Γεωργιάδης: “70 νοσοκομεία θέλουν να συμμετάσχουν στα απογευματινά χειρουργεία”

 Γεωργιάδης: “70 νοσοκομεία θέλουν να συμμετάσχουν στα απογευματινά χειρουργεία”

«Εβδομήντα κλινικές νοσοκομείων σε όλη τη χώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή στα απογευματινά χειρουργεία. Άρα έχουν το προσωπικό για να το κάνουν». Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Υγείας σε παρέμβαση του στον τηλεοπτικό σταθμό Open σήμερα το πρωί, μετά από δηλώσεις προσκεκλημένων ότι τίθενται θέματα ασφάλειας στις χειρουργικές επεμβάσεις που θα γίνονται μετά τις 15.00 το μεσημέρι και έως και τι 22.00 το βράδυ γιατί οι γιατροί θα είναι κουρασμένοι.Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι τα απογευματινά χειρουργεία, που θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Τρίτη 12 Μαρτίου από το νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη,  θα γίνονται με απόλυτη ασφάλεια: «όπως ήδη γίνονται εδώ και δεκαετίες όλα τα έκτακτα χειρουργεία που πραγματοποιούνται το βράδυ στα νοσοκομεία της χώρας» και σώζονται χιλιάδες ζωές.

Ο υπουργός επανέλαβε, για μια ακόμη φορά, ότι τα χειρουργεία θα πραγματοποιηθούν από τους υπεύθυνους γιατρούς και υπεύθυνες χειρουργικές ομάδες του ΕΣΥ, επισημαίνοντας ότι οι επαγγελματίες υγείας «έχουν εκπαιδευτεί για αυτό και  έχουν πάρει τον όρκο του Ιπποκράτη».

Εκνευρισμένος ο υπουργός σχολίασε πως «κανένας δεν είπε στην Ελλάδα ότι φοβάμαι να πάω το απόγευμα στο χειρουργείο, γιατί είναι απόγευμα και ο γιατρός είναι κουρασμένος και θα με σκοτώσει». Τα σχόλια αυτά ο κ. Γεωργιάδης τα χαρακτήρισε «αδιανόητα» και πρόσθεσε ότι «όταν ο γιατρός αποφασίσει να χειρουργήσει γνωρίζει ότι προέχει η ασφάλεια του ασθενούς. Ας μην προσβάλλουμε τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και όλες τις χειρουργικές ομάδες του ΕΣΥ» τόνισε ενοχλημένος.

Ο υπουργός επανέλαβε, επίσης, πως στα απογευματινά χειρουργεία, δεν θα εξυπηρετούν οι ίδιοι γιατροί. Άλλες ιατρικές ομάδες θα είναι στην πρωινή και άλλες στην απογευματινή βάρδια και η συμμετοχή είναι προαιρετική για τους γιατρούς.

Επιπλέον υπενθύμισε ότι οι ασθενείς που θα επιλέξουν τις απογευματινές επεμβάσεις, ουσιαστικά θα αποσυμπιέζουν την ενιαία χειρουργική λίστα αναμονής, με συνέπεια να γίνονται ταχύτερα και τα πρωινά χειρουργεία, εφόσον θα μειώνεται ο αριθμός των πολιτών που περιμένει να χειρουργηθεί.

Σημειώνεται πως  για τους ασθενείς που θα χειρουργούνται το απόγευμα θα υπάρχουν κρεβάτια στο ΕΣΥ για να νοσηλευθούν και να εξυπηρετηθούν, σύμφωνα με το υπουργό υγείας.

Σχετικά Άρθρα