Ουκρανία:Κύκλωμα έστελνε Ινδούς να πολεμήσουν για τη Ρωσία

 Ουκρανία:Κύκλωμα έστελνε Ινδούς να πολεμήσουν για τη Ρωσία

Η Ινδία ανακοίνωσε σήμερα ότι αποκάλυψε ένα “μεγάλο δίκτυο εμπορίας ανθρώπων” που παρέσυρε νεαρούς άνδρες στη Ρωσία με την υπόσχεση για δουλεία, μόνο για να τους αναγκάσει να πολεμήσουν στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως μεταδίδει το Reuters.  Περίπου 35 άνδρες έχουν σταλεί στη Ρωσία από το δίκτυο μέχρι στιγμής, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το Κεντρικό Γραφείο Ερευνών (CBI) της Ινδίας. Προηγουμένως, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας έκανε λόγο για συνολικά 20 άνδρες. 

Τουλάχιστον δύο άνδρες που πήγαν στη Ρωσία περιμένοντας να εργαστούν ως “βοηθοί” στον στρατό έχασαν τη ζωή τους ενώ πολεμούσαν στο μέτωπο, σύμφωνα με τις οικογένειες τους. Η πρεσβείας της Ινδίας στη Ρωσία επιβεβαίωσε έναν από αυτούς τους θανάτους. 

Οι διακινητές, που δραστηριοποιούνται σε πολλές περιοχές της Ινδίας, βάζουν στο στόχο άτομα που χρησιμοποιούν πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και άλλους, μέσων τοπικών πρακτόρων, σύμφωνα με το CBI. 

Αναφέρει ακόμη ότι σε ορισμένους από τους άνδρες προσφέρθηκε η εισαγωγή σε “αμφίβολα ιδιωτικά πανεπιστήμια” στη Ρωσία μαζί με “δωρεάν επεκτάσεις βίζας με έκπτωση” για να τους προσελκύσουν.Play Video

“Οι Ινδοί υπήκοοι που διακινήθηκαν από το δίκτυο εκπαιδεύτηκαν σε ρόλους μάχης και αναπτύχθηκαν σε βάσεις στο μέτωπο στην εμπόλεμη ζώνη Ρωσίας-Ουκρανίας παρά τη θέλησή τους”, αναφέρει το CBI, προσθέτοντας ότι ορισμένα από τα θύματα “τραυματίστηκαν βαριά” στην εμπόλεμη ζώνη, όπως μεταδίδει το Reuters. 

Το CBI ανακοίνωσε παράλληλα ότι πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε διάφορες τοποθεσίες – μεταξύ των οποίων το Νέο Δελχί και η Βομβάη – και έχουν ήδη κατασχεθεί μετρητά ύψους 50 εκατ. ρουπιών (605.000 δολάρια) μαζί με ορισμένα έγγραφα και ηλεκτρονικά αρχεία.

“Ορισμένοι ύποπτοι έχουν επίσης τεθεί υπό κράτηση για ανάκριση σε διάφορες τοποθεσίες”, πρόσθεσε. 

Το υπουργείο Εξωτερικών έχει αναφέρει ότι κάθε περίπτωση Ινδού πολίτη που εξαπατήθηκε για να πολεμήσει στην Ουκρανία είχε “τεθεί μετ’ επιτάσεως” στη Μόσχα.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτόν τον μήνα, επτά άνδρες ζήτησαν τη βοήθεια της ινδικής κυβέρνησης για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, λέγοντας ότι ταξίδεψαν στη Ρωσία με τουριστική βίζα, αλλά τώρα αναγκάζονται να υπηρετήσουν στον στρατό της.

“Είδαμε κάποια βίντεο και προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με αυτούς τους ανθρώπους”, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ραντίρ Τζαϊσβάλ.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει απαντήσει σε αιτήματα για σχολιασμό για το θέμα.

Το Νέο Δελχί και η Μόσχα έχουν στενές σχέσεις για δεκαετίες και η Ινδία αρνήθηκε να καταδικάσει τη Ρωσία για τον πόλεμο με την Ουκρανία, προτρέποντας τις δύο πλευρές να τερματίσουν τη σύγκρουση μέσω διαλόγου και διπλωματίας.

Η Ινδία έχει επίσης εντείνει την αγορά φθηνού ρωσικού πετρελαίου, προς μεγάλη απογοήτευση των δυτικών πρωτευουσών, καταλήγει το δημοσίευμα του πρακτορείου. 

Σχετικά Άρθρα