Πηγές υπουργείου Εσωτερικών: Σε νέα διεύθυνση η πλατφόρμα apodimoi.gov.gr- Διευκρινίσεις μετά τον σάλο με Ασημακοπούλου

 Πηγές υπουργείου Εσωτερικών: Σε νέα διεύθυνση η πλατφόρμα apodimoi.gov.gr- Διευκρινίσεις μετά τον σάλο με Ασημακοπούλου

Διαστάσεις παίρνει το θέμα με τις καταγγελίες αποδήμων ψηφοφόρων που δέχτηκαν προεκλογικό email, από την ευρωβουλευτή της ΝΔ  Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, χωρίς να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους. Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ φέρνουν το θέμα στην Ευρωπαίκή Επιτροπή και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ξεκινά έρευνα, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η πλατφμόρμα apodimoi.gov.gr άλλαξε διεύθυνση.

Το υπουργείο  παραδέχεται το πρόβλημα με την πλατφόρμα apodimoi.gov.gr, πρόβλημα καθώς σχεδόν όλοι οι browsers του διαδικτύου «χτυπάνε καμπανάκι» όταν προσπαθούν οι χρήστες να μπουν στην πλατφόρμα εμφανίζοντάς τους μήνυμα το οποίο αναφέρει: «η σύνδεσή σας δεν είναι ιδιωτική» και ότι κάποιοι επιτήδειοι «μπορεί να προσπαθήσουν να κλέψουν τις πληροφορίες σας».

Το προειδοποιητικό μήνυμα εμφανίστηκε μετά την αποκάλυψη ότι η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, χρησιμοποίησε παρανόμως προσωπικά δεδομένα Ελλήνων του εξωτερικού για την πολιτική της καμπάνια εν όψει ευρωεκλογών χωρίς να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους.

Έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων

ΗΑρχή Προστασίας Δεδομένων ξεκίνησε έρευνα προς απάντηση ερωτημάτων που έχουν τεθεί από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την αποστολή ανεπιθύμητης ηλεκτρονικής επικοινωνίας από ευρωβουλευτή σε απόδημους Έλληνες ενόψει των ευρωεκλογών, η Αρχή ανακοινώνει ότι, κατόπιν και της υποβολής μεγάλου αριθμού σχετικών καταγγελιών, κίνησε άμεσα διαδικασία εξέτασης του θέματος».

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων αναφέρει αναλυτικά για το θέμα:

«Προς απάντηση ερωτημάτων που έχουν τεθεί από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τη φερόμενη αποστολή ανεπιθύμητης ηλεκτρονικής επικοινωνίας από ευρωβουλευτή σε απόδημους Έλληνες ενόψει των Ευρωεκλογών, η Αρχή ανακοινώνει ότι, κατόπιν και της υποβολής μεγάλου αριθμού σχετικών καταγγελιών, κίνησε άμεσα διαδικασία εξέτασης του θέματος».

Κασσελάκης: «Να μην κρύβονται Μητσοτάκης-Κεραμέως»

Να σημειωθεί ότι ο Στέφανος Κασσελάκης με ανάρτησή του ζητά άμεσα απαντήσεις για το πώς βρήκε τα στοιχεία επικοινωνίας των πολιτών η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, δηλαδή, για το εάν διέρρευσαν ή δόθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών, ζητώντας να βγουν «όλα στο φως!».

«Τίποτα δεν θα μείνει κρυφό στην υπόθεση της μαζικής διαρροής προσωπικών δεδομένων των αποδήμων, με πρωταγωνίστρια την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου ξεκαθαρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης, σε εκτενή του ανάρτηση για το θέμα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νίκη Κεραμέως να σταματήσουν να κρύβονται και να απαντήσουν πώς βρέθηκαν στα χέρια της ευρωβουλευτή της ΝΔ τα στοιχεία επικοινωνίας των πολιτών.

Στην ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης συνοψίζει τι έχει συμβεί, απαριθμώντας τις ακροβατικές κωλοτούμπες, όπως τις χαρακτηρίζει της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου.

Επισημαίνεται ότι το θέμα της κατοχής και χρησιμοποίησης από την ευρωβουλευτή της ΝΔ προσωπικών δεδομένων πολιτών για την πολιτική της καμπάνια εν όψει ευρωεκλογών θα απασχολήσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς καθώς ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης κατέθεσε γραπτή ερώτηση στην Κομισιόν.

