Κασσελάκης: ”Δεν μίλησα ποτέ για λευκή επιταγή – Στις Ευρωεκλογές θα κριθούμε όλοι μας”

 Κασσελάκης: ”Δεν μίλησα ποτέ για λευκή επιταγή – Στις Ευρωεκλογές θα κριθούμε όλοι μας”

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανου Κασσελάκη, στην Κυριακάτικη εφημερίδα «Real News” και τον δημοσιογράφο Γιάννη Τσακίρη. Το 4ο συνέδριο πέρασε στην ιστορία ως ένα ιδιαίτερα έντονο συνέδριο που έφτασε λίγο πριν οδηγήσει το κόμμα σε νέες εσωκομματικές κάλπες. Δηλώσατε πως μπήκατε πληγωμένος αλλά ολόκληρος και βγήκατε ενισχυμένος. Ποια είναι πλέον η επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ; 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προχωρά στις αλλαγές που θα του επιτρέψουν να οργανωθεί καλύτερα, να λειτουργεί πιο συλλογικά και αποτελεσματικά για το συμφέρον της κοινωνικής πλειοψηφίας. Αυτό προϋποθέτει να γίνουν γρήγορα όλες οι αναγκαίες αλλαγές και αναπροσαρμογές στη λειτουργία μας. Για παράδειγμα: άμεσα ολοκληρώνεται η στελέχωση και ξεκινά η λειτουργία των think tanks. 

Θα κάνουμε όσες αλλαγές χρειαστούν για να δώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη μάχη των Ευρωεκλογών. Μετά από αυτές θα προχωρήσουμε τη συζήτηση και τις αποφάσεις μας για τις βαθύτερες τομές που θα ακολουθήσουν στο καταστατικό μας Συνέδριο, που θα έχει επανιδρυτικό χαρακτήρα. Όλα αυτά θα γίνουν με τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή και διαβούλευση των μελών μας, αξιοποιώντας όλα τα νέα ψηφιακά μας εργαλεία.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα παρουσιάσουμε την διακήρυξή μας για τις Ευρωεκλογές και θα προχωρήσουμε στην κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου μας μέσα από προκριματικές εκλογές. Είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία για το ελληνικό πολιτικό σύστημα, που θα δώσει τη δυνατότητα στη βάση μας να διαμορφώσει αυτή το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Δεσμεύτηκα για αναβάθμιση του ρόλου των μελών μας και αυτό θα πράξουμε. Και -θυμηθείτε το- μέσα από αυτή τη διαδικασία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα παρουσιάσει ένα εξαιρετικό ψηφοδέλτιο.

Το κεντρικό μήνυμα είναι: Οι μηχανές στο φουλ για την ανασυγκρότηση και την προοδευτική αντεπίθεση.

Μιλήσατε κ. Πρόεδρε για κάποιους που σας περίμεναν στην γωνία για τις ευρωεκλογές. Για στελέχη που καθόντουσαν στην πρώτη σειρά με σταυρωμένα χέρια. Θεωρείτε πως μετά το Συνέδριο θα αλλάξουν αυτοί στρατηγική; Ήδη αρκετοί δηλώνουν πως στις Ευρωεκλογές κρίνονται όλοι και ότι δεν υπάρχει λευκή επιταγή.

Δεν μίλησα ποτέ για λευκή επιταγή. Ζήτησα εμπιστοσύνη ως νεοεκλεγείς πρόεδρος, για να προχωρήσουμε μπροστά. Σημασία για μένα έχει η δέσμευση όλων μας, ότι θα δώσουμε τη μάχη των Ευρωεκλογών ενωμένοι και με αποφασιστικότητα. Αυτή ήταν άλλωστε η ξεκάθαρη εντολή του Συνεδρίου μας. Αυτή την εντολή οφείλουν να την υπηρετήσουν όλα τα στελέχη μας με πρωταγωνιστικούς ρόλους στη Βουλή και τα όργανα του κόμματος. Γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθούμε όλοι μας. Και θα κριθούμε κυρίαρχα από τα μέλη και τους φίλους μας, που προσδοκούν με αγωνία να δουν έναν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντιστοιχισμένο με τις κοινωνικές ανάγκες της εποχής μας.

