Φάμελλος: “Πολιτική ευθύνη στο έγκλημα των Τεμπών”

 Φάμελλος: “Πολιτική ευθύνη στο έγκλημα των Τεμπών”

Για την επίθεση κατά τρανς ατόμων, αλλά και εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη στη Θεσσαλονίκη, όπως και για το πόρισμα για την τραγωδία των Τεμπών μίλησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης. «Υπάρχει στην κοινωνία μας υποτίμηση και παραβίαση των κανόνων της Δημοκρατίας και άρα της ελευθερίας του ατόμου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και αυτό συνδέεται με πάρα πολλές λειτουργίες της κοινωνίας μας, όπως η παιδεία και η απόδοση δικαιοσύνης. Υπάρχει θέμα δικαιοσύνης και πολιτικής, υπάρχει θέμα δημοκρατίας», όπως ανέφερε στις δηλώσεις του.

Ο ίδιος έκανε λόγο για άναρθρες «φωνές» παρακμής, φασισμού και ρατσισμού που εκφράζονται στην κοινωνία μας, αναφέροντας ότι «η απάντηση στη βία δεν είναι η βία στη βία, ούτε ο αυταρχισμός στον αυταρχισμό, αλλά περισσότερη δημοκρατία, περισσότερα δικαιώματα».

«Ήρθαν για να προβοκάρουν»

Σημείωσε ότι αυτό πρέπει να εκπέμπεται από όλους, και τους πολιτικούς και τα ΜΜΕ και τους θεσμούς και συνέχισε για τη φραστική επίθεση εναντίον του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, «Το φαινόμενο στο Ολύμπιον κατά του Στέφανου Κασσελάκη ήταν από πολύ λίγα άτομα και αναντίστοιχα με τα άτομα που βρίσκονταν για να διαδηλώσουν στην πλατεία Αριστοτέλους. Ήταν άτομα που ήρθαν για να προβοκάρουν, για να προσβάλλουν την πολιτική, για να προσβάλλουν και τη συγκέντρωση που γινόταν λίγο πιο κάτω. Και το περιστατικό αυτό ήρθε μία μέρα μετά τον προπηλακισμό δύο τρανς ατόμων στην πλατεία Αριστοτέλους».

Σχολιάζοντας την επίθεση που δέχθηκε ο αστυνομικός από κουκουλοφόρο έξω από το Ολύμπιον, ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι «ήταν μια πολύ μικρή ομάδα, πλήρως αναντίστοιχη με τη συγκέντρωση που γινόταν στην πλατεία Αριστοτέλους» και πρόσθεσε ότι «η επίθεση που δέχθηκε ο αστυνομικός ήταν μια ακραία καταδικαστέα πράξη».

Πολιτική ευθύνη για το έγκλημα των Τεμπών

Σχετικά με το πόρισμα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ερωτήθηκε ο κ. Φάμελλος στην ίδια συνέντευξη, είπε ότι «όλη η κοινωνία γνωρίζει ότι υπήρξε σοβαρή πολιτική ευθύνη στο έγκλημα των Τεμπών και ότι υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης και συσκότισης».

Έκανε λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να επιρρίψει τις ευθύνες όλες στο ανθρώπινο λάθος, ενώ σημείωσε ότι «υπάρχουν σοβαρές και βαρύτατες ευθύνες που δεν πρέπει να συγκαλυφθούν».

Ο ίδιος ανέφερε ότι αποκλείστηκαν κρίσιμοι μάρτυρες από την κυβερνητική πλειοψηφία στην Εξεταστική Επιτροπή και «άρα έγινε μια οργανωμένη προσπάθεια συσκότισης και συγκάλυψης».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «Εμείς καταθέσαμε πόρισμα στην εξεταστική επιτροπή γιατί σεβόμαστε τη Βουλή και σεβόμαστε την ανάγκη αξιοπιστίας της πολιτικής. Το πόρισμά μας μιλάει για την ανάγκη διερεύνησης του εγκλήματος των Τεμπών και δίνει τη δυνατότητα η δικαιοσύνη να κάνει απερίσπαστη το έργο της. Έχουμε προτείνει στο πόρισμά μας να υπάρξει απόφαση της εξεταστικής επιτροπής, ώστε η δικαιοσύνη να διερευνήσει τα εγκλήματα που τελέστηκαν δια παραλείψεως χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις. Αυτό προτείνουμε, να αφεθεί η δικαιοσύνη ελεύθερη».

Ενδείξεις ποινικών αδικημάτων

Και υποστήριξε, «βρήκαμε ισχυρότατες ενδείξεις ποινικών αδικημάτων κυρίως από τον κ. Καραμανλή, όπως παράβαση καθήκοντος, διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών, σωματικές βλάβες και ανθρωποκτονία. Αυτά είναι σοβαρότατα αδικήματα».

Κατά τον ίδιο, «Επίσης, το βασικό που διαπιστώσαμε είναι ότι ο κ. Καραμανλής, παρότι είχε την ευθύνη, δεν συνέταξε τους εθνικούς κανόνες ασφάλειας που έπρεπε να υπάρχουν με βάση την ελληνική νομοθεσία και το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Υπήρξαν και άλλα σοβαρότατα ζητήματα που αποκαλύφθηκαν σε ό,τι αφορά την πρόσληψη του σταθμάρχη, τη μη αποκατάσταση του τοπικού σταθμού τηλεδιοίκησης στη Λάρισα, και πολλά άλλα προβλήματα που αφορούν τους κανόνες ασφαλείας».

Σχετικά Άρθρα