Ο Μακρόν επιλέγει μία 37χρονη εγγονή αγροτών για να αντιμετωπίσει τα “κίτρινα γιλέκα” και τα μπλόκα- Υπό τον φόβο της εκρηκτικής ανόδου της Μαρίν Λεπέν

 Ο Μακρόν επιλέγει μία 37χρονη εγγονή αγροτών για να αντιμετωπίσει τα “κίτρινα γιλέκα” και τα μπλόκα- Υπό τον φόβο της εκρηκτικής ανόδου της Μαρίν Λεπέν

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέλεξε τη Βαλερί Χάγιερ ως την κύρια υποψήφια του κόμματός του στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, δήλωσαν στελέχη του κόμματος στο POLITICO, διεκδικώντας έναν υποψήφιο που θα βοηθήσει την Αναγέννηση να συνδεθεί με θυμωμένους αγρότες που διαμαρτύρονται σε όλη τη Γαλλία .

Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται την Πέμπτη.

Η Hayer, 37 ετών, είναι σχετικά άγνωστη στο γαλλικό κοινό, αλλά σύμφωνα με προεδρικές πηγές η τεχνογνωσία της στην πολιτική και το προσωπικό της υπόβαθρο την έκαναν το κατάλληλο άτομο για να ηγηθεί της εκστρατείας.

«Ως κόρη και εγγονή αγροτών, η Hayer έχει πράγματα να πει για τα τρέχοντα γεγονότα», είπε συνεργάτης του Μακρόν, αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες των αγροτών.

Η Hayer εξελέγη επικεφαλής της ομάδας Renew Europe στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν λίγο καιρό, αντικαθιστώντας τον Stéphane Séjourné μετά τον διορισμό του ως Υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας. Δικηγόρος στο επάγγελμα, εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019 αφού προηγουμένως υπηρέτησε μόνο στην τοπική πολιτική.

Ο επερχόμενος διορισμός της Hayer, ο οποίος έχει αναφερθεί σε πολλά μέσα ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα, πρόκειται να επιβεβαιωθεί από την εκτελεστική επιτροπή της Renaissance. Οι αφίσες της καμπάνιας έτοιμες για χρήση και τις οποίες προβάλλει το POLITICO διαθέτουν την εικόνα του κύριου υποψηφίου και φέρουν το σύνθημα Besoin d’Europe (A Need For Europe).

Ο Μακρόν κατηγορεί τους αγρότες ότι υποκινούνται από την ακροδεξιά

Με τους αγρότες στη Γαλλία και σε όλη την Ευρώπη να εκτονώνουν την οργή τους για τα πάντα, από την πρόσβαση στο νερό έως την υπερρύθμιση , η ετήσια εμπορική έκθεση που ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο ήταν ένας φυσικός στόχος για τους διαδηλωτές που προσπαθούσαν να ακουστεί η φωνή τους.

Εκατοντάδες άνθρωποι πλημμύρισαν στο συνεδριακό κέντρο, χτυπώντας θαλάμους και έπεσαν σε περιβόλια ζώων, με αποτέλεσμα η γαλλική αστυνομία να απαντήσει με χρήση δακρυγόνων. Πολλοί από τους διαδηλωτές φορούσαν τα σήμα κατατεθέν κίτρινα καπέλα του Coordination Rurale, ενός μικρού συνδικάτου Γάλλων αγροτών.

Αν και η Coordination Rurale αντιπροσωπεύει μόλις το 20 τοις εκατό των συνδικαλισμένων αγροτών στη Γαλλία, η ομάδα ήταν στην πρώτη γραμμή των γεωργικών διαδηλώσεων που ξεκίνησαν στην αγροτική Γαλλία νωρίτερα φέτος. Διαδηλωτές που φορούσαν τα ίδια χρώματα εθεάθησαν να καίνε κοπριά και λάστιχα μπροστά από κυβερνητικά κτίρια, να βανδαλίζουν τράπεζες ή να πυρπολούν μια ευρωπαϊκή σημαία . Η αστυνομία ανέφερε ότι 66 άτομα συνελήφθησαν όταν το συνδικάτο απέκλεισε τα Ηλύσια Πεδία και την Place Étoile, τον τεράστιο κυκλικό κόμβο που περιβάλλει την Αψίδα του Θριάμβου, με τρακτέρ και βαρέλια σανού νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

«Δεν γεννήθηκα χθες. Ξέρω από πού προέρχονται μερικοί από τους διαδηλωτές», είπε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια του Salon, αφού η σκόνη είχε καταλαγιάσει το περασμένο Σάββατο.

Ο Γάλλος πρόεδρος διπλασίασε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Figaro , λέγοντας στην εφημερίδα ότι η Coordination Rurale, της οποίας ο αρχηγός παρακολούθησε μια εκδήλωση τον Ιανουάριο που διοργανώθηκε από μια δεξαμενή σκέψης που συνδέεται με τον Ούγγρο Πρόεδρο Βίκτορ Ορμπάν, «επέλεξε να μην επιδιώξει κατευνασμό». Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι οι τοπικοί φορείς λήψης αποφάσεων της ένωσης «εμπλέκονται πολύ επίσημα με την [ακροδεξιά] Εθνική Συσπείρωση».

Σχετικά Άρθρα