Τι πιστεύετε πως έκανε τον πρώην πρωθυπουργό να παρέμβει μετά από τόσους μήνες σιωπής και μάλιστα δυο ώρες πριν αρχίσει το Συνέδριο; Θεωρείτε πως ετοιμάζει come back όπως εύχονται δημόσια κάποια στελέχη σας;

Σέβομαι και τιμώ τον Αλέξη Τσίπρα. Θα ήθελα – είναι η αλήθεια – να είχε μοιραστεί τις σκέψεις του εντός του Συνεδρίου μας. Όμως ο ρόλος μου δεν είναι να κάνω εικασίες και δίκη προθέσεων. Ο ρόλος μου και η εντολή που έχω λάβει, είναι να ανατάξω ένα κόμμα που υπέστη μια οδυνηρή ήττα και ακολούθως μια «προαποφασισμένη» διάσπαση, που του στέρησε κοινοβουλευτική δύναμη. Αυτή την αποστολή μου ανέθεσαν τα μέλη μας και θα την τιμήσω στο ακέραιο.

Σκοπεύετε να αξιοποιήσετε στο πλευρό σας την Όλγα Γεροβασίλη ή την βλέπετε πλέον ως την «εσωκομματική» σας αντιπολίτευση;

Η Όλγα Γεροβασίλη είναι Αντιπρόεδρος της Βουλής και ηγετικό μας στέλεχος. Η άποψη και η συμβολή της είναι πολύτιμη για την πρόοδο του κόμματός μας. Δεν βλέπω κανέναν ως «εσωκομματική αντιπολίτευση». Προσδοκώ και απ’ όλα τα στελέχη μας να μην βλέπουν τους εαυτούς τους ως τέτοια. Γιατί τα μέλη και οι φίλοι μας δεν αντέχουν να ακούνε άλλο για τάσεις, φράξιες και ομαδοποιήσεις. Όσοι και όσες θέλουν να συνεισφέρουν στον κοινό μας αγώνα, έχουν θέση στον σχεδιασμό μας.

Βάλατε στο τραπέζι με το ερωτηματολόγιο, ακόμη και την αλλαγή ονόματος και συμβόλων. Σκοπεύετε να τα αλλάξετε; Θεωρείται πως έκαναν τον κύκλο τους και αν ναι πότε σκοπεύετε να προχωρήσετε σε αλλαγές; Πριν ή μετά τις Ευρωεκλογές;

Ξεκαθάρισα από την αρχή, ότι το περιβόητο ερωτηματολόγιο έχει χαρακτήρα έναρξης μιας αναγκαίας διαβούλευσης με τα μέλη μας για το μέλλον του κόμματός μας. Η συζήτηση θα συνεχιστεί και μετά τις Ευρωεκλογές θα προχωρήσουμε στο καταστατικό μας συνέδριο, που θα έχει χαρακτήρα επανίδρυσης. Όλα τα ζητήματα θα αποφασιστούν από το συνέδριό μας, λαμβάνοντας υπόψιν τα αποτελέσματα της διαβούλευσης. Αυτό που προέχει είναι να προσδιορίσουμε τη στρατηγική μας και τη θέση μας στο πολιτικό τοπίο της χώρας. Τα υπόλοιπα έπονται.

Την περασμένη Τετάρτη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την τραγωδία των Τεμπών χωρίς ακόμη να έχουν δοθεί απαντήσεις στις οικογένειες που ζουν το δικό τους Γολγοθά. Εσείς έχετε ζητήσει επανειλημμένα να χυθεί άπλετο φως ενώ πρόσφατα παρενέβη και η εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Θεωρείτε πως οι υπαίτιοι θα πληρώσουν;

Δεν σας κρύβω την απαισιοδοξία μου, που πηγάζει από το γεγονός ότι το καθεστώς Μητσοτάκη κάνει από την πρώτη μέρα ό,τι μπορεί για να αποκρύψει στοιχεία, να συγκαλύψει τη διερεύνηση της υπόθεσης και να χειραγωγήσει τη δικαιοσύνη.

Από την άλλη, έχω δεσμευτεί προσωπικά ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην θαφτεί αυτό το κρατικό έγκλημα όπως θάφτηκαν οι νεκροί κάτω από το τσιμέντο της συγκάλυψης. Η τιμωρία των υπαιτίων για το έγκλημα των Τεμπών δεν είναι μόνο ζήτημα δικαίωσης των συγγενών των 57 θυμάτων. Για μας είναι και κορυφαίο ζήτημα για τη δημοκρατία στην Ελλάδα. Γι’ αυτό άλλωστε κι έχω δεσμευτεί, ότι, αν ο ελληνικός λαός μας ξαναφέρει σε θέση διακυβέρνησης, θα καταργήσουμε τον νόμο «περί ευθύνης Υπουργών».

Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με συνεχείς κινητοποιήσεις, από αγρότες, φοιτητές, επαγγελματικές ομάδες. Εσείς προσωπικά είστε πάντα στην πρώτη γραμμή στο πλευρό τους. Γιατί δεν το καρπώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ στις μετρήσεις και δείχνει διαρκή υποχώρηση; Φταίει η εσωστρέφεια ή κάτι άλλο;

Είμαστε στο πλευρό των αγροτών, των φοιτητών και των ελεύθερων επαγγελματιών γιατί τα αιτήματά τους είναι δίκαια και γιατί οι μάχες που δίνουν αφορούν στο παρόν και το μέλλον ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε με κάθε κόστος στη Βουλή και στα κινήματα για κοινωνική δικαιοσύνη και προστασία των δημόσιων αγαθών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εμφάνισε δημοσκοπική πτώση τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της διάσπασης και της εκτεταμένης εσωστρέφειας που χαρακτήρισε τη δημόσια εικόνα του. Σήμερα εμφανίζει μια δημοσκοπική στασιμότητα. Αυτή την εικόνα πρέπει, θέλουμε, μπορούμε και οφείλουμε να την αλλάξουμε στους τρεις μήνες που απομένουν ως τις Ευρωεκλογές, για να κρατήσουμε ανοικτό το δρόμο της προοδευτικής πολιτικής αλλαγής στην πατρίδα μας.

Το επόμενο κρας τεστ απέναντι στην κυβέρνηση είναι τα μη κρατικά Πανεπιστήμια. Θα περίμενε κανείς ότι εσείς θα είστε υπέρ και όμως έχετε βγει σκληρά απέναντι. Είναι ένα θέμα που μπορεί να ενώσει στη Βουλή και το πεζοδρόμιο τις προοδευτικές δυνάμεις;

Δεν θα μπορούσα ποτέ να είμαι υπέρ της νομιμοποίησης της συναλλαγής της κυβέρνησης με κολεγιάρχες και funds, που σκοπό έχουν να παρέχουν ισότιμα πτυχία από ιδιωτικά πανεπιστήμια-σούπερ μάρκετ με τη μέθοδο του franchise. Η ανώτατη εκπαίδευση δεν είναι εμπόρευμα, είναι αγαθό που προστατεύεται από το Σύνταγμα. Θέλουμε δημόσια πανεπιστήμια καλά χρηματοδοτημένα, στελεχωμένα και εξωστρεφή, που θα συνεργάζονται πράγματι με τα καλύτερα ιδρύματα του εξωτερικού, όπως συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις και σήμερα.

Περιμένω από όλες τις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως αριστερές και προοδευτικές να απορρίψουμε μαζί, κατηγορηματικά και χωρίς ήξεις-αφίξεις, το αντισυνταγματικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Να απομονώσουμε τη ΝΔ στη Βουλή, όπως την απομονώνει το πανεκπαιδευτικό κίνημα στους δρόμους.

Είδαμε την εβδομάδα που πέρασε τον Εμανουέλ Μακρόν να μην αποκλείει στο μέλλον και αποστολή ευρωπαϊκών δυνάμεων στην Ουκρανία κάτι ωστόσο που απέκλεισε ο πρωθυπουργός. Θεωρείτε πως υπάρχει τέτοιος κίνδυνος; Εσείς έχετε ταχθεί κατά της αποστολής εξοπλισμών στην Ουκρανία.

Το τελευταίο που χρειάζεται η Ευρώπη και ο πλανήτης είναι η ακόμα μεγαλύτερη όξυνση και διεθνοποίηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Ο ρόλος της ΕΕ είναι η ανάληψη επιθετικών διπλωματικών πρωτοβουλιών για άμεσο τερματισμό της σύγκρουσης με απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων. Όχι η στρατιωτική κλιμάκωση που μπορεί να μας βάλει σε επικίνδυνες ατραπούς. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα επ’ ουδενί πρέπει να συμμετέχει σε τέτοιου είδους σχεδιασμούς, αν υπάρξουν.

Σχετικά Άρθρα