Κύκλωμα νοθείας: Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι των μελών με συνθηματικά -Πώς δρούσε η σπείρα

 Κύκλωμα νοθείας: Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι των μελών με συνθηματικά -Πώς δρούσε η σπείρα

Αποκαλυπτικοί για τη δράση τους είναι οι διάλογοι των μελών της οργάνωσης που είχε αναγάγει τη νόθευση καυσίμων και ποτών σε επιστήμη και, πριν μερικές ημέρες, πιάστηκαν στα δίχτυα της Οικονομικής Αστυνομίας. Σε πολλές από τις επικοινωνίες πρωταγωνιστής είναι ο αρχηγός, ο 62χρονος με το προσωνύμιο «παπάς». Σε μία από τις συνομιλίες αναφέρεται στην εισαγωγή «φαρμάκου» από τη Βουλγαρία.

Στην πρώτη συνομιλία ακούγεται ο αρχηγός να συνομιλεί με έναν συνεργό του για τη νόθευση των καυσίμων αποκαλώντας την αιθυλική αλκοόλη ως νερό.

Αρχηγός: Ναι αλλά εσύ δεν έβαλες βενζίνη να δεις άμα θηλυκώνει.

Μέλος: Θηλυκώνει, πώς δεν θηλυκώνει;

Αρχηγός: Που έβαλες βενζίνη εκεί;

Μέλος: Ναι εννοείται.

Αρχηγός: Έβαλες νερό;

Μέλος: Ναι.

Αρχηγός: Ναι εννοείται πάντα το δοκιμάζω.

Μέλος: Ναι αλλά τώρα δεν θηλυκώνει εδώ μου στειλαν φωτογραφίες δεν είναι τα πράγματα σωστά για πες τονα τώρα στα 15 κυβικά να ρίξω μέσα μισό κυβικό μισό κυβικό μετουσιωμένη αιθυλική αλκοόλη ή πιο λιγο;

Σε άλλη συνομιλία ακούγεται και πάλι ο φερόμενος ως «αρχηγός» να μιλά με ένα μέλος της οργάνωσης για τη διαδικασία παρασκευής χημικών διαλυτών.

Αρχηγός: Μέχρι χθες Ελληνικό δεν, ετομάζανε να κλείσουνε, ξεπουλήσανε μας φέρανε χθες. Τι μας φέρανε; Δύο μιξ, ένα μιξ να πούμε μας φέρανε ενάμιση συμπλήρωμα.

Μέλος: Και τι θα κάνουμε τώρα; Θα βάλουμε μόνο τα ξένα;

Αρχηγός: Τα δικά τους να πούμε, τα δικά τους που θα είναι μαζί με τα ξένα.

notheusi_kausimon__1_
notheusi_kausimon__3_

Αρχηγός: Άσε τα δύο που έρχονται χριστιανέ μου άστα αυτά δεν, τι κάνουμε με ένα ελληνικό παραπάνω ήθελα να σου φέρω εγώ λεφτά.

Μέλος: Ναι δεν σου λέω το φάρμακο είναι πρόβλημα αλλά τέλος πάντων δεν θα… Αυτά τα τρία σου φτάνουν μέχρι 20 του μήνα να πούμε.

Αρχηγός: Πόσο;

Μέλος: Μέχρι 20 του μήνα θα φτάσουν, σήμερα πόσο εννιά του μήνα είναι; Δέκα μέρες, δηλαδή μιλάμε για 10 μέρες.

Αρχηγός: Είκοσι του μήνα για φάρμακα λες;

Μέλος: Ναι ναι να φτάσουν τα φάρμακα όχι μόνο τα φάρμακα και τα άλλα μαζί.

Σε έτερη συνομιλία μεταξύ και πάλι του «αρχηγού» και ενός μέλους, οι δύο άνδρες συζητούν για τους χημικούς διαλύτες τους οποίους αποκαλούν «φάρμακα».

Μέλος: Βαγγέλη μου τα φάρμακα που ρίχνουμε είναι για τρία και θα πρέπει να περιμένουμε ας πούμε να μας έρθουν απ’ έξω.

Αρχηγός: Ε πότε θα έρθουν τα φάρμακα;

Μέλος: Τα φάρμακα θα έρθουν ας πούμε μετά τις 20 του μήνα περίπου…

notheusi_kausimon__2_

Μέλος: Βαγγέλη μου έχουμε φάρμακα για τρία, αύριο θα πάρεις ένα και την άλλη βδομάδα άλλα δύο κατάλαβες;

Αρχηγός: Όχι σκέτα ελληνικά δεν μπορούμε να βάλουμε σκέτα πορτογαλέζικα πάλι πάθαμε ζημιά.

Μέλος: Όχι μα δεν είναι δεν είναι σκέτα προτογαλέζικα θα είναι μισό μισό.

Αρχηγός: Με τί; Αφού…

Μέλος: Κατάλαβες έχουμε πάρει υλικά μπόλικα σήμερα.

Παράλληλα σε άλλη συνομιλία ο «αρχηγός» μιλά με έναν συνεργό του για τους προμηθευτές αιθυλικής αλκοόλης και αναφέρονται σε αυτούς ως «υδραυλικούς».

Αρχηγός: Με πήρε ο κουμπάρος.

Μέλος: Ναι τι λέει;

Αρχηγός: Μου λέει για τους υδραυλικούς.

Μέλος: Ναι.

Αρχηγός: Μου λέει ”κοίταξε, η καλύτερη που μπορεί να γίνει σαν τιμή είναι 3,30”.

Τέλος, σε συνομιλία μεταξύ ενός μέλους της οργάνωσης και ενός αγνώστου, οι δύο άνδρες μιλούν για τον «αρχηγό» και τον αποκαλούν «πάτερ».

Μέλος: Μόλις στείλουνε κάτι θα σε ενημερώσω, μείνει ήσυχος να πούμε.

Άγνωστος: Ναι, ναι, να ξέρω και εγώ να ενημερώσω. Εσύ τελείωσες με τον πάτερ, τελείωσες;

Αναζητούνται ακόμη 10 άτομα

Για την υπόθεση αναζητούνται ακόμη 10 άτομα εκ των οποίων εφτά ημεδαποί και τρεις αλλοδαποί, ενώ από την έρευνα εντοπίστηκαν έξι πρατηρίων υγρών καυσίμων με νοθευμένα και λαθραία καύσιμα.

Η αντίστροφη μέτρηση για το «ξεδόντιασμα» της οργάνωσης ξεκίνησε έπειτα από μία ανώνυμη καταγγελία που έφθασε στις Αρχές και στην οποία γινόταν λόγος για μέλη εγκληματικής οργάνωσης που εισάγουν συστηματικά από τη Βουλγαρία και διακινούν μεγάλες ποσότητες αιθυλικής αλκοόλης αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη.

Ακολούθησε αστυνομική έρευνα κατά την οποία προέκυψε πως οι κατηγορούμενοι δραστηριοποιούνταν παράλληλα και στην εισαγωγή από τη Βουλγαρία χημικών προϊόντων και εν συνεχεία στη νόθευση και διακίνηση καυσίμων.

Πώς δρούσε η σπείρα – Ο αρχηγός και οι υποομάδες

Ο αρχηγός του κυκλώματος περιγράφεται από τους αστυνομικούς ως δαιμόνιος και «επαγγελματίας» του είδους, παρότι με λευκό ποινικό μητρώο. «Είναι ένας από τους ελάχιστους που γνωρίζουν σε τέτοιο βαθμό όλα τα στάδια της νόθευσης. Από τις πρώτες ύλες, την παρασκευή των διαλυτών και τη διακίνηση, μέχρι το δρόμο για τις αντλίες», λέει χαρακτηριστικά αστυνομική πηγή.

kykloma1_3db91.jpg

Είχε το προσωνύμιο «παπάς» ή «παπούλης» λόγω του ότι δηλώνει ότι κατά το παρελθόν ήταν ιερέας σε γειτονική χώρα. Ο «ιερέας», σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είχε πελατολόγιο με πρατήρια υγρών καυσίμων. Δηλαδή, πελάτες στους οποίους μετέφερε νοθευμένα καύσιμα. Η Οικονομική Αστυνομία έκανε έρευνες σε έξι πρατήρια, που βρίσκονται σε Πειραιά, Γαλάτσι, Άλιμο, Γέρακα, Πατήσια και Αργυρούπολη.

Σε ένα από αυτά έγιναν συλλήψεις επ’ αυτοφώρω. Ήταν βράδυ της 5ης Μαρτίου 2024 όταν μυστικοί αστυνομικοί της Οικονομικής Αστυνομίας άρχισαν να παρακολουθούν τους «πρωταγωνιστές» της νοθείας. Στις 15.00 φορτηγό μπήκε στο εργοστάσιο του κυκλώματος στην Τανάγρα Βοιωτίας. Αφού εφοδιάστηκε με το περιεχόμενο 30 δεξαμενών του ενός τόνου αποχώρησε κινούμενο προς χώρο στάθμευσης στον Ασπρόπυργο.

Στις 23.00 το φορτηγό -αφού έφυγε από το πάρκινγκ του Ασπροπύργου- προσέγγισε βενζινάδικο στην Αθήνα συνδέοντας τη μάνικά του με τη δεξαμενή της αμόλυβδης. Τότε ήταν που επενέβησαν οι αστυνομικοί και προχώρησαν σε τέσσερις συλλήψεις. Προς έκπληξη τους ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και μία γυναίκα. Πρόκειται για 27χρονη, η οποία έχει συμμετάσχει σε ριάλιτι υψηλής τηλεθέασης.

Αυτό που προκάλεσε εντύπωση στους αστυνομικούς είναι ότι το κύκλωμα έκανε δοκιμές των νοθευμένων καυσίμων σε αυτοκίνητα. Ο «κοριός» της Αστυνομίας «έπιασε» συνομιλία κατά την οποία ακούγεται ένας από τους εμπλεκομένους να λέει: «το δοκιμάσαμε σε δύο αυτοκίνητα και πάνε καλά…».

kykloma6_ac99f.jpg

Επίσης, είχε συσταθεί εταιρία-«βιτρίνα» με αντικείμενο την παραγωγή απολυμαντικών και εμπορίας χημικών προϊόντων. Συνεργάτης του αρχηγού «ιερέα» εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης. Ωστόσο, η Αστυνομία θεωρεί ότι πίσω από τον ιδιοκτήτη ήταν ο «ιερέας», ο οποίος έδινε τις εντολές και ο οποίος είχε αναθέσει την «επίβλεψη» της λειτουργίας της εταιρίας σε Βούλγαρο συνεργάτη του. Ο Βούλγαρος φέρεται να μετέβαινε καθημερινά στην εταιρία για λογαριασμό του αρχηγού και να επιτηρούσε τη γραμμή παραγωγής και επεξεργασίας χημικών διαλυτών. Επίσης, φρόντιζε για την προμήθεια των πρώτων υλών.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν από την Οικονομική Αστυνομία 20 μέλη της οργάνωσης, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται ακόμη 10 μέλη της.

kykloma2_2e524.jpg

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ο αρχηγός με το προσωνύμιο «παπάς» ή «ιερέας», ο οποίος φέρεται να είχε συγκροτήσει 3 ανεξάρτητες υποομάδες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, «από αυτές οι δύο ασχολούνταν με τη διοχέτευση χημικών διαλυτών σε πρατήρια υγρών καυσίμων, είτε μέσω της εισαγωγής τους από τη Βουλγαρία είτε λειτουργώντας το παράνομο εργοστάσιο παραγωγής αυτών, ενώ η τρίτη στη μεταφορά λαθραίας αιθυλικής αλκοόλης σε ποτοποιίες, μέσω των οποίων ακολούθως διοχετεύονταν στην εγχώρια αγορά για κατανάλωση.

Τα μέλη των υποομάδων είχαν συγκεκριμένους ρόλους, όπως:

  • η αναζήτηση χημικών διαλυτών, αποθηκευτικών χώρων και φορτηγών οχημάτων,
  • η συνεννόηση με τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης της Βουλγαρίας, για τον χρόνο και τρόπο εισαγωγής των χημικών διαλυτών, καθώς και τη μετέπειτα μεταφορά και αποθήκευση,
  • η ανεύρεση και παραγγελία πρώτων υλών για την παραγωγή χημικών διαλυτών,
  • η εποπτεία της διαδικασίας παραγωγής και μεταφοράς των διαλυτών και
  • η προμήθεια και διακίνηση της λαθραία εισαγόμενης αιθυλικής αλκοόλης σε επιχειρήσεις εμπορίας αλκοολούχων ποτών.

Ως βασικό χώρο για τις δραστηριότητές τους χρησιμοποιούσαν χώρο στάθμευσης φορτηγών οχημάτων στον Ασπρόπυργο, όπου κατέληγαν τόσο οι ποσότητες της αιθυλικής αλκοόλης όσο και οι ποσότητες των χημικών διαλυτών και των νοθευμένων καυσίμων.

Πιο αναλυτικά, χρησιμοποιούνταν δύο αποθηκευτικοί χώροι στη Δυτική Αττική, στους οποίους έφταναν αρχικά οι χημικοί διαλύτες από τη Βουλγαρία και στη συνεχεία κατέληγαν στον ανωτέρω χώρο στάθμευσης, όπου πραγματοποιούνταν η νόθευση του αγνώστου προελεύσεως καυσίμου.

kykloma3_b0d93.jpg

Παράλληλα, σε τρίτο χώρο, ανεξάρτητο από τους δυο προηγούμενους, υπήρχε έδρα εταιρίας, η οποία λόγω της δραστηριότητάς της προμηθευόταν όλα τα απαραίτητα χημικά υλικά, για την παραγωγή παράνομων χημικών διαλυτών, οι οποίοι αμέσως μετά κατέληγαν στον ίδιο χώρο στάθμευσης, ώστε να διοχετευτούν με βυτιοφόρα υγρών καυσίμων στα πρατήρια.

Αναφορικά με την προμήθεια και διακίνηση της αιθυλικής αλκοόλης, εκμεταλλεύονται το δίκτυο που διατηρεί το αρχηγικό μέλος για το λαθρεμπόριο καυσίμων και οι ποσότητες αποθηκεύονται στις ίδιες εγκαταστάσεις, απ’ όπου παραλαμβάνονται από μέλος της τρίτης υποομάδας, είτε με το δικό του όχημα είτε με οχήματα από εταιρία ενοικιάσεων, ώστε να παραδοθούν στη συνέχεια σε πελάτες- ποτοποιίες και επιχειρήσεις εμπορίας αλκοολούχων ποτών.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης, πραγματοποιήθηκε βραδινές ώρες της Τρίτης, 5 Μαρτίου 2024, στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση, αφού τα μέλη της οργάνωσης είχαν προβεί στην παραγωγή τριάντα τόνων χημικών διαλυτών, την μεταφορά αυτών με φορτηγό όχημα στον χώρο στάθμευσης στον Ασπρόπυργο και την μετάγγιση των χημικών διαλυτών σε βυτιοφόρο όχημα, το οποίο στη συνέχεια μετέβη σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην Αθήνα.

kykloma4_1bf11.jpg

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε 6 πρατήρια υγρών καυσίμων, 1 χώρο στάθμευσης φορτηγών οχημάτων, 7 οικίες, 2 αποθήκες, 1 εταιρία παραγωγής απολυμαντικών και χονδρικού εμπορίου χημικών προϊόντων βιομηχανικής χρήσης, 1 εταιρία χονδρικού εμπορίου ποτών και -2- ποτοποιίες.

kykloma5_6d25d.jpg

Οι ποσότητες των παράνομων χημικών διαλυτών που διακινήθηκαν από την πρώτη υποομάδα ανέρχονται σε 111 τόνους και από τη δεύτερη σε 150 τόνους, ενώ οι δασμοί και οι λοιπές επιβαρύνσεις που στερήθηκε το Δημόσιο, τόσο από τις κατασχεθείσες όσο και από τις διακινηθείσες ποσότητες χημικών διαλυτών, λαθραίων καυσίμων, αιθυλικής αλκοόλης και λοιπών αλκοολούχων ποτών ξεπερνούν τα 1.200.000 ευρώ.

Ως αρχηγός της συμμορίας εμφανίζεται ένας 62χρονος ο οποίος, προκειμένου να γίνεται πιο εύκολα η «δουλειά», είχε συγκροτήσει τρεις ανεξάρτητες υποομάδες και τις είχε εξοπλίσει με τον κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό. Οι δυο από αυτές είχαν σκοπό τη διοχέτευση χημικών διαλυτών σε πρατήρια με σκοπό την νοθεία των καυσίμων, ενώ η τρίτη υποομάδα έχει ως σκοπό τη μεταφορά λαθραίας αιθυλικής αλκοόλης σε ποτοποιίες μέσω των οποίων διοχετεύονταν στην εγχώρια αγορά προς κατανάλωση.

Ως βασική «έδρα» του, ο 62χρονος χρησιμοποιούσε έναν χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων στον Ασπρόπυργο όπου κατέληγαν, τόσο οι ποσότητες της αιθυλικής αλκοόλης όσο και οι ποσότητες των χημικών διαλυτών και των νοθευμένων καυσίμων.

Αναλυτικότερα, χρησιμοποιούνταν τρεις ενδιάμεσοι σταθμοί. Δύο αποθηκευτικοί χώροι στην Δυτική Αττική στους οποίους έφταναν αρχικά οι χημικοί διαλύτες από την Βουλγαρία και εν συνεχεία κατέληγαν στο χώρο στάθμευσης που προαναφέρθηκε όπου γινόταν η νόθευση του αγνώστου προελεύσεως καυσίμου.

Στον τρίτο χώρο, ο οποίος είναι ανεξάρτητος με τους δυο προηγούμενους, υφίσταται έδρα εταιρείας, η οποία, ένεκα της δραστηριότητάς της, προμηθευόταν νόμιμα όλα τα απαραίτητα χημικά υλικά προκειμένου να παράγει παράνομα χημικούς διαλύτες κατάλληλους για νόθευση καυσίμων, οι οποίοι στη συνέχεια κατέληγαν στον ίδιο χώρο στάθμευσης και από εκεί με βυτιοφόρα υγρών καυσίμων στα πρατήρια.

Σχετικά Άρθρα