Τι σημαίνει το άτυπο “μπρα ντε φερ” Μητσοτάκη-Κασσελάκη για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια

 Τι σημαίνει το άτυπο “μπρα ντε φερ” Μητσοτάκη-Κασσελάκη για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια

Μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να μην έχει γίνει ακόμη βουλευτής, ωστόσο μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκανε την πρώτη πρόβα κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης έστω και ατύπως με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τη ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για τα μη κρατικα-μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Την ώρα λοιπόν που στο βήμα του Κοινοβουλίου βρισκόταν ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανήρτησε στο λογαριασμό του στο X τις 5 προτάσεις του κόμματος για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, οι οποιες είναι:

1.Διπλασιασμός του διδακτικού προσωπικού, προκειμένου να φτάσουμε στο μέσο όρο της ΕΕ στην αναλογία καθηγητών-φοιτητών.   2.Πρόγραμμα “Εστία παντού”. Ανέγερση φοιτητικών εστιών με χρηματοδότηση από έσοδα του δημοσίου από τον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης. 3.Διπλασιασμός των κονδυλίων που δίνονται στα πανεπιστήμια για την έρευνα. Γιατί χωρίς την έρευνα δεν μπορεί να διασυνδεθεί το πανεπιστήμιο με την αγορά εργασίας.   4.Έκπτωση ενοικίων για φοιτητική στέγη από το φορολογητέο εισόδημα. -Για μισθώματα έως 500€. -Για οικογενειακό εισόδημα μέχρι 60.000€. -Ωφελούμενοι: 150.000 οικογένειες. -Δημοσιονομικό κόστος: 225.000.000 €. 5.Δημιουργία αυτοδιοικούμενων πυλώνων ξένων πανεπιστημιακών προγραμμάτων εντός των ελληνικών πανεπιστημίων. Έτσι θα έρθουν πανεπιστήμια με κύρος στην Ελλάδα.

Παράλληλα όμως ο κ. Μητσοτάκης ασκώντας  κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση της στο νομοσχέδιο επιτέθηκε στον Στέφανο Κασσελάκης λέγοντας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο “Έχετε έναν Πρόεδρο ο οποίος σπούδασε σε μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο. Σπούδασε σε ένα πανεπιστήμιο σπουδαίο, αμερικανικό, με υποτροφία. Και αυτή την υποτροφία το πανεπιστήμιο είχε τη δυνατότητα να του τη δώσει ακριβώς επειδή το πανεπιστήμιο, το μη κρατικό πανεπιστήμιο, το αμερικανικό, δεν μοιράζει μερίσματα και έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί υπεραξία χτίζοντας καταπιστεύματα τα οποία διευκολύνουν τα πανεπιστήμια αυτά να δίνουν υποτροφίες”.

Και συνέχισε “είναι το μοντέλο των μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών αμερικανικών πανεπιστημίων. Σε αυτό σπούδασε ο κ. Κασσελάκης. Ο κ. Κασσελάκης, λοιπόν, ο οποίος σπούδασε σε ένα τέτοιο πανεπιστήμιο, αν ερχόταν το University of Pennsylvania να φτιάξει παράρτημα στην Ελλάδα, θα έλεγε «όχι, να μην γίνει αυτό». Σε αυτό το οποίο σπούδασε ο ίδιος. Μα πόση υποκρισία πια; Καλά να τα λέει ο κ. Τσίπρας που σπούδασε στο Μετσόβιο, αλλά να τα λέει και ο κ. Κασσελάκης; Νισάφι πια, αρκετά. Πώς εξηγείτε αυτή τη βασική αντίφαση;”

“Εάν το University of Pennsylvania επιλέξει να φτιάξει παράρτημα στην Ελλάδα με όλες τις προδιαγραφές του νόμου και να δώσει τη δυνατότητα σε Έλληνες να σπουδάσουν με υποτροφία στην πατρίδα μας, ο κ. Κασσελάκης, που σπούδασε σε αυτό το πανεπιστήμιο, θα πει “όχι” συνέχισε και κατέληξε “Όχι”, γιατί εσείς έτσι του το επιβάλλατε, αν και φαντάζομαι ότι ο ίδιος άλλες σκέψεις είχε, αλλά με το που «βούτηξε» στον μικρόκοσμο του ΣΥΡΙΖΑ, τι να κάνει ο άνθρωπος; Προσαρμόστηκε, δεν μπορούσε να κάνει και αλλιώς.”.

