Εβδομάδα μάχης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια – Οι φοιτητές συνεχίζουν τον αγώνα

 Εβδομάδα μάχης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια –      Οι φοιτητές συνεχίζουν τον αγώνα

Σε εβδομάδα σκληρής μάχης εισέρχονται φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες για να αποτρέψουν την ψήφιση του νομοσχεδίου που προβλέπει τα «μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια». Όπως εκτιμούν οι αντιδρώντες, η κυβέρνηση παρακάμπτει το άρθρο 16 του Συντάγματος με σκοπό να προχωρήσει σε έμμεση ιδιωτικοποίηση της Παιδείας.

Παραπάνω από δύο μήνες φοιτητές από όλη την επικράτεια βγήκαν στους δρόμους για να αποτρέψουν την ψήφιση του νομοσχεδίου, με αιχμές τις καταλήψεις που πραγματοποίησαν σε πλήθος πανεπιστημιακών τμημάτων.

Παράλληλα το σύνολο της αντιπολίτευσης επιχείρησε να αναδείξει τα προβληματικά σημεία του νομοσχεδίου. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν για «πανεπιστήμια σούπερ μάρκετ με τη μέθοδο του franchise», όπως και για «εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης μέσω συναλλαγών της κυβέρνησης με κολεγιάρχες και funds».

Ήδη το περασμένο διάστημα διοργανώθηκε πανελλαδική συγκέντρωση των φοιτητών στην Αθήνα που έστειλε το μήνυμα ότι το νομοσχέδιο δεν είναι αποδεκτό από τη μεγαλύτερη μερίδα τους.

Το τελικό κείμενο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 7 Μαρτίου και θα ψηφιστεί την επομένη, ημέρα κατά την οποία προγραμματίζεται να μιλήσει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας θα είναι ο βουλευτής Βοιωτίας, Λευτέρης Κτιστάκης. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή έγινε δεκτό επί της αρχής από την επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, με τις ψήφους μόνον της Νέας Δημοκρατίας.

Τι λέει η αντιπολίτευση

«Τριάντα χρόνια προσπαθεί η ΝΔ να φέρει ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα και πάντοτε μιλούσε για αναθεώρηση του άρθρου 16. Ποτέ δεν είχε επικαλεστεί […] ότι υπάρχει και το ευρωπαϊκό δίκαιο» σημείωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Διονύσης Καλαματιανός πριν την ψήφιση στην επιτροπή.

«Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Το Σύνταγμά μας είναι το ίδιο, οι προβλέψεις του άρθρου 16 είναι από το 1975, τότε που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Κ. Τσάτσος θεσμοθέτησαν αυτό το Σύνταγμα. Δεν έχει αλλάξει κάτι, ούτε στην ευρωπαϊκή νομοθεσία ή στις υποχρεώσεις της χώρας σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση» παρατήρησε ο κ. Καλαματιανός.

Υποστήριξε μάλιστα ότι αυτά που λέει τώρα, όψιμα, η ΝΔ, επικαλούμενη μία παράκαμψη του Συντάγματος, τα λέει για να εξυπηρετήσει, «προφανώς, ιδιωτικά συμφέροντα».

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Στέφανος Παραστατίδης είπε ότι η κυβέρνηση παριστάνει ότι επιζητά συναίνεση, ενώ στην πραγματικότητα την τορπιλίζει. Συγκεκριμένα, είπε ότι η κυβέρνηση στριμώχνει στο νομοσχέδιο ένα κεφάλαιο το οποίο ξέρει ότι αποτελεί αιτία σύγκρουσης, μαζί με διατάξεις για το δημόσιο πανεπιστήμιο, αντί να φέρει δύο διαφορετικά νομοσχέδια: «Δεν πιστεύετε στο διάλογο, δεν πιστεύετε στις συναινέσεις, δεν πιστεύετε στις ανεξάρτητες αρχές, δεν πιστεύετε στο Σύνταγμα. Πιστεύετε όμως στο θεό του συμφέροντος, όχι του εθνικού» είπε ο κ. Παραστατίδης.

«Η τοποθέτησή μας εκκινεί από τη θέση ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων από τη μία, και η ιδιωτικοποίηση το δημόσιου πανεπιστήμιου από την άλλη, είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, δηλαδή του πανεπιστήμιου της αγοράς», είπε η αγορήτρια του ΚΚΕ, Αφροδίτη Κτενά.

