Σέρβοι εκτελεστές:Εικόνες ντοκουμέντο από τα μαφιόζικα χτυπήματα σε Βάρη και Κέρκυρα -Ο πόλεμος συμμοριών για τα ναρκωτικά.

 Σέρβοι εκτελεστές:Εικόνες ντοκουμέντο από τα μαφιόζικα χτυπήματα σε Βάρη και Κέρκυρα -Ο πόλεμος συμμοριών για τα ναρκωτικά.

Τόσο οι φωτογραφίες όσο και οι συνομιλίες από το «σπάσιμο» της εφαρμογής «SkyECC» αποκάλυψε στους αστυνομικούς το παρασκήνιο πίσω από τις εκτελέσεις καθώς και τον άγριο πόλεμο μεταξύ των συμμοριών «Σκάλιαρι» και «Καβάτσκι» με αφορμή το «μοίρασμα» από το εμπόριο ναρκωτικών. Θύματα στις δύο επιθέσεις ήταν ηγετικά στελέχη της συμμορίας «Σκάλιαρι» τα οποία όπως φάνηκε είχαν βρει καταφύγιο στη χώρα μας. Η επίθεση στη Βάρη έγινε στις αρχές του 2020 και στη δολοφονία συμμετείχαν 4 εκτελεστές.

Νεκροί έπεσαν οι Ιγκόρ Ντέντοβιτς και Στέβαν Σταμάτοβιτς (ήταν οι «αρχηγοί» των «Σκαλιάρι») οι οποίοι την ώρα της εκτέλεσης βρίσκονταν στην ταβέρνα Βοσκοπούλα.

Από τις φωτογραφίες των Αρχών προκύπτει πως οι δράστες έφθασαν στο σημείο με με τρία αυτοκίνητα και συγκεκριμένα ένα Renault Clio, ένα Opel Astra και ένα Toyota Auris. Τα πρώτα δύο είχαν ενοικιαστεί ενώ το τελευταίο είχε κλαπεί από τον Μάιο του 2016.

ektelestes_vari__3_
ektelestes_vari__2_

Σκότωσαν τους δύο άνδρες και με γρήγορες κινήσεις επέστρεψαν στα οχήματα και έγιναν καπνός.

Όσον αφορά στην επίθεση στην Κέρκυρα, αυτή έγινε μερικούς μήνες μετά το χτύπημα στην Βάρη, ενώ σε αυτή συμμετείχαν πέντε δράστες. Θύματα ήταν οι Άλαν Κόζαρ και ο Νταμίρ Χάτζιτς, υψηλόβαθμα μέλη οργανώσεων που συνεργάζονται με τη συμμορία «Σκάλιαρι».

Οι δύο άνδρες δέχθηκαν περισσότερες από 30 σφαίρες ενώ βρίσκονταν στη βίλα που μίσθωναν στην παραλία Χαλικούνας. Και οι δυο τους ήταν καταζητούμενοι από τις αστυνομικές Αρχές Σερβίας και Μαυροβουνίου ενώ είχε εκδοθεί και διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Όπως προκύπτει από τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που είναι στη διάθεση των Αρχών, οι δράστες χρησιμοποίησαν για την πραγματοποίηση της επίθεσης δύο ATV καθώς και ένα νοικιασμένο σκάφος.

Συμβόλαια θανάτου εκατομμυρίων

Όπως προέκυψε μάλιστα από την έρευνα των Αρχών, το συμβόλαιο θανάτου στην Κέρκυρα στοίχισε 1,5 εκατομμύριο ευρώ, ενώ αυτό στη Βάρη δύο εκατομμύρια. Αποκαλυπτική είναι μία συνομιλία μεταξύ των μελών της οργάνωσης και εκτελεστών στην οποία γίνεται αναφορά στο ιδιαίτερα υψηλό χρηματικό ποσό που απαιτήθηκε για την οργάνωση και εκτέλεση της διπλής ανθρωποκτονίας των Ντέντοβιτς και Σταμάτοβιτς.

ektelestes_vari__1_
ektelestes_vari__7_
ektelestes_vari__5_
ektelestes_vari__6_

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά μέλος της οργάνωσης σε μήνυμα του, η οργάνωση και εκτέλεση της διπλής ανθρωποκτονίας κόστισε δύο εκατομμύρια ευρώ, καθώς οι εκτελεστές θα ελάμβαναν συνολικά το χρηματικό ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ, ενώ ακόμη ένα εκατομμύριο απαιτήθηκε για την υποστήριξη της ενεργειών τους όπως ενοικιάσεις σπιτιών, οχημάτων, αμοιβή «περιφερειακών» μελών κ.τ.λ.

Πόλεμος για τα ναρκωτικά

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η βασική αιτία του πολέμου που οδήγησε στο σπάσιμο της «κεντρικής» οργάνωσης σε δύο και σήμανε την έναρξη του πολέμου ήταν η απώλεια 200 κιλών κοκαΐνης στην Ισπανία, ενώ σοκάρει η λεπτομέρεια πως τα άτομα που είχαν αναλάβει τις εκτελέσεις, δεν θα δίσταζαν να χτυπήσουν ακόμα και μέσα σε εμπορικό κέντρο της Αθήνας, μπροστά σε ανυποψίαστους πολίτες.

Χαρακτηριστικό της μεγάλης σημασίας της υπόθεσης είναι ότι ο πόλεμος μεταξύ των δύο οργανώσεων έχει οδηγήσει στη διάπραξη τουλάχιστον 60 ανθρωποκτονιών σε όλη την Ευρώπη, ενώ για την εξιχνίαση της, με πρωτοβουλία της Ελλάδας, δημιουργήθηκε Κοινή Ομάδα Έρευνας με Αρχές της Σερβίας και με ομάδα της Europol, με κωδική ονομασία «Ithaca».

Αποτέλεσμα των ερευνών της ΥΔΕΖΙ είναι η ταυτοποίηση κάθε μέλους της εγκληματικής οργάνωσης που συμμετείχε στις ανθρωποκτονίες που τελέστηκαν στη χώρα μας, τόσο των φυσικών αυτουργών και των συνεργών τους, όσο και των διευθυντικών μελών της οργάνωσης που αποφάσισαν την πραγματοποίηση των ανθρωποκτονιών.

Συνολικά, στο πλαίσιο της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, ταυτοποιήθηκαν 39 μέλη της οργάνωσης, από τους οποίους 7 συνελήφθησαν στη Σερβία και 2 στην Ισπανία, ενώ 17 μέλη είναι έγκλειστοι σε διάφορα Καταστήματα Κράτησης της Ευρώπης, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Τουρκίας.

Σχετικά Άρθρα