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο Κώστας Αρβανίτης ζητά να μάθει για τις άμεσες ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφενός σε σχέση με τη μαζική διαρροή προσωπικών δεδομένων πολιτών, και την κατάφωρη παραβίαση του ΓΚΠΔ εις βάρος χιλιάδων πολιτών και αφετέρου προς διασφάλιση της νομιμότητας και της διαφάνειας κατά την εξαιρετικά ευαίσθητη προεκλογική περίοδο.

Απευθυνόμενος στην Κομισιόν με γραπτή ερώτηση, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ/The Left και μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) Κώστας Αρβανίτης ζητά να μάθει για τις άμεσες ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφενός σε σχέση με τη μαζική διαρροή προσωπικών δεδομένων πολιτών, και την κατάφωρη παραβίαση του ΓΚΠΔ εις βάρος χιλιάδων πολιτών και αφετέρου προς διασφάλιση της νομιμότητας και της διαφάνειας κατά την εξαιρετικά ευαίσθητη προεκλογική περίοδο.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, απόδημοι Έλληνες κατήγγειλαν ότι δέχθηκαν στο email τους μήνυμα από την ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, χωρίς να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους.

Στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις απόδημων Ελλήνων σε όλον τον κόσμο, από την Αμερική ως την Ιαπωνία, έφθασαν μηνύματα από την ευρωβουλευτή της ΝΔ στο πλαίσιο της προεκλογικής της καμπάνιας εν όψει των ευρωεκλογών.

Όπως καταγγέλλεται, πολλοί ουδέποτε συναίνεσαν σε παροχή ή επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων για τους εν λόγω σκοπούς, ενώ τα συγκεκριμένα email στα οποία έλαβαν τα μηνύματα είχαν χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για την εγγραφή τους στους καταλόγους εκλογέων εσωτερικού.

Τα στοιχεία αυτά έπρεπε να τα κατέχει μόνο το Υπουργείο Εσωτερικών και να τα προστατεύει, καθώς πρόκειται για προσωπικά δεδομένα πολιτών, αλλά και για να διασφαλίσει το αδιάβλητο των εκλογών.

Αναλυτικά η ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Κώστας Αρβανίτης

«Την Παρασκευή, 1η Μαρτίου 2024, χιλιάδες μέλη της ελληνικής ομογένειας εγγεγραμμένα ήδη από το 2023 στους ελληνικούς εκλογικούς καταλόγους έλαβαν από την ΕΒ κ. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με θέμα “Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου | 100 ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές”, και μάλιστα με ελάχιστη χρονική απόκλιση από ενημερωτικό μήνυμα του ελληνικού ΥΠΕΣ, αρμόδιου φορέα διενέργειας των ευρωεκλογών.

Το μήνυμα της κ. Ασημακοπούλου περιείχε κείμενο, φωτογραφίες, δίλεπτο βίντεο προώθησης της πολιτικής της δράσης, σύνδεσμο εγγραφής σε newsletter, κ.λπ., συνιστά δηλαδή τυπική περίπτωση πολιτικής διαφήμισης σε προεκλογική περίοδο, και μάλιστα στοχευμένης, καθώς απευθύνθηκε ειδικά και αποκλειστικά στο συγκεκριμένο κοινό των Ελλήνων αποδήμων με δικαίωμα επιστολής ψήφου.

Χιλιάδες παραλήπτες έχουν ήδη διαμαρτυρηθεί δημόσια ότι ουδέποτε συναίνεσαν σε παροχή ή επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων για τους εν λόγω σκοπούς. Καθότι δυνατότητα τήρησης ενημερωμένων καταλόγων με δεδομένα και στοιχεία επικοινωνίας εκλογέων διαθέτει μόνο το ελληνικό ΥΠΕΣ, εύλογα προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις παραβίασης θεμελιωδών διατάξεων του ΓΚΠΔ μέσω μαζικής διαρροής από υποτιθέμενα ύψιστης ασφάλειας κρατικό πληροφοριακό σύστημα.

Ενόψει τούτων ερωτάσθε:

Πώς θα ενεργήσετε άμεσα αφενός σε σχέση με τη μαζική διαρροή προσωπικών δεδομένων και την κατάφωρη παραβίαση του ΓΚΠΔ εις βάρος χιλιάδων πολιτών και αφετέρου προς διασφάλιση της νομιμότητας και της διαφάνειας κατά την εξαιρετικά ευαίσθητη προεκλογική περίοδο».

Απάντηση Ασημακοπούλου με γενικότητες 

Απάντηση με… γενικότητες δίνει η ευρωβουλευτής της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου στις δεκάδες καταγγελίες Απόδημων Ελλήνων για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας προστασίας των προσωπικών δεδομένων (GDPR).

Το θέμα έλαβε διαστάσεις στα μέσα κοινωνική δικτύωσης, όπου δεκάδες Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό σχολίασαν πως συμπεριλήφθηκαν, χωρίς να έχουν δώσει οι ίδιοι τα στοιχεία τους, στην ενημερωτική λίστα με email της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου. Στη συνέχεια ακολούθησαν ανακοινώσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μιλώντας στο MEGA η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου τόνισε πως τα στοιχεία των αποδεκτών του newsletter είχαν φτάσει στο γραφείο της με νόμιμο τρόπο.

«Είμαι ευρωβουλευτής από το 2012, πρώτα βουλευτής Ιωαννίνων, Αθηνών και τώρα ευρωβουλευτής. Όπως ξέρετε, οι βουλευτές θέλουμε να ενημερώσουμε τους υποψήφιους ή τους δυνητικούς υποψήφιους για τις δράσεις μας. Στέλνω εδώ και χρόνια newsletter σε διάφορους αποδέκτες», υποστήριξε η ευρωβουλευτής της ΝΔ.

Σύμφωνα με την ίδια, «από το 2018 ισχύει ένας κοινοτικός κανονισμός, ο κανονισμός προστασίας προσωπικών δεδομένων. Αυτός ο κανονισμός όταν εφαρμόστηκε στην Ελλάδα έφερα ανθρώπους στο γραφείο μου και έκαναν συμμόρφωση. Μου έφτιαξαν manual και έχω δικηγόρο υπεύθυνη για συμμόρφωση. Μας φέρνουν λίστες και επικοινωνούμε ανά τακτά διαστήματα με κόσμο. Στείλαμε σε λίστες αποδεκτών που έχουν έρθει στο γραφείο μας νομίμως».

«Όλοι αυτοί που πήραν τα mail έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν, εάν δεν εγγραφούν δεν θα τα ξαναενοχλήσω ποτέ»

Εξηγώντας το πώς έφτασαν στα χέρια της τα στοιχεία, η ευρωβουλευτής της ΝΔ υποστήριξε ότι… γυρίζει όλη την Ευρώπη και πολίτες τις στέλνουν τις κάρτες τους ή τις δίνουν λίστες από συλλόγους. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο, κατέληξε να έχει στα χέρια της τα email.

«Γυρίζω όλη την Ευρώπη, μου στέλνουν τις κάρτες τους, μου στέλνουν λίστες επειδή επισκέφτηκα τον σύλλογό τους και είπαν ότι θα ήθελαν τα μέλη τους να επικοινωνήσω. Από τον κανονισμό έχεις την υποχρέωση όταν έρχεται η λίστα στα χέρια σου νόμιμα να στέλνεις ένα πρώτο email που λέει αν θέλουν να επικοινωνώ μαζί τους να πατήσουν ένα μεγάλο κουμπί που γράφει «Εγγραφή». Όλοι αυτοί που πήραν τα mail έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν, εάν δεν εγγραφούν δεν θα τα ξαναενοχλήσω ποτέ», υπογράμμισε.

Καταληκτικά η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου τόνισε πως «λειτουργώ το γραφείο μου και τα δεδομένα στο γραφείο μου σε πλήρη συμμόρφωση με τον κανονισμό λειτουργίας. Δεν διεκδικώ το αλάθητο. Εάν μου πει κάποιος σε έναν έλεγχο ότι πρέπει να κάνω κάτι διαφορετικά, θα το κάνω βεβαίως. Αυτές τις ημέρες υφίσταμαι ένα απίστευτο bullying».

Νέα ανάρτηση Ασημακοπούλου: “Καλοδεχούμενη η έρευνα της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων”

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, σε ανάρτησή της έγραψε ότι η διερεύνηση από την Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είναι καλοδεχούμενη από εκείνη και ότι θα συνεργαστεί με την Αρχή για να αποκαλυφθεί η αλήθεια.

Η ανάρτησή της Ασημακοπούλου:

Η διερεύνηση από την ΑΠΔΠΧ του θέματος που αφορά στην αποστολή από το γραφείο μου ενημερωτικών email είναι καλοδεχούμενη από εμένα. Θα συνεργαστώ με την Αρχή σε ό,τι μου ζητηθεί ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια.

Σχετικά Άρθρα