Αλέξης Τσίπρας: Ουδέποτε σκέφτηκα να διαπραγματευτώ την παρουσία της Ελλάδας στο ευρώ

 Αλέξης Τσίπρας: Ουδέποτε σκέφτηκα να διαπραγματευτώ την παρουσία της Ελλάδας στο ευρώ

Ο πρώην πρωθυπουργός και τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας, μίλησε στο συνέδριο με τίτλο «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά», το οποίο διοργανώνουν η εφημερίδα «Καθημερινή», το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics (LSE).

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με τη δημοσιογράφο της εφημερίδας «Καθημερινή», Ξένια Κουναλάκη, στο πλαίσιο του εν λόγω τριήμερου συνεδρίου, το οποίο ολοκληρώνεται το Σάββατο (02/03) και φιλοξενείται στην Εθνική Πινακοθήκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε με ισχυρές δόσεις αυτοκριτικής σχετικά με την διακυβέρνησή του (2015-19) αλλά και επισήμανε τις μεγάλες επιτυχές της, όπως η έξοδος από τα μνημόνια και η Συμφωνία των Πρεσπών. “Είμαι απογοητευμένος γιατί στρώσαμε το τραπέζι για όλα αυτά τα σπουδαία αλλά κάθισε άλλος στο τραπέζι, ο σημερινός πρωθυπουργός, να γευτεί το δείπνο”, είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε με αυτοκριτική διάθεση στους χειρισμούς εκείνης της περιόδου ως προς τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, όπως και της υπόθεσης Novartis.

Μίλησε για την ανάγκη εγρήγορσης και κοινής στάσης των πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη και την Ελλάδα και για τον κίνδυνο της ακροδεξιάς, κάνοντας αναφορές στην επικείμενη επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και στην πιθανή επικράτηση της Μαρίν Λεπέν στην Γαλλία. “Ζούμε σε μια κουρασμένη δημοκρατία και μια κουρασμένη κοινωνία διεθνώς, η εποχή μας μοιάζει, με διαφορές βεβαίως, με την περίοδο του τέλους του μεσοπολέμου”, είπε χαρακτηριστικά.

“Είμαι απογοητευμένος”, είπε, “γιατί διαχειριστήκαμε ενοχικά την μεγάλη μας επιτυχία το καλοκαίρι του 2015 που εσείς αποκαλέσατε μεγάλη κωλοτούμπα”. “Είμαι απογοητευμένος γιατί δεν στάθηκε εφικτό να προχωρήσουμε το βελούδινο διαζύγιο για τον χωρισμό Εκκλησίας-Κράτους ενώ είχαμε φτάσει κοντά σε συμφωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο”.

«Γεννήθηκα 4 ημέρες μετά τη Μεταπολίτευση, συνεπώς δεν μπορώ να έχω θύμησες και μνήμες από τα πρώτα χρόνια της επισφάλειας», είπε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας και έκανε αναφορά στις εκλογές του 1981, σημειώνοντας την «πλημμυρίδα της Δημοκρατίας που είχε μπει σε κάθε σπίτι». Στη συνέχεια, ο ίδιος είπε πως επρόκειτο για «ουσιαστική μετάβαση σε κοινοβουλευτική δημοκρατία», σημειώνοντας πως ήταν «ιστορική τομή» και υποστήριξε ότι η Αριστερά έκανε λάθος όταν, τότε, έλεγε για «αλλαγή ΝΑΤΟϊκής φρουράς». Όπως επεσήμανε ο πρώην πρωθυπουργός, «η στιγμή της Μεταπολίτευσης θεμελιώθηκε στο πλαίσιο δύο τραυμάτων: Της τραγωδίας στην Κύπρο και της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου».

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε μια χαμένη ευκαιρία για την Οικονομία κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης, με αποτέλεσμα τη σφοδρή κρίση χρεοκοπίας. Ερωτηθείς για έλλειψη πολιτικής συναίνεσης, ο ίδιος απάντησε: «Οδηγηθήκαμε στην κρίση εξαιτίας της προδοσίας των αξιών της Μεταπολίτευσης». Έπειτα, σημείωσε ότι η αιτία της κρίσης οφειλόταν σε ένα πελατειακό κράτος που χτίστηκε. «Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ έχουν ισοτίμως ευθύνη γιατί πρόδωσαν τις δικές τους ιδεολογικές αρχές», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως η φορολογική πολιτική που εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ, κατά τη δεκαετία του 1990, έδωσε φοροαποφυγή και φοροαπαλλαγή, επομένως – κατά τον ίδιο – δεν υπήρχαν οι πόροι. «Η χώρα σταμάτησε να παράγει, σταμάτησε να φορολογεί», ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά. Σχετικά με τη Ν.Δ., ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι απομακρύνθηκε από την πολιτική της χρηστής οικονομικής διοίκησης εν μέσω του ανταγωνισμού του – τότε – δικομματισμού. Για την Αριστερά, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «παραγνώρισε τους μακροοικονομικούς κινδύνους» και «αφέθηκε στο αφήγημα της ασφαλούς Οικονομίας».

