OSIOS: Πού έχει δίκιο και πού όχι ο Στέφανος Κασσελάκης

 OSIOS: Πού έχει δίκιο και πού όχι ο Στέφανος Κασσελάκης

Με αφορμή την εταιρεία OSIOS του Στέφανου Κασσελάκη και την εισαγγελική έρευνα που διατάχθηκε προκύπτουν εκ των πραγμάτων ζητήματα…

Την έρευνα διέταξε χθες η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, με αντικείμενο το αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμπίπτει στις διατάξεις σχετικά με το Πόθεν Έσχες. Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας περί Πόθεν Έσχες, απαγορεύεται ρητά για οποιοδήποτε πρόσωπο να έχει ταυτόχρονα την ιδιότητα του προέδρου πολιτικού κόμματος που εκπροσωπείται στη Βουλή και αυτή του ιδιοκτήτη ή του διαχειριστή αλλοδαπής εταιρίας.

Πρώτον, σωστά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επισημαίνει πως η Δικαιοσύνη επιδεικνύει σε κάποιες περιπτώσεις “αργά αντανακλαστικά”προφανώς για να προστατευθεί ή και να ευνοηθεί η κυβέρνηση, όπως αναφέρει στο μήνυμά του μέσω των social media; Σωστά! Έχει επισημανθεί άλλωστε, στην δε περίπτωση της τραγωδίας στα Τέμπη η πρόσφατη παρέμβαση του Αρείου Πάγου για την επέκταση και επιτάχυνση της εισαγγελικής διερεύνησης που χρονίζει η παρατήρησή του επιβεβαιώνεται. Το ίδιο και στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Δεύτερον, εάν η Δικαιοσύνη όντως επέδειξε “αργά αντανακλαστικά” σε κάποιες περιπτώσεις, ενοχοποιείται επειδή στην υπόθεση της OSIOS έδρασε με “γρήγορα αντανακλαστικά”; Τέτοια προσέγγιση δεν νοείται και κακώς ορισμένοι επιχειρούν τέτοιους συμψηφισμούς. Άλλωστε, ο ίδιος εισαγγελέας κινήθηκε (εξίσου) άμεσα και στην περίπτωση της καταστρατήγησης της διάταξης περί προσωπικών δεδομένων από την ευρωβουλεύτρια ‘Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Τρίτον, υπάρχει επί της ουσίας ζήτημα με την συγκεκριμένη εταιρεία; Φαίνεται πως ο νόμος απαγορεύει σε αρχηγό κοινοβουλευτικού κόμματος να διαθέτει αλλοδαπή εταιρεία, εφόσον ο κ. Κασσελάκης εμπίπτει στις προβλέψεις του νόμου, τότε προκύπτει παραβίαση της νομοθεσίας με τις όποιες συνέπειες αυτό επισύρει. Η απάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ότι φορολογήθηκε και φορολογείται κανονικά “μέχρι και το τελευταίο δολάριο” στις ΗΠΑ φαίνεται πως είναι ακριβής, όμως δεν είναι αυτό το θέμα για το οποίο διατάχθηκε η έρευνα. Ούτε για το εάν χρωστά ο ΣΥΡΙΖΑ στις τράπεζες σε αντίθεση με τη Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ που έχουν “φορτώσει” τις τράπεζες με χρέη συνολικά μισού δισ. και καλούνται να τα αποπληρώσουν μέχρι την …Τρίτη παρουσία.

Απαντώντας στο δημοσίευμα για την OSIOS (news247) ο Στέφανος Κασσελάκης είχε παραδεχθεί πως είναι ιδιοκτήτης της εταιρίας. Υπερθεμάτισε μάλιστα αναφέροντας πως διαθέτει και άλλες εταιρίες στο εξωτερικό δίχως να διευκρινίσει τον αριθμό τους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρονταν σε ανάρτησή του «εφ’ όσον ο νόμος αφορά και σ’ εμένα, θα πουλήσω τις εταιρίες που έχω στο εξωτερικό».

Τέταρτον, ορθώς η Κουμουνδούρου ερευνά τα περί “διαρροών” σχετικά με την εταιρεία Κασσελάκη σε μέσα ενημέρωσης. Ο “εμφύλιος πόλεμος” κακά κρατεί και πλήττει την εικόνα του κόμματος σε μία κρίσιμη πολιτικά περίοδο. Η ηγεσία χρεώνει τις “διαρροές” στον προ ημερών απολυθέντα υπεύθυνο για τα οικονομικά και μέλος της Κ.Ε Θύμιο Γεωργόπουλο “δείχνοντας” μάλιστα προς συγκεκριμένη εσωκομματική κατεύθυνση. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι σωστό, ωστόσο δεν αφορά την ουσία της υπόθεσης και την εισαγγελική έρευνα.

Πέμπτον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μίλησε δημοσίως εδώ και καιρό για το δάνειο που έκανε σε κομματική εταιρεία για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στον ραδιοσταθμό “Στο Κόκκινο”. Είναι εύπορος, έχει κερδίσει πολλά εκατομμύρια από την δουλειά του στις ΗΠΑ, και δικαιούται να κάνει ότι εκείνος νομίζει πιό χρήσιμο με τα χρήματά του. Όμως, οφείλει να το κάνει με νόμιμο τρόπο και όταν δημοσιοποίησε τα περί του δανεισμού έπρεπε να εξηγήσει πλήρως τα της ροής του χρήματος, από ποιά εταιρεία εκταμιεύθηκαν και σε ποιά εταιρεία επιστράφηκαν. Δεν έδωσε μόνος του αυτές τις απαντήσεις, κάποιες “διέρρευσαν”, τώρα οφείλει να τις δώσει στον εισαγγελέα.

Έκτο, και τελευταίο. Το έλλειμμα αξιοπιστίας και ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης είναι και γνωστό και σαφές. Κρούσματα είχαν εντοπιστεί όλα τα προηγούμενα χρόνια και σε διάφορες κυβερνητικές περιόδους, ωστόσο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, οι ανεξάρτητες αρχές και το κοινό αίσθημα θεωρούν πως η κατάσταση έχει κατά πολύ χειροτερέψει τα τελευταία χρόνια. Ορθώς επισημαίνονται όλα αυτά από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και καλό θα ήταν μαζί με τις επισημάνσεις να καταθέσει και συνολική πρόταση για τις εκ βάθρων αλλαγές που απαιτούνται. Για να επικαλείται, όμως, τα “στραβά μάτια” που, όπως λέει, κάνει μερίδα της Δικαιοσύνης για τα της κυβέρνησης, πρέπει και ο ίδιος να είναι απόλυτα νόμιμος και διαφανής. Και αφού του ζητείται να το αποδείξει, ας το κάνει. Έτσι θα ενισχυθεί η επιχειρηματολογία του.

Σχετικά Άρθρα