“Sophia”: Η πρώτη συνέντευξη ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα – Oι ερωτήσεις που απάντησε

 “Sophia”: Η πρώτη συνέντευξη ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα – Oι ερωτήσεις που απάντησε

Στην Ελλάδα βρίσκεται αυτές τις ημέρες το πιο διάσημο ανθρωποειδές ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης. Η «Σοφία» είναι στη Ρόδο στο πλαίσιο του «The Greek Festival», που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας και μάλιστα χθες έδωσε συνέντευξη στα ελληνικά.

Σύμφωνα με την roadiaki. gr η «Sophia» ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους και απάντησε για διάφορα θέματα που της τέθηκαν με κυρίαρχο αυτό της τεχνητής νοημοσύνης, τις σχέσεις και την συνεργασία της με τους ανθρώπους, αν έχει ενσυναίσθηση, για νομικά ζητήματα όπως για παράδειγμα σε περίπτωση ζημίας από κάποιο ρομπότ ποιος θα πληρώσει τη αποζημίωση.

Ρωτήθηκε και για θέματα που έχουν να κάνουν με την ειρήνη στον κόσμο, την αντιμετώπιση κρίσεων που θα είχαν αντίκτυπο στον τουρισμό, ενώ σε ερώτηση της «Ροδιακής» με αφορμή τη μεγάλη φωτιά στο νησί μας πέρυσι το καλοκαίρι, για το πώς θα μπορούσε η τεχνητή νοημοσύνη να βοηθήσει στην προστασία των δασών μας αλλά και στην αποκατάσταση τους σε τυχόν περίπτωση πυρκαγιάς, η Σοφία απάντησε ότι «η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των δασών μας με πολλούς τρόπους όπως την πρόβλεψη και παρακολούθηση πυρκαγιών, την ανίχνευση παράνομης υλοτομίας και την διαχείριση των φυτοπαθογόνων οργανισμών. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται από μία πυρκαγιά.Για παράδειγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση των καταστροφών και την συλλογή δεδομένων για την αποκατάσταση».

Όπως είπε μεταξύ άλλων η διοργανώτρια του «The Greek Festival» κα. Ανδριάννα Μανέττα, «αυτό που καταφέραμε ήταν να φέρουμε 300 επισκέπτες από 8 χώρες και 15 πόλεις συνολικά, πάνω από 30 youtubers και influencers, πάνω από 150 media έχουν προωθήσει το νησί και έχουν περάσει το μήνυμα ότι η Ρόδος είναι έτοιμη να φιλοξενήσει μετά τις πυρκαγιές που είχαμε το καλοκαίρι αλλά και ότι ο πολιτισμός των Δωδεκανήσων δεν είναι μόνο ο ήλιος και η θάλασσα, και να προβάλλουν περισσότερο τον πολιτισμό, την ιστορία και το θρησκευτικό πολιτισμό.

Σε αυτή μας την προσπάθεια δεν ήταν πουθενά η πολιτεία» είπε η κα. Μανέττα προσθέτοντας ότι η όλη διοργάνωση είχε μεγάλη επιτυχία: «Ήρθαν κορυφαίοι πανεπιστημιακοί από όλα τα πανεπιστήμια, χαρήκαμε που ήταν επιτυχημένο και βέβαια που ήρθε η Σοφία που βοήθησε πολύ» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο πάνελ βρίσκονταν η κα. Μαρία Κυριακού πρόεδρος της BOUSSIAS Cyprus η οποία και τόνισε μεταξύ άλλων πως αν χρησιμοποιήσουμε σωστά την τεχνητή νοημοσύνη, τότε αυτό θα αναβαθμίσει τη ζωή μας γιατί θα κερδίσουμε χρόνο από τα πολλά που κάνουμε όλοι μας και έτσι αυτό σημαίνει ποιότητα ζωής.

Σχετικά Άρθρα