Ο κ.Μητσοτάκης δεν παρέλειψε  στη δευτερολογία του να σχολιάσει και το δάνειο Κασσελάκη στα media του ΣΥΡΙΖΑ και τις αποκαλύψεις για τη εταιρεία του στις ΗΠΑ λέγοντας επίσης “Τα δικά σας προβλήματα, τα ζητήματα τα οποία μπορεί να έχει ο δικός σας αρχηγός να λύσει με το πόθεν έσχες του δεν θα τα κρύψετε μέσα από τέτοιες προσωπικές επιθέσεις οι οποίες εξάλλου έχουν απαντηθεί πολλές φορές και τα σχετικά όργανα της βουλής έχουν γνωμοδοτήσει τόσες φορές που δεν νομίζω ότι έχουν απασχολήσει πόθεν έσχες κανενός βουλευτή περισσότερο την επιτροπή από ότι το δικό μου. Διότι αυτή ήταν η στρατηγική σας, να στοχοποιήσετε εμένα, την σύζυγό μου εδώ και 7 χρόνια. Επομένως καλά ξεμπερδέματα για τα δικά σας προβλήματα”

Μάλιστα τότε σχολίασε και τις θέσεις του Στ. Κασσελάκη για το δημόσιο πανεπιστήμιο: “Την ώρα που μιλούσατε για το νομοσχέδιο ο αρχηγός σας έκανε μια ανάρτηση με τις προτάσεις για το δημόσιο πανεπιστήμιο” ανέφερε και σχολίασε “Παράξενο την ώρα που μιλούσατε εσείς (σ.σ. ο Σ. Φάμελλος) να κάνει μια ανάρτηση καταθέτοντας προτάσεις που δεν τις ξέρατε μιας και δεν αναφερθήκατε σε αυτές”.

“Διπλασιασμό προτείνει του προσωπικού. Διπλασιασμό κονδυλίων. Πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ παντού. Ανέγερση εστιών με χρηματοδότηση με έσοδα από βραχυχρόνια μίσθωση. Δημοσιονομικό κόστος 225 εκατ. ευρώ. Τώρα τι να σας πω. Το πρόγραμμα σας είναι απλό. Όλα επι 2. Ότι δίνουμε τα βάζετε επι 2” τόνισε και πρόσθεσε “Τσουρούτικο μου φαίνεται γιατί δεν βάζετε λίγο παραπάνω”!

Η απάντηση Κασσελάκη

“Όπως μπορεί να γνωρίζετε, σπούδασα στην Αμερική, σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο, με υποτροφία. “Τότε γιατί είσαι κατά του νομοσχεδίου; Θα ρωτήσετε.” έσπευσε να απαντήσει ο Στέφανος Κασσελάκης μέσω του X και επισήμανε παπαντώντας στον πρωθυπουργό “Η απάντηση είναι απλή: Στο εξωτερικό τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση, με τεράστια κεφάλαια και πολύ αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο. Δεν είναι αυτή η αντισυνταγματική μπίζνα που στήνει η ΝΔ με πανεπιστήμια – σούπερ μάρκετ που δίνουν πτυχία franchise”.

Και υπογράμμισε “Για εμάς, για τον ΣΥΡΙΖΑ, η ανώτατη εκπαίδευση δεν είναι αρπαχτή. Είναι το θεμέλιο για το αύριο της Ελλάδας μας.”.

