“Φωτιά” στο πολιτικό σκηνικό για τις εταιρείες Κασσελάκη και τις δηλώσεις Μητσοτάκη- “Σφήνα” Ανδρουλάκη

 “Φωτιά” στο πολιτικό σκηνικό για τις εταιρείες Κασσελάκη και τις δηλώσεις Μητσοτάκη- “Σφήνα” Ανδρουλάκη

Ανεβαίνουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις εταιρίες του Στέφανου Κασσελάκη στο εξωτερικό αλλά και τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, οι οποίες προκάλεσαν και την αντίδραση Ανδρουλάκη. Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε νέα επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, για το ζήτημα των εταιρειών του στην Αμερική, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ, επεκτείνοντας τις αιχμές του και στην περίοδο που το κόμμα της αντιπολίτευσης ήταν κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για την αναφορά που έκανε στην ομιλία του στο προσυνέδριο της ΝΔ στην υπόθεση που έχει προκύψει με τις εταιρείες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «έκανα μια ομιλία 50 λεπτά μίλησα για τον κ. Κασσελάκη μισό λεπτό.

Ομιλώ και ως παθών: το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε έναν νόμο που δεν επέτρεπε σε πολιτικά πρόσωπα και συζύγους να έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα εκτός Ελλάδος. Ένας νόμος που δεν είχε λογική. Έγινε για συγκεκριμένους λόγους. Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποίησε εμένα και τη σύζυγό μου. Προσαρμοστήκαμε εντελώς και ο νόμος ισχύει ακόμα».

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Στέφανο Κάσσελάκη να «μην μας κουνάει το δάχτυλο. Δεν μας ενδιαφέρει πώς απέκτησε αστακοκάραβα. Ούτε θέτει κανείς θέμα φοροδιαφυγής. Άλλα τον ρωτάμε και άλλα απαντάει», αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ «να μας κουνάει το δάχτυλο για θέματα δικαίου όταν μίλησε ο κ. Κοντονής για “παραϋπουργείο” και ο Τσίπρας mea culpa ότι κρεμάσαμε στα μανταλάκια πολιτικούς αντιπάλους, πάει πολύ», ενώ ισχυρίστηκε ότι στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του κράτους δικαίου «ψηφίσαμε σημαντικές παρεμβάσεις, φέραμε τον νέο Ποινικό Κώδικα. Αυτό πρέπει να μας απασχολεί».

Η σκυτάλη από τον πρωθυπουργό στον Κυβερνητικό εκπρόσωπο

Η σκυτάλη από τον πρωθυπουργό σχετικά με τα αστακοκάραβα και τις επαγγελματικές δραστηριότητες του Στέφανου Κασσελάκη, πήγε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, με τον δεύτερο να εξαπολύει νέα επίθεση στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας σε ερωτήσεις στην ενημέρωση των κυβερνητικών συντακτών.

Ο κ. Μαρινάκης, αναφερόμενος στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Στέφανου Κασσελάκη, τόνισε: «Να ξεκαθαρίσουμε ότι το θέμα αυτό δεν το ανακίνησε η κυβέρνηση. Ξεκίνησε από σοβαρότατες καταγγελίες του πρώην οικονομικού διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κασσελάκης έχει απαντήσει σε κάθε άσχετη ερώτηση και δεν έχει δώσει καμία απάντηση στις ερωτήσεις που του θέτει η Δικαιοσύνη. Δεν είναι ένας influencer του Διαδικτύου αλλά αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στη χώρα υπάρχουν νόμοι, και τον νόμο αυτόν μάλιστα τον θέσπισε το 2016 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν του αρέσει του κ. Κασσελάκη, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό».

Ας μην απαντήσει, αλλά να μην πετάει λάσπη»

Και συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λέγοντας: «Δεν απαντάει. Απάντησε αν είναι νόμιμα τα λεφτά που έχει βγάλει στην Αμερική. Εμείς δεν ρωτήσαμε αυτά. Δεν κάνουμε τους δικαστές και τους εισαγγελείς όπως έκανε το κόμμα του. Αν δεν θέλει να απαντήσει, ας μην απαντήσει, αλλά να μην πετάει λάσπη στον ανεμιστήρα».

Ο Παύλος Μαρινάκης κατηγόρησε επίσης τον Στέφανο Κασσελάκη για ανυπόστατες καταγγελίες εναντίον του πρωθυπουργού: «Λέει και πράγματα ανυπόστατα περί off shore. Από το κεφάλι του τα βγάζει. Ο νόμος είναι συγκεκριμένος και πρέπει να απαντήσει αν τον παρέβη. Να απαντήσει αν ήταν μέτοχος σε πόσες εταιρείες και για πόσο διάστημα κι αν είναι και σήμερα. Αν έδωσε χρήματα στο κόμμα του για να πληρωθούν οι υπάλληλοί του και αν πληρώθηκαν από άλλη εταιρεία όπου αυτός δεν είναι».

Η απάντηση Κασσελάκη

«Θα το έχετε καταλάβει. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πατήσει γκάζι. Γι’ αυτό άλλωστε ο Μητσοτάκης των πλαστών πόθεν έσχες ασχολείται με νόμιμα αστακοκάραβα, από τα οποία έχω αποχωρήσει από τις 10 Μαρτίου 2023. Αλλά αυτό δεν το “ανακάλυψε” το ρεπορτάζ του Μαξίμου, παρά μόνο την αρχική εγγραφή των αλιευτικών αδειών» τονίζει ο Στέφανος Κασσελάκης σε βίντεο που ανήρτησε στα social media.

«Δεν χάνουμε ούτε λεπτό. Είμαστε παντού. Είμαστε δίπλα σας. Φτιάχνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής. Για την Ελλάδα της νέας εποχής» λέει εμφατικά.

Αιχμές Σπίρτζη για τα «αστακοκάραβα» Κασσελάκη

«Όλοι οι πολιτικοί οφείλουν να είναι διάφανοι στο πού και πώς μετέχουν», δήλωσε ο Χρήστος Σπίρτζης σχετικά με τις κατηγορίες σε βάρος του Στέφανου Κασσελάκη για τη συμμετοχή του σε εταιρείες του εξωτερικού, ενώ είναι πρόεδρος κόμματος.

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ερωτηθείς σχετικά, κατά την εμφάνισή του στον ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι ο κ. Κασσελάκης «δεν έχει κανέναν λόγο να μην απαντήσει, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια θεσμική αντιμετώπιση του θέματος. Στο Πόθεν Έσχες φαίνονται τα πάντα».

«Τα οικονομικά του προέδρου είναι άλλο θέμα. Για τα οικονομικά του κόμματος οφείλουν να λειτουργήσουν τα αρμόδια όργανα, η ΚΕ και η εξελεγκτική επιτροπή και να δώσουν απαντήσεις. Είναι μια διαχείριση που δεν αρμόζει σε κόμμα που είναι αξιωματική αντιπολίτευση, να γίνεται τέτοιος διάλογος», τόνισε ο κ. Σπίρτζης αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει και την κριτική για τα οικονομικά του κόμματος μετά τις καταγγελίες του πρώην διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ, Θύμιου Γεωργόπουλου.

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός ζήτησε «ο νόμος για το Πόθεν Έσχες να βελτιωθεί και να γίνει πιο αυστηρός», ενώ απάντησε και σε όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το βράδυ της Δευτέρας από τη Θεσσαλονίκη, υποστηρίζοντας ότι «ο νόμος που απαγορεύει σε αρχηγούς κομμάτων, υπουργούς και βουλευτές να έχουν εταιρείες στο εξωτερικό, ψηφίστηκε στο πλαίσιο εναρμόνισης με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έγινε γιατί πήγε κάποιος να στήσει παγίδα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο νόμος άλλαξε στη Βουλή, μετά από αντιδράσεις βουλευτών της Ν.Δ.».

Ολομέτωπη επίθεση ΣΥΡΙΖΑ για τα Τέμπη

Στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ το πόρισμά του για το έγκλημα στα Τέμπη μετά τη λήξη της εξεταστικής επιτροπής του Κοινοβουλίου.

Κλιμάκιο από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και μέλη της Επιτροπής έφτασε στον Άρειο Πάγο λίγο πριν τις 2μ.μ. και παρέδωσε το πόρισμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προκειμένου να διαβιβαστεί στον εφέτη ανακριτή, να συμπεριληφθεί στην δικογραφία και να αξιολογηθεί.

«Έχουμε εντοπίσει ποινικές ευθύνες στον κύριο Καραμανλή»

«Καταθέσαμε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να διαβιβαστεί στον εφέτη ανακριτή, να συμπεριληφθεί στην δικογραφία και να αξιολογηθεί. Έχουμε εντοπίσει ποινικές ευθύνες στον κύριο Καραμανλή, ζητούμε την άρση της βουλευτικής ασυλίας με ερμηνευτική δήλωση από όλη τη Βουλή προκειμένου να πάνε στην δικαιοσύνη τον υπαίτιο. Έχουμε εντοπίσει ποινικές ευθύνες στον κύριο Καραμανλή και στον κύριο Τριαντόπουλο, ζητούμε την ποινική διερεύνηση και για όλους», δήλωσε ο βουλευτής Βασίλης Κόκκαλης και εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην εξεταστική.

«Θεωρήσαμε ως απολύτως επιβεβλημένο να καταθέσουμε το πόρισμα, θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά μείζονος σημασίας, έχει κοινωνικές διαστάσεις που δεν μπορούμε να τις προσδιορίσουμε γιατί έχει να κάνει με τον θάνατο 57 ανθρώπων. Οι λύσεις που προτείνουμε μπορούν να λύσουν χέρια ώστε να πάμε απευθείας στην δικαιοσύνη. Όποιος αρνείται τις πολιτικές και νομικές κινήσεις αυτές θεωρώ ότι υποκρύπτει ενοχές πολιτικών προσώπων», ανέφερε από την πλευρά του ο τομεάρχης Δικαιοσύνης Αλέξανδρος Αυλωνίτης.

«Το έγκλημα των Τεμπών συγκλόνισε και τους συγγενείς, συνεχίζει να συγκλονίζει την κοινωνία. Η αξιωματική αντιπολίτευση είμαστε εδώ για να δηλώσουμε ότι ο αγώνας, η προσπάθεια για να αποδοθεί δικαιοσύνη για να αναζητηθούν ευθύνες και να βρεθούν οι ένοχοι όσο ψηλά κι αν βρίσκονται συνεχίζεται και πιστεύουμε ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που πρέπει» υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Διονύσης Καλαματιανός.

Τι συμπεραίνει το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Στο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εντοπίζονται ποινικές ευθύνες και για τον Χρήστο Τριαντόπουλο αναφορικά με το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας, καθώς εντοπίζονται ενδείξεις τέλεσης παράβασης καθήκοντος και αλλοίωση τόπου δυστυχήματος. Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά επίσης τη διερεύνηση των Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή για τη μη υλοποίηση της σύμβασης 717.

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ζητά η Επιτροπή να ψηφίσει ομόφωνη ερμηνευτική δήλωση, η οποία θα επισημαίνει ότι η «παράλειψη εκτέλεσης οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας» δεν συμπεριλαμβάνεται στο πλαίσιο άσκησης των υπουργικών καθηκόντων, γεγονός που δεν θα ενεργοποιήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται στο άρθρο 86 του Συντάγματος, οδηγώντας τον πρώην υπουργό Μεταφορών στη Δικαιοσύνη με απλή άρση ασυλίας.

«Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να μπαζώσει την αλήθεια και τη λογική»

Την ίδια ώρα, το γραφείου Τύπου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επικρίνει τον πρωθυπουργό για τη σημερινή συνέντευξη στον ΣΚΑΪ. Τον κατηγορεί πως παρακολουθεί «με αφέλεια» τις εξελίξεις γύρω από την τραγωδία στα Τέμπη «ως απλός παρατηρητής των γεγονότων».

«Δεν είπε τίποτα για το πόρισμα της ΝΔ που μιλά μόνο για ανθρώπινα λάθη, δεν έδωσε καμία απάντηση στα φλέγοντα ερωτήματα που έχουν προκύψει και συνδέονται με τις παραλείψεις της κυβέρνησής του, αλλά και την προσπάθεια συγκάλυψης ενός εγκλήματος. Απλώς περιορίστηκε να σχολιάσει πως και ο ίδιος θέλει να μάθει την αλήθεια. Στην πραγματικότητα σήμερα ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να μπαζώσει όχι μόνο την αλήθεια αλλά και την ίδια μας τη λογική.», προσθέτει σε έντονο ύφος το γραφείο Τύπου.

«Εξακολουθεί να εμπιστεύεται την υπουργό του;»

Ακόμα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζει με νόημα «πως ο πρωθυπουργός άφησε ακάλυπτη την υπουργό Εσωτερικών κ. Κεραμέως σε σχέση με τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων Ελλήνων του εξωτερικού, καθώς παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και από την κ. Ασημακοπούλου και από το ίδιο το υπουργείο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε ότι «κάνουμε κι εμείς την δικιά μας έρευνα» αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Μαξίμου ερευνά τί συνέβη στο υπουργείο Εσωτερικών. «Αλήθεια, ο κ. Μητσοτάκης εξακολουθεί έπειτα από αυτήν την παραδοχή να εμπιστεύεται την υπουργό του;», ρωτά η Κουμουνδούρου.

«Δεν έχει την παραμικρή επαφή με την πραγματικότητα»

Παράλληλα ασκεί κριτική για την «”ταφόπλακα” στην προοπτική να δοθεί έκτακτο επίδομα Πάσχα αν και νωρίτερα είχε αναγνωρίσει ότι υπάρχουν οικογένειες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κύμα της ακρίβειας».

«Επί της ουσίας κατέστησε σαφές ότι ο λαός δεν έχει τίποτα να περιμένει από μία κυβέρνηση που επιβάλλοντας υψηλούς έμμεσους φόρους-οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 40% από το 2021 έως το 2023-δεν αφήνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις να πάρουν ανάσα. Κι αν όντως πιστεύει πως η λύση είναι τα 780 ευρώ, στα οποία βρίσκεται σήμερα ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 800, τότε αποδεικνύει για μία ακόμη φορά πως δεν έχει την παραμικρή επαφή με την πραγματικότητα», καταλήγει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Μαρινάκης για Τέμπη: Οι βασικές απαντήσεις θα δοθούν από τη Δικαιοσύνη

Οι βασικές απαντήσεις στην τραγωδία των Τεμπών θα δοθούν από τη Δικαιοσύνη, οι κατηγορίες περί συγκάλυψης είναι βαθύτατα συκοφαντικές και ατεκμηρίωτες, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ανέφερε ακόμα μεταξύ άλλων ότι “η αντιπολίτευση προσπαθεί να εργαλειοποιήσει ένα τραγικό ζήτημα και συμπλήρωσε ότι είναι ντροπή να γίνεται πολιτική αντιπαράθεση στις πλάτες πονεμένων ανθρώπων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μας κάνει να πιστέψουμε ότι όλες οι παθογένειες ξεκίνησαν από το 2019 είπε ακόμα και συμπλήρωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία τεκμηρίωση στο πόρισμά του.
Όποιος διατυπώνει τον ισχυρισμό ότι επειδή δεν ολοκληρώθηκε μία σύμβαση – το αν ολοκληρώθηκε γρήγορα, αργότερα, τα διερευνά η Δικαιοσύνη- αυτό συνδέεται με το αδίκημα της ανθρωποκτονίας, εμείς με αυτόν τον ισχυρισμό δεν συμφωνούμε, γιατί αν ευσταθούσε αυτός ο ισχυρισμός με βάση τα όσα είπε ο εισαγγελέας έδρας για το Μάτι θα έπρεπε να πάνε κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία και αυτοί που ευθύνονται γιατί δεν έγινε τίποτα, είπε ακόμα μεταξύ άλλων ο κ. Μαρινάκης.

Μη βγάζουμε αυθαίρετα συμπεράσματα”, υπογράμμισε σε άλλο σημείο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ανδρουλάκης: Διαφθορά και συγκάλυψη στα Τέμπη 

Επίθεση στον πρωθυπουργό, με αφορμή τα όσα δήλωσε για τα Τέμπη, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, κάνοντας λόγο για «διαφθορά και συγκάλυψη» ευθυνών εκ μέρους της κυβέρνησης.
Προχθές, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία συνέδεσε με καθαρό τρόπο το έγκλημα στα Τέμπη με τη μη υλοποίηση του έργου της τηλεδιοίκησης. Στο πόρισμά της το καλοκαίρι, περιγράφει τα αδικήματα της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος για τον υπουργό της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Καραμανλή», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης, για να τονίσει πως «το ΠΑΣΟΚ βάσει αυτού του πορίσματος πρότεινε εξαρχής προανακριτική επιτροπή», αλλά «σήμερα ο κ. Μητσοτάκης κάνει ότι δεν τα ξέρει όλα αυτά».

Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, «συναντάμε και σε αυτή την τραγωδία το ίδιο μοτίβο: Διαφθορά και συγκάλυψη». Για να προσθέσει: «Όπως, άλλωστε, έκαναν στο σκάνδαλο του βουλευτή τους, του κ. Πάτση, με τα κόκκινα δάνεια. Όπως, άλλωστε, έκαναν στο σκάνδαλο των υποκλοπών».«Δυστυχώς, στα χέρια του κ. Μητσοτάκη υποβαθμίζεται το κράτος δικαίου στη χώρα μας», σημείωσε καταληκτικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Υπενθυμίζεται πως, μιλώντας για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων στην τραγωδία των Τεμπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, πως «αν θεωρούν ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες, να καταθέσουν αίτημα Προανακριτικής με συγκεκριμένο κατηγορητήριο» – κάτι που έκανε το ΠΑΣΟΚ, αλλά απερρίφθη «πανηγυρικά» από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.

Σχετικά Άρθρα