Γιούλια Ναβάλναγια: Την ημέρα των εκλογών να δείξουμε ότι υπάρχουμε,ότι είμαστε πολλοί και κατά του Πούτιν

 Γιούλια Ναβάλναγια: Την ημέρα των εκλογών να δείξουμε ότι υπάρχουμε,ότι είμαστε πολλοί και κατά του Πούτιν

Η Γιούλια Ναβάλναγια, η χήρα του αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, κάλεσε τους Ρώσους να πάρουν μέρος σε μια διαμαρτυρία το μεσημέρι της 17ης Μαρτίου, ημέρα των προεδρικών εκλογών, και να ψηφίσουν κατά του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ή να ακυρώσουν τα ψηφοδέλτιά τους.

Σε βίντεό της που ανήρτησε στο YouTube η Ναβάλναγια λέει ότι αναπτερώθηκαν οι ελπίδες της από τα μεγάλα πλήθη που συνέρρευσαν την περασμένη εβδομάδα στην κηδεία του συζύγου της, ο οποίος πέθανε στις 16 Φεβρουαρίου σε σωφρονιστική αποικία του Αρκτικού Κύκλου, και από το πλήθος που έκτοτε έχει πλημμυρίσει τον τάφο του με λουλούδια.

Η Ναβάλναγια κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία της 17ης Μαρτίου την οποία ο Ναβάλνι, η διασημότερη προσωπικότητα της ρωσικής αντιπολίτευσης, είχε ζητήσει λίγο πριν πεθάνει.

Η ιδέα του ήταν πολίτες να καταγράψουν τη διαμαρτυρία τους χωρίς να διατρέχουν τον κίνδυνο να συλληφθούν με το να συρρεύσουν μαζικά, την ίδια ώρα, την ημέρα των εκλογών σε πόλεις ολόκληρης της χώρας.

“Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την ημέρα των εκλογών για να δείξουμε ότι υπάρχουμε και ότι είμαστε πολλοί. Είμαστε πραγματικοί, ζωντανοί άνθρωποι και είμαστε κατά του Πούτιν. Πρέπει να πάτε στα εκλογικά τμήματα την ίδια ημέρα και την ίδια ώρα — 17 Μαρτίου το μεσημέρι”, λέει η Ναβάλναγια.

“Τι θα κάνουμε μετά; Η επιλογή είναι δική σας. Μπορείτε να ψηφίσετε όποιον υποψήφιο θέλετε εκτός από τον Πούτιν. Μπορείτε να καταστρέψετε το ψηφοδέλτιο, μπορείτε να γράψετε ‘Ναβάλνι‘ με μεγάλα γράμματα. Και ακόμη κι αν δεν βλέπετε τον λόγο να ψηφίσετε, μπορείτε απλώς να πάτε να σταθείτε στο εκλογικό τμήμα και μετά να επιστρέψετε στο σπίτι σας”, συνεχίζει.

Μετά τον θάνατο του συζύγου της, η Ναβάλναγια υποσχέθηκε να συνεχίσει το έργο του και έκανε πολλές πολιτικές εμφανίσεις στη Δύση, μεταξύ των οποίων και μια συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Επίσης μίλησε στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το Κρεμλίνο έχει διαψεύσει κατηγορηματικά τις κατηγορίες που διατυπώνει η Ναβάλναγια ότι ο Πούτιν σκότωσε τον σύζυγό της και έχει αρνηθεί να σχολιάσει τους χειρισμούς του απέναντι στον θάνατο και την κηδεία του Ναβάλνι. Η ληξιαρχική πράξη θανάτου του αναφέρει ότι πέθανε από φυσικά αίτια σε ηλικία 47 ετών.

Σχετικά Άρθρα