Η παρέμβαση Τσίπρα

Το ενδιαφέρον είναι ότι στο “μπρα ντε φερ” Μητσοτάκη-Κασσελάκη, παρενέβη και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος όπως και στο Συνέδριο του κόμματος προτίμησε να καταθέσει τις απόψεις από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι να μιλήσει από το βήμα της Ολομέλειας, όντας βουλευτής,  όπως έπραξε για παράδειγμα ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

 Συγκεκριμένα ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε μεταξύ άλλων ότι “Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί σήμερα, μια αντιδραστική ρεβάνς. Νομοθετεί τη δυνατότητα ίδρυσης κερδοσκοπικών ιδιωτικών πανεπιστημίων, παρακάμπτοντας το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος. Αλήθεια γιατί τόσα χρόνια, από τις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα, ενώ η ΝΔ σταθερά υποστηρίζει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ουδέποτε διανοήθηκε να προχωρήσει ή να προτείνει τη νομοθέτησή τους, δίχως την αναθεώρηση του άρθρου 16 ; Σήμερα ανακάλυψαν ότι το Σύνταγμα δεν αποτελεί εμπόδιο; Προφανώς όχι.”.

“Πρόκειται για άλλο ένα σκαλοπάτι στο κατήφορο της συστηματικής απαξίωσης των θεσμών, ακόμη και του ίδιου του Συντάγματος, από μια κυβέρνηση που κάθε φορά που για αυτό εγκαλείται, απλώς απαντάει ότι εκλέχθηκε με 41%. Και κυρίως πρόκειται για άλλη μια ευκαιρία κερδοσκοπίας ημετέρων συμφερόντων. Τόσο μεγάλη, που δε μπορεί να περιμένει τα τρία χρόνια που απαιτούνται για την επόμενη Συνταγματική αναθεώρηση.” σχολίασε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε “Η Παιδεία όμως είναι πολύ σοβαρή εθνική υπόθεση για να την αφήσουν οι δημοκρατικοί άνθρωποι, οι νέοι, οι δάσκαλοι, οι γονείς, η ακαδημαϊκή κοινότητα στο έλεος της κυβερνητικής αλαζονείας και της κερδοσκοπίας. Καμιά μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση, οσοδήποτε αναγκαία, δεν μπορεί να γίνει χωρίς σοβαρό διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους και την κοινωνία. Χωρίς τα υλικά μέσα για την εφαρμογή της. Χωρίς την αναγκαία κοινωνική συναίνεση. Γι’ αυτό, ακόμα κι αν η ίδρυση – παρά το Σύνταγμα- ιδιωτικών και κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, γίνει σήμερα νόμος του κράτους, ένα είναι σίγουρο: Δεν θα ευδοκιμήσει.”.

  • Να σημειωθεί ότι ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν παρών στη συνεδρίαση της ΚΟ, λίγη ώρα πριν από την ονομαστική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου, στην οποία αποτιμήθηκε θετικά η παρουσία του κόμματος και συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για ένα “νομοσχέδιο μπίζνα” και υπεραμύνθηκε των θέσεων του κόμματος για το δημόσιο πανεπιστήμιο, εγκαλώντας τον πρωθυπουργό για “αλαζονικό ύφος” όταν αναφέρθηκε στο πρόσωπό του για τις σπουδές του στις ΗΠΑ.

Στη συνεδρίαση της ΚΟ αποφασίστηκε να υπερψηφίσουν τα θετικά άρθρα του νομοσχεδίου για το δημόσιο πανεπιστήμιο και κατά τον κ. Κασσελάκη η δημόσια ανώτατη εκπαίδευση πρέπει να ενισχυθεί με διπλασιασμό του διδακτικού προσωπικού και της φοιτητικής στέγης μέσα από την αξιοποίηση των εσόδων από την φορολογία των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Στην ΚΟ ο κ. Κασσελάκης ανακοίνωσε ότι θα παρουσιαστεί στο Στρατό στις 15 Μαρτίου, ενώ μία μέρα πριν θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των ευρωεκλογών

Σχετικά Άρθρα