Όπως σημείωσε, το Κομμουνιστικό Κόμμα εκφράζει τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία η οποία, επί δύο μήνες διαδηλώνει ενάντια στην ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, με ή χωρίς συνταγματική αναθεώρηση, ενάντια στην επιβολή διδάκτρων σε οποιονδήποτε κύκλο σπουδών, ενάντια στις πολλές και διαφορετικές μορφές επιχειρηματικής δράσης στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Η αγορήτρια της Νέας Αριστεράς, Μερόπη Τζούφη επισήμανε ότι το νομοσχέδιο απορρίπτεται από την πλειοψηφία της κοινωνίας, απορρίπτεται από σύσσωμη την πανεπιστημιακή κοινότητα και τους φοιτητές. Τόνισε μάλιστα ότι μόνοι συνοδοιπόροι της κυβέρνησης, είναι ο ΣΕΒ και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, «φορείς και θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού, της ελεύθερης αγοράς και της ιδιωτικοποίησης των πάντων».

Η πανελλαδική κινητοποίηση στις 8 Μαρτίου

Ωστόσο, τη μέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου στις 8 Μαρτίου, διοργανώνεται από τους φοιτητικούς συλλόγους πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα, στις 12:00.

Όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους για το πανελλαδικό συλλαλητήριο, «στις 8 Μαρτίου ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Θα βουλιάξουμε την Αθήνα με την πανελλαδική κινητοποίηση των Συλλόγων και θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους τη δημόσια – δωρεάν εκπαίδευση».

Ακολούθως προσθέτουν ότι «οι φοιτητικοί σύλλογοι πανελλαδικά, όλοι οι φορείς της πανεπιστημιακής και πανεκπαιδευτικής κοινότητας, εργατικά σωματεία, μαθητές, συλλογικότητες θα γίνουμε ορμητικό ποτάμι όσο στη Βουλή θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο που διαλύει τις σπουδές, το μέλλον και την προοπτική μας».

«Ο δίκαιος αγώνας που δίνουμε είναι πραγματικά υπόθεση όλου του λαού», τονίζει ο Συντονισμός των Φοιτητικών Συλλόγων.

Ωστόσο, μέχρι τη μέρα της πανελλαδικής κινητοποίησης δεν αποκλείεται να συμβούν και άλλες δράσεις και ακτιβισμοί από την πλευρά των φοιτητών, ενάντια στα «μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια». Ταυτόχρονα την ίδια μέρα έχει οριστεί η απεργιακή συγκέντρωση με αφορμή τη μέρα της Γυναίκας, όπου αντίστοιχα θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις στην επικράτεια.

Πιερρακάκης: ”Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Ελλάδα”

Μεγάλο ενδιαφέρον από δέκα σοβαρά ξένα πανεπιστήμια για την ίδρυση παραρτημάτων τους στην Ελλάδα» αναφέρει ότι υπάρχει, στη συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα που κυκλοφορεί, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, επαναλαμβάνοντας την πάγια κυβερνητική θέση πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος».

Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρει ότι «η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν παραβιάζει το Σύνταγμα» και τονίζει πως «στην Ελλάδα τα δημόσια πανεπιστήμια είναι η ναυαρχίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε κάθε σενάριο». Αναφέρεται στη διάκριση μεταξύ των κολεγίων «που λειτουργούν νόμιμα, με αποφάσεις του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρέχουν στους σπουδαστές τους πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα», τονίζει πως «η μεταλυκειακή αγορά είναι εντελώς αρρύθμιστη σήμερα» και επισημαίνει«πως με το νομοσχέδιο για την ίδρυση των παραρτημάτων και μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, προσφέρουμε στους φοιτητές τους και πλήρη ακαδημαϊκά δικαιώματα».

Ο υπουργός Παιδείας δίνει διευκρινίσεις για τις συνθήκες ασφαλείας που θα επικρατήσουν στα πανεπιστήμια, υποστηρίζοντας πως «έχει υπάρξει πρόοδος σε σχέση με το παρελθόν» και επαναφέρει τις γνωμοδοτήσεις επιφανών συνταγματολόγων, σύμφωνα με τις οποίες, υπό το φως του ενωσιακού δικαίου, η ερμηνεία του άρθρου 16 του Συντάγματος επιτρέπει την ίδρυση των παραρτημάτων των ξένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Δηλώνει δε, πως «πολλοί καθηγητές της Διασποράς επιθυμούν να ξαναγυρίσουν στην Ελλάδα, είτε σε συνεργασίες με τα δημόσια πανεπιστήμια, είτε μέσω των παραρτημάτων των ξένων πανεπιστημίων».

Τέλος, ο υπουργός Παιδείας αναφέρεται στη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ειδικά του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο νομοσχέδιο, για την οποία αναφέρει ότι «το να καταψηφίζει κάποιος ανεξάρτητα από το ποια είναι η πραγματική του θέση, μόνο και μόνο για να διαφοροποιηθεί από την κυβερνητική θέση, είναι στρατηγική και πρακτική άλλου αιώνα – αυτά δεν είναι καν πολιτικά φύλλα συκής».

Σχετικά Άρθρα