ΣΥΡΙΖΑ: Τα ερωτήματα μετά τον πρώτο γύρο του πολιτικού διαλόγου Ελλάδας-Τουρκίας

 ΣΥΡΙΖΑ: Τα ερωτήματα μετά τον πρώτο γύρο του πολιτικού διαλόγου Ελλάδας-Τουρκίας

«Η κοινή δήλωση της υφυπουργού Εξωτερικών κας Παπαδοπούλου και του Τούρκου ομολόγου της μετά το πέρας του 1ου γύρου του ‘Πολιτικού Διαλόγου’ Ελλάδος – Τουρκίας, δημιουργεί για άλλη μια φορά ερωτηματικά ως προς το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη την εξωτερική πολιτική» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «στην Κοινή Δήλωση αναφέρεται ότι οι δυο πλευρές ‘επανέλαβαν την κοινή τους δέσμευση να αξιοποιήσουν την υπάρχουσα θετική ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τη Διακήρυξη των Αθηνών’. Είναι απορίας άξιο ποια θετική ατμόσφαιρα βλέπει η κυβέρνηση όταν οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται, με την παραβίαση των χωρικών μας υδάτων από τουρκική ακταιωρό στα Ίμια, την έκδοση τουρκικής ΝΟΤΑΜ στην οποία συμπεριλαμβάνεται η Ζουράφα στο FIR Κωνσταντινούπολης, καθώς και τις προκλητικές δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν από την Σμύρνη.

Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει άμεσα την Εθνική Αντιπροσωπεία εάν συμφώνησε να συμπεριλάβει στον Πολιτικό Διάλογο τις διερευνητικές συνομιλίες, εντάσσοντάς τες για πρώτη φορά σε ένα πολιτικό πλαίσιο».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση Μητσοτάκη να προωθήσει μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική με αρχή μέση και τέλος στα ελληνοτουρκικά, αντί να τα χειρίζεται με γνώμονα τους εσωτερικούς της συσχετισμούς, τα μικροπολιτικά της συμφέροντα και το δόγμα του “δεδομένου συμμάχου”» καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Σχετικά Άρθρα