“Ουδέποτε πέρασε από το μυαλό μου να διαπραγματευτών την παρουσία της Ελλάδας στο ευρώ”

«Ούτε μία στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό μου να διαπραγματευτώ την παρουσία της Ελλάδας στην Ε.Ε. και στο ευρώ», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα του 2015. Στη συνέχεια, ο ίδιος είπε ότι «λάβαμε εντολή διαπραγμάτευσης όχι εξόδου από το ευρώ, αλλά εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια». Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι «κατανοούσαμε τότε πως η χώρα δεν μπορούσε να προχωρήσει χωρίς νέα δανειακή σύμβαση». Άλλωστε, όπως είπε ο ίδιος, «τότε δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε ούτε τις συντάξεις».

«Το δημοψήφισμα έδωσε τη δυνατότητα τόσο στην – τότε – ελληνική κυβέρνηση και στην – τότε – ευρωπαϊκή ηγεσία να κάνουν ένα βήμα πίσω», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αναγνωρίζοντας λάθη στη φάση της διαπραγμάτευσης, και πρόσθεσε ότι «χωρίς την αναδιάρθρωση του χρέους, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να βγει από την κρίση». Έπειτα, αναφέρθηκε σε «προσωπικές στρατηγικές» εντός της κυβέρνησής του και σημείωσε πως «πετύχαμε να υπάρχει ένα δύσκολο πρόγραμμα, όμως με αρχή, μέση και τέλος αλλά και τους απαραίτητους πόρους». Ο ίδιος τόνισε: «Πετύχαμε την έξοδο από τα Μνημόνια το 2018, κάτι που δεν κατάφεραν οι τρεις προηγούμενες κυβερνήσεις, του Γιώργου Παπανδρέου, του Λουκά Παπαδήμου και του Αντώνη Σαμαρά».

«Δεν είχα στο μυαλό μου μια πολιτική ρεβάνς για την “Πρώτη φορά Αριστερά”, αλλά στόχο είχα την ευρεία πολιτική συναίνεση για την έξοδο της χώρας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και είπε ότι είχε φιλική σχέση με τον – τότε – Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπιο Παυλόπουλο, διαψεύδοντας ότι είχε απειλήσει περί παραίτησής του.

Για «μαύρη κηλίδα στο φόρεμα της Μεταπολίτευσης» έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην υπόθεση των υποκλοπών, σημειώνοντας πως «έχει περάσει ενάμισης χρόνος και δεν έχει ασκηθεί κάποια δίωξη». Στη συνέχεια, είπε ότι «ο μεγάλος ασθενής είναι η δικαιοσύνη».

Η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η εντιμότερη της μεταπολίτευσης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας

Είμαι πολύ υπερήφανος για την ιστορική παρακαταθήκη της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση που είχε με τη δημοσιογράφο Ξένια Κουναλάκη στο συνέδριο «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά». Ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός μίλησε για τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης του, το έργο που άφησε πίσω του, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για μία σειρά από θέματα.

«Η Δημοκρατία μας φέτος γιορτάζει τα 50 της χρόνια αλλά υπάρχει μία μαύρη, βρώμικη κηλίδα στο επίσημο φόρεμά της που είναι η κηλίδα των υποκλοπών» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Ερωτηθείς για έλλειψη πολιτικής συναίνεσης, ο ίδιος απάντησε: «Οδηγηθήκαμε στην κρίση εξαιτίας της προδοσίας των αξιών της Μεταπολίτευσης». Έπειτα, σημείωσε ότι η αιτία της κρίσης οφειλόταν σε ένα πελατειακό κράτος που χτίστηκε.

Τα δύο κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που κυβέρνησαν τη μεγαλύτερη περίοδο της μεταπολίτευσης ισοτίμως έχουν ευθύνη γιατί πρόδωσαν τις δικές τους πολιτικές ιδεολογικές αρχές. Μετατράπηκαν σε κόμματα δίχως συνεκτική ιδεολογία.

Και η Αριστερά που τότε δεν είχε ρόλο κυβερνητικών ευθυνών παραγνώρισε τους μακροοικονομικούς κινδύνους και αφέθηκε στο αφήγημα της ασφαλούς Οικονομίας.

Για το 2015

Ούτε μία στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό μου να διαπραγματευτώ την παρουσία της Ελλάδας στην Ε.Ε. και στο ευρώ», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα του 2015. Στη συνέχεια, ο ίδιος είπε ότι «λάβαμε εντολή διαπραγμάτευσης όχι εξόδου από το ευρώ, αλλά εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια».

Πρόσθεσε δε ότι «κατανοούσαμε τότε πως η χώρα δεν μπορούσε να προχωρήσει χωρίς νέα δανειακή σύμβαση». «Τότε δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε ούτε τις συντάξεις».

«Το δημοψήφισμα έδωσε τη δυνατότητα τόσο στην – τότε – ελληνική κυβέρνηση και στην – τότε – ευρωπαϊκή ηγεσία να κάνουν ένα βήμα πίσω», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «χωρίς την αναδιάρθρωση του χρέους, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