Γεωργιάδης: Υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τις κλινικές για απογευματινά χειρουργεία από ό,τι περιμέναμε

 Γεωργιάδης: Υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τις κλινικές για απογευματινά χειρουργεία από ό,τι περιμέναμε

«Τα απογευματινά χειρουργεία θα ξεκινήσουν να λειτουργούν άμεσα. Υπογράφεται Κοινή Υπουργική Απόφαση από τα υπουργεία Υγείας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και είμαστε έτοιμοι για την άμεση εφαρμογή του μέτρου», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, αναφερόμενος στο χρονικό ορίζοντα έναρξης του μέτρου, αλλά και στις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, στο κόστος για τους ασθενείς και στις δωρεάν επεμβάσεις που θα γίνουν με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Δεν προσδοκώ η μεταρρύθμιση αυτή να δουλέψει αμέσως, προφανώς θα χρειαστεί κάποιο διάστημα. Οφείλω όμως να σας πω ότι είναι πολύ περισσότερες οι κλινικές που έχουν ήδη επικοινωνήσει με το υπουργείο Υγείας και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να οργανώσουν απογευματινά χειρουργεία, από αυτές που νομίζαμε εμείς».

Σχολιάζοντας τη θέση της αντιπολίτευσης και των εκπροσώπων των υγειονομικών ότι το προσωπικό δεν επαρκεί για τα απογευματινά χειρουργεία, ο κ. Γεωργιάδης είπε:

«Στην Ελλάδα, δυστυχώς, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι εκπρόσωποί τους στα διάφορα συνδικαλιστικά όργανα, είτε για λόγους ιδεολογίας είτε για λόγους ιδιοτέλειας, αντιδρούν σε κάθε αλλαγή που προωθεί η Κυβέρνηση. Οι αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΚΚΕ δεν μου προκαλούν κάποια ιδιαίτερη έκπληξη. Αυτό όμως που πραγματικά με εξέπληξε είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ. Δεν γίνεται, το 2001, επί Κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και με υπουργό Υγείας τον Αλέκο Παπαδόπουλο να ψηφίζεται νόμος για τα απογευματινά ιατρεία και τα απογευματινά χειρουργεία επ’ αμοιβή, και το 2024, επί ηγεσίας Νίκου Ανδρουλάκη, το ΠΑΣΟΚ να μιλάει για «ταφόπλακα» στον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ. Δεν γίνεται αντί να μπορούμε να συζητήσουμε πολιτισμένα και με λογική, για ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας, στον βωμό μίας ανέξοδης αντιπολίτευσης, να λέμε ξανά και ξανά τα ίδια εδώ και 23 χρόνια. Είναι τουλάχιστον αστείο, αν όχι εξωφρενικό».

Πότε θα προσληφθούν γιατροί και νοσηλευτές;

«Όπως έχουμε προαναγγείλει, το 2024 θα γίνουν συνολικά 6.500 προκηρύξεις μόνιμων θέσεων υγειονομικού προσωπικού. Ήδη, έχουμε προκηρύξει 2.145 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και 704 θέσεις ειδικευμένων ιατρών. Στόχος μας είναι οι προκηρύξεις αυτές να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς αλλά και με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες του ΕΣΥ ώστε να εξασφαλίσουμε την ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών και την αντιμετώπιση δυσλειτουργιών σε τμήματα και κλινικές ανά τη χώρα».

Γιατί οι ασθενείς να επιλέξουν τα απογευματινά χειρουργεία και να μην πάνε στον ιδιωτικό τομέα;

«Εμείς δεν μπορούμε να πούμε στους ασθενείς τί θα επιλέξουν. Εμείς απλά τους δίνουμε μια επιπλέον επιλογή, η οποία σίγουρα είναι οικονομικά πιο συμφέρουσα. Για παράδειγμα, μια χολοκυστεκτομή που στον ιδιωτικό τομέα κοστίζει γύρω στις 2.500 ευρώ, στα απογευματινά χειρουργεία θα κοστίζει από 500 έως 1.200 ευρώ. Αντιλαμβάνεστε ότι κάποιος συμπολίτης μας που δεν δύναται να δώσει 2.500 ευρώ, θα μπορεί να χειρουργηθεί με πολύ μικρότερο κόστος».

Ποιοι ασθενείς θα χειρουργηθούν δωρεάν απο τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης;

«Για τη διενέργεια απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία της χώρας, έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το Ταμείο Aνάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οικονομικά οι  πολίτες που παραμένουν στις Λίστες Χειρουργείου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η προτεραιοποίηση τους θα γίνει με χρονολογική σειρά, δηλαδή όσους έχουν τον μεγαλύτερο χρόνο αναμονής. Υπολογίζεται ότι αυτοί που βρίσκονται σε αναμονή πάνω από έναν χρόνο είναι περίπου 50 χιλιάδες. Σε αυτούς, λοιπόν, τους 50 χιλιάδεςπου απαράδεκτα περιμένουν πάρα πολύ καιρό, θα τους προσφέρουμε το χειρουργείο δωρεάν». 

Σχετικά Άρθρα