Δένδιας για στράτευση γυναικών: Οι Τούρκοι είναι δεκαπλάσιοι, σας χρειαζόμαστε

 Δένδιας για στράτευση γυναικών: Οι Τούρκοι είναι δεκαπλάσιοι, σας χρειαζόμαστε

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, παρέστη σήμερα, Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024, στην εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας, την οποία διοργάνωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, στην αίθουσα «Επισμηναγός (Ι) Δ. Καμπέρος». Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης, η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, γυναίκες αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και αντιπροσωπείες σπουδαστριών των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η ηθοποιός Καριοφυλλιά Καραμπέτη, η οποία ανέγνωσε αποσπάσματα κειμένων για την γυναίκα, τα οποία επέλεξε η επίσης παρευρισκόμενη στην εκδήλωση, στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου.

dendias karampeti

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο κ. Δένδιας, συνοδευόμενος από την κ. Κεφάλα, βράβευσε δύο σπουδάστριες της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) για την διάκριση τους στους τομείς της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και την κοινωνικής προσφοράς αντίστοιχα.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, τόνισε:

«Κυρία, Κύριε Υφυπουργέ, κύριε Αρχηγέ ΓΕΕΘΑ, αγαπητοί κύριοι Αρχηγοί, κυρία Νικολακοπούλου, κυρία Καραμπέτη, ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παρουσία σας σήμερα εδώ για να γιορτάσουμε την Ημέρα της Γυναίκας».

Κατ’ αρχάς, θα μου επιτρέψετε, το είπα και εισερχόμενος, τη διαφορετική ενδυματολογική προσέγγιση. Θεώρησα ότι βγάζοντας τη γραβάτα εγκαταλείπω ένα από τα αντρικά οχυρά»

Ο κ. Δένδιας, ανέφερε στη συνέχεια, μεταξύ άλλων:

«Έχω πει επανειλημμένως ότι η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, νομίζω και η μεγάλη, η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, πιστεύει στον Στρατό των πολιτών. Πιστεύει πάρα πολύ στον ένοπλο πολίτη.

Βεβαίως, ο κορμός κύριοι Αρχηγοί είναι πάντα ο επαγγελματικός κορμός των άξιων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Και το ιδεολογικό πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε, αλλά θέλω να πω και το αριθμητικό πλαίσιο. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε δυνάμει μία απειλή από χώρα πολύ υπέρτερη αριθμητικά από εμάς. Θα προσεγγίσει μέχρι τα μέσα του αιώνα ή θα υπερβεί τα 100 εκατομμύρια, εμείς θα είμαστε στα 11 – 12 εκατομμύρια. Η απλή λοιπόν αριθμητική μας επιβάλει τον Στρατό των πολιτών. Όπως επίσης και η ιδεολογική αντίληψη ότι ο ένοπλος πολίτης υπερασπίζεται την πατρίδα, τα ιδανικά, το σπίτι του. Είναι πάντοτε αυτό το οποίο διέκρινε τον Ελληνισμό από την εποχή της πόλης – κράτους. Η έκθεση μάλιστα αυτή τη στιγμή στην Αθήνα, για το μνημείο της Χαιρώνειας και την σχετική μάχη, θα υπενθυμίζει ότι αυτό είναι πάρα πολύ σπουδαίο.

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΥΕΘΑ ΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΙΑ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΕΕΘΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ/EUROKINISSI)

Όταν λοιπόν μιλάμε για τον Στρατό των πολιτών, καταλαβαίνετε ότι είναι τελείως ανακόλουθο να εξαιρέσεις τον μισό πληθυσμό από αυτή τη σκέψη.

Ήταν σαν ο ελληνισμός αντί για 11 εκατομμύρια, να γίνει ξαφνικά 5,5 εκατομμύρια ή αν θέλετε ανάποδα. Με την προσφυγή και στον γυναικείο μας πληθυσμό, δεν είμαστε 11,5 εκατομμύρια, γινόμαστε 22 εκατομμύρια. Θα παρατηρήσετε ότι ο δείκτης συμμετοχής γυναικών στον τουρκικό στρατό είναι κάπου στο 0,3%, έναντι του πολύ καλού δικού μας (ποσοστού).

Το σχετικό νομοθέτημα υπάρχει. Το είδατε στον πίνακα. Είναι ένα νομοθέτημα του 1977 που δείχνει πόσο μακριά έβλεπε τότε ο Ευάγγελος Αβέρωφ και η τότε Κυβέρνηση.

Το ερώτημα λοιπόν είναι πώς υλοποιούμε αυτήν την πρόβλεψη για την εθελοντική – επαναλαμβάνω το εθελοντική για να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση σε αυτό – στράτευση των γυναικών.

Και τις επόμενες εβδομάδες θα σας παρουσιάσουμε μαζί με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων μια αρχική σκέψη. Για το πώς μπορούμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο να εκμεταλλευτούμε το ανθρώπινο κεφάλαιο της πατρίδας μας όχι μόνο στο επίπεδο των στελεχών μας, αλλά και στο επίπεδο της εθελοντικής στράτευσης γυναικών. Ξεκινώντας από δόκιμες αξιωματικούς με συγκεκριμένες ειδικότητες, οι οποίες θα υπηρετούν για ένα χρονικό διάστημα και σιγά – σιγά προχωρώντας σε ευρύτερα τμήματα του γυναικείου πληθυσμού, που θα ήθελαν να φορέσουν αυτήν την έντιμη, αλλά και πολύ όμορφη στολή που φοράτε. Και να έχουν την κατά την άποψή μου εκπληκτική εμπειρία να υπηρετήσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας».

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε:

«Να είστε πάντα καλά. Να υπηρετείτε με ψηλά το φρόνημα. Εκπροσωπείτε μία ευρύτερη αξία και θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι πρέπει να είστε απολύτως περήφανες για αυτό. Ευχαριστώ θερμά».

Σχετικά Άρθρα