Μητσοτάκης σε αγρότες: “Δίκαια τα αιτήματα, θα τα ικανοποιούμε όσο είναι εφικτό”

 Μητσοτάκης σε αγρότες: “Δίκαια τα αιτήματα, θα τα ικανοποιούμε όσο είναι εφικτό”

Σε εξέλιξη η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Θεσσαλούς αγρότες στο Μέγαρο Μαξίμου, για να συζητηθούν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στον πρωτογενή τομέα, μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τους θεσμικούς φορείς της Θεσσαλίας, όπου και αναφέρθηκε στο master plan. Στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι συμφωνούμε ότι απαιτούνται μέτρα για τη στήριξη των αγροτών και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει εξαγγείλει για να ενισχύσει τα εισοδήματα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα.

«Πολλά από τα αιτήματα είναι δίκαια και όσο είναι εφικτό τα ικανοποιούμε», υπογράμμισε και μίλησε για την επιστροφή του Ειδικού φόρου κατανάλωσης και την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα για τους αγρότες, λέγοντας ότι σκοπός του είναι να υπάρξει μια δίκαιη κατανομή.

«Μας ενδιαφέρει η επιστροφή του ΕΦΚ να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιη και αποτελεσματική. Σκοπός μας είναι να δώσουμε προβλεψιμότητα, ώστε οι αγρότες μας να γνωρίζουν το ύψος της κατανάλωσης του ρεύματος», συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε στο master plan για τη Θεσσαλία, αλλά και για τις αλλαγές που θα επέλθουν στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ. «Έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιαμόρφωση της ΚΑΠ. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που έχει καταθέσει πρόταση για τις αλλαγές», υπογράμμισε.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών εξέφρασαν τη διαφωνία τους ως προς το όριο του πλαφόν στο ηλεκτρικό ρεύμα και είπαν πως σκοπός των κινητοποιήσεων ήταν να αναδείξουν τα προβλήματά τους κάνοντας λόγο για καταστροφική κατάσταση στη Θεσσαλία από τις θεομηνίες. 

Τόνισε ότι εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα στη λίμνη Κάρλα και στη Θεσσαλία δεν θα καλλιεργηθούν και πως επιθυμούν να παρουσιάσουν στον πρωθυπουργό για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και πως οι συνέπειες στην οικονομία θα εμφανιστούν στο προσεχές μέλλον.

Η απάντηση των αγροτών

Από την πλευρά του ο Ρίζος Μαρούδας πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, τόνισε πως «στις κινητοποιήσεις αναδείχθηκε το δίκαιο των αιτήμάτων μας αλλά θέλουμε και λύσεις. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι γιατί το οικιακό ρεύμα έχει τιμή 8,3 λεπτά και πρέπει να επαναφέρουμε το πλαφόν στα 7 λεπτά.

Δώσαμε έναν οργανωμένο αγώνα και συντεταγμένα κάναμε τις κινητοποιήσεις μας και σκοπός μας είναι να αναδείξουμε τα προβλήματά μας. Έξι μήνες μετά έγιναν λίγα πράγματα σε σχέση με χρονοδιαγράμματα και καταστροφές και τις αποζημιώσεις αλλά και πρόγραμμα για τα 350.000 στρέμματα που δεν θα καλλιεργηθούν.

Πρέπει να υπάρξει αναπλήρωση εισοδήματος για να σταθούν στα πόδια τους οι αγρότες και ήρθαμε να σας μεταφέρουμε την πραγματική εικόνα στην Θεσσαλία διεκδικώντας λύσεις στα αιτήματά μας».

 Η δύσκολη δουλειά τώρα ξεκινά

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τους θεσμικούς φορείς για τη Θεσσαλία στη συνάντηση που είχε μαζί τους στο Μέγαρο Μαξίμου και ξεκίνησε την εισηγητική του τοποθέτηση με αναφορά στο masterplan που έχει συντάξει η ολλανδική εταιρεία HVA και την παρουσίασή του έχει αναλάβει για τη σημερινή συνάντηση ο διευθύνων σύμβουλος Μίλτος Γκουζούρης.

Τόνισε ότι το masterplan ξεπερνά τις 400 σελίδες και «το οποίο θα έλεγα ότι αποτελεί ίσως την πρώτη ολιστική προσπάθεια διαχείρισης του προβλήματος των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας και το οποίο ακουμπά και μια σειρά από σημαντικούς τομείς όπως την ανάγκη για έναν πιο ολοκληρωμένο σχεδιασμό των έργων υποδομής στη Θεσσαλία, τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η ολιστική διαχείριση των υδάτινων πόρων, τις επιπτώσεις που προφανώς θα έχει όλο αυτό στην αγροτική παραγωγή και τον πρωτογενή τομέα».

Επεσήμανε ότι για τη σύνταξή του δούλεψαν παραπάνω από 40 επιστήμονες από οχτώ διαφορετικές ειδικότητες, αφιερώνοντας πάνω από 15.000 ώρες «για να ακτινογραφήσουν τις πληγείσες περιοχές και για να προτείνουν βέλτιστες λύσεις. ‘Αλλωστε γνωρίζετε πολύ καλά ότι πρόκειται για μια δουλειά που έγινε στο πεδίο».

Και συνέχισε: «Θα ήθελα η σημερινή συνάντηση να είναι η πρώτη ευκαιρία παρουσίασης στους θεσμικούς φορείς της Θεσσαλίας των συμπερασμάτων αυτής της μελέτης. Μια μελέτη την οποία θα πρέπει να δούμε μέσα από το πρίσμα του επιστημονικού χαρακτήρα που τη διέπει. Δεν είναι προφανώς ένα θέσφατο αλλά νομίζω ότι δίνει πολύ σαφείς κατευθύνσεις και θα ήταν ευχής έργον, αν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε, από τη στιγμή που η μελέτη θα τύχει και της σχετικής επεξεργασίας και από τα υπουργεία ότι αποτελεί πράγματι έναν οδικό χάρτη στον οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση β’ και α’ βαθμού και όλοι οι τοπικοί φορείς οι οποίοι εμπλέκονται ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε πράγματι μία δραστική παρέμβαση στα προβλήματα της Θεσσαλίας και να μετατρέψουμε αυτό που ήταν μια μεγάλη καταστροφή σε μία ευκαιρία μιας ουσιαστικής αναδιάρθρωσης του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα αυτά».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στη διάσταση που δίνει η μελέτη στο ζήτημα των υπόγειων υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας. Υπογράμμισε ότι δεν έπρεπε να περιμένουμε τον Ντάνιελ για να αντιληφθούμε ότι οι υδάτινοι πόροι της Θεσσαλίας βαίνουν προς εξάντληση. «Αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι πρέπει αύριο να εγκαταλείψουμε το βαμβάκι και να πάμε σε δραστικές παρεμβάσεις αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών στη Θεσσαλία άλλωστε δεν προτείνει ούτε η μελέτη κάτι τέτοιο. Και θα ήταν πολύ άδικο από όλη την αναλυτική δουλειά που έχει γίνει να εστιάσουμε την προσοχή μας μόνο σε αυτή τη διάσταση», τόνισε ο πρωθυπουργός

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι αν και δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα πρέπει από την άλλη «να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ώστε να μη βρεθούμε στη δυσάρεστη ή τραγική κατάσταση σε κάποια χρόνια από τώρα η ζημιά η οποία θα έχει γίνει στη Θεσσαλία από την εξάντληση των υπόγειων υδάτινων πόρων να είναι μη αναστρέψιμη. Και σ’ αυτό έχουμε όλοι μία ευθύνη να τοποθετηθούμε με απόλυτη σαφήνεια», είπε.

Η συζήτηση όπως είπε ο πρωθυπουργός θα ξεκινούσε με την παρουσίαση της μελέτης και ζήτησε ορθολογική διαχείριση του χρόνου επισημαίνοντας ότι «αυτή θα είναι η πρώτη από μια σειρά συναντήσεις που θα έχουμε γιατί η δύσκολη δουλειά τώρα ξεκινά».

Αναλυτικά η εισήγηση του πρωθυπουργού:

«Πρόκειται για ένα μάστερ πλαν το οποίο ξεπερνάει τις 400 σελίδες και το οποίο θα έλεγα ότι αποτελεί ίσως την πρώτη ολιστική προσπάθεια διαχείρισης του προβλήματος των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας και το οποίο ακουμπά και μια σειρά από σημαντικούς τομείς, όπως την ανάγκη για έναν πιο ολοκληρωμένο σχεδιασμό των έργων υποδομής στη Θεσσαλία, τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η ολιστική διαχείριση των υδάτινων πόρων, τις επιπτώσεις που προφανώς όλο αυτό θα έχει στην αγροτική παραγωγή και στον πρωτογενή τομέα.

Θέλω να τονίσω ότι για τη σύνταξη αυτού του master plan δούλεψαν παραπάνω από 40 επιστήμονες από 8 διαφορετικές ειδικότητες υδρολογία, μηχανικοί, μηχανολόγοι, τοπογράφοι, γεωπόνοι, οικονομολόγοι. Αφιέρωσαν πάνω από 15.000 ώρες για να ακτινογραφεί σουν τις πληγείσες περιοχές και να προτείνουν βέλτιστες λύσεις.

Εξάλλου, γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτή είναι μια δουλειά η οποία έγινε στο πεδίο μια μελέτη την οποία θα πρέπει να τη δούμε μέσα από το πρίσμα του επιστημονικού χαρακτήρα που τη διέπει.

Δεν είναι προφανώς ένα θέσφατο, αλλά νομίζω ότι δίνει πολύ σαφείς κατευθύνσεις και θα ήταν ευχής έργον αν μπορούσαμε πράγματι να συμφωνήσουμε, από τη στιγμή που η μελέτη θα τύχει και της σχετικής επεξεργασίας και από τα υπουργεία, ότι αποτελεί πράγματι έναν οδικό χάρτη στον οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία, κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση δεύτερου και πρώτου βαθμού και όλοι οι τοπικοί φορείς οι οποίοι εμπλέκονται στα ζητήματα αυτά, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε μια δραστική παρέμβαση στα προβλήματα της Θεσσαλίας και να μετατρέψουμε αυτό που ήταν μια μεγάλη καταστροφή για τη Θεσσαλία σε μια ευκαιρία μιας ουσιαστικής αναδιάρθρωσης του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα αυτά.

Θα ήθελα εξ αρχής να αναφερθώ στη διάσταση την οποία δίνει η μελέτη για το ζήτημα των υπόγειων υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας.

Δεν έπρεπε να περιμένουμε το CERN για να αντιληφθούμε το γεγονός ότι οι υδάτινοι πόροι της Θεσσαλίας βαίνουν προς εξάντληση. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση επειδή είδα και τις δηλώσεις του κου Περιφερειάρχη ότι πρέπει αύριο να εγκαταλείψουμε το βαμβάκι και να πάμε σε δραστικές παρεμβάσεις αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών στη Θεσσαλία.

Δεν πρότεινε εξάλλου κάτι τέτοιο ούτε η μελέτη. Και θα ήταν πολύ άδικο από όλη αυτήν την αναλυτική δουλειά που έχει γίνει να εστιάσουμε την προσοχή μας μόνο σε αυτήν τη διάσταση. Ξεκαθαρίζω λοιπόν εξαρχής ότι δεν τίθεται κάποιο τέτοιο ζήτημα.

Από την άλλη, θα πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας μεσοπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα να μη βρεθούμε στη δυσάρεστη η τραγική κατάσταση σε κάποια χρόνια από τώρα 10, 15, 20 δεν το γνωρίζουμε. Ούτε οι επιστήμονες μπορούν να μας το υποδείξουν.

Η ζημιά η οποία θα έχει γίνει στη Θεσσαλία από την εξάντληση των υπόγειων υδάτινων πόρων θα είναι μη αναστρέψιμη και σ αυτό έχουμε όλοι μια ευθύνη να τοποθετηθούμε με απόλυτη σαφήνεια. Σταματώ εδώ.

Θα ήθελα να οργανώσουμε τη συζήτηση ως εξής Θα κάνει ομιλία στην παρουσίαση και στη συνέχεια θα δώσω κατ αρχάς τον λόγο στον Περιφερειάρχη και στους δημάρχους που θέλουν να τοποθετηθούν.

Όπως καταλαβαίνετε θα έχουμε λίγο μια δυσκολία αν τοποθετηθείτε όλοι, οπότε θα ήθελα αν αισθάνεστε ότι έχετε καλυφθεί από αυτά τα οποία έχουν ειπωθεί, να κάνουμε μία όσο το δυνατόν πιο ορθολογική διαχείριση του χρόνου μας.

Και βέβαια να πω εξ αρχής ότι αυτή είναι η πρώτη από πολλές άλλες συναντήσεις που θα έχουμε, καθώς η δύσκολη δουλειά θα έλεγα ότι τώρα ξεκινά».

Σχετικά Άρθρα