Βουλή/Μη Κρατικά ΑΕΙ: Ψηφίζεται ο επίμαχος νόμος-Θύελλα αντιδράσεων εντός και εκτός κοινοβουλίου-Νέο συλλαλητήριο

 Βουλή/Μη Κρατικά ΑΕΙ: Ψηφίζεται ο επίμαχος νόμος-Θύελλα αντιδράσεων εντός και εκτός κοινοβουλίου-Νέο συλλαλητήριο

Ψηφίζεται σήμερα Παρασκευή το επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα μη κρατικά ΑΕΙ, ενώ παράλληλα κορυφώνονται οι αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας με την πραγματοποίηση πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου στο κέντρο της Αθήνας υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο της κυβέρνησης ανοίγει τον δρόμο στην ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το ραντεβού φοιτητών, ακαδημαϊκών, εργαζομένων στα πανεπιστήμια, εκπαιδευτικών και μαθητών έχει δοθεί στα Προπύλαια. «Όλοι στο πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 8 Μαρτίου, μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, στις 12.00 στα Προπύλαια! Να βουλιάξει η Αθήνα», αναφέρει το κεντρικό κάλεσμα που απευθύνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι.

Στο πλευρό των φοιτητών αναμένεται να βρεθούν εργαζόμενοι και φεμινιστικές οργανώσεις, καθώς έχει προκηρυχθεί στάση εργασίας από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, την ΠΟΕ-ΟΤΑ και την ΑΔΕΔΥ, ενώ ανάλογη κινητοποίηση έχει εξαγγελθεί με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με αμφότερα τα καλέσματα να έχουν δοθεί για την πλατεία Κλαυθμώνος.

  • Από την πλευρά τους, κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές της Ν.Δ. επαναλαμβάνουν τους γνωστούς ισχυρισμούς περί «ζωντανού Συντάγματος» και «Ενωσιακού Δικαίου», και καταφεύγουν σε… παιχνίδι με τις λέξεις, προκειμένου να υπερασπιστούν ένα ν/σ που παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα.

Επίσης, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι παράλληλα με την ίδρυση των ιδιωτικών ΑΕΙ, αναβαθμίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Ωστόσο, οι διατάξεις του ν/σ περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων.

Παράλληγλα υπάρχουν ενστάσεις και για τις προδιαγραφές ίδρυσης των Πανεπιστημίων καθώς πανεπιστημιακοί επισημαίνουν ότι οι απαιτήσεις είναι και τόσο… αυστηρές, καθώς ακόμη και σε περιπτώσεις σοβαρότατων παραπτωμάτων ή ελλείψεων δεν προβλέπεται ανάκληση της άδειας παρά μόνο χρηματικά πρόστιμα.

  • Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και στον νομικό κόσμο εξαιτίας της επιχειρούμενης παραβίασης του άρθρου 16 του Συντάγματος. Η επιστημονική επιτροπή της Βουλής. το γνωμοδοτικό όργανο του Κοινοβουλίου, αποφάνθηκε ότι το νομοσχέδιο δεν διασφαλίζει τον «μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα» των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Παρά την κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Ν.Δ. απέρριψε τα αιτήματα αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, η Νέα Αριστερά και η Νίκη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για την «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων». Υπέρ της αντισυνταγματικότητας τάχθηκαν το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛΛ. και η Πλεύση Ελευθερίας.

Σχετικά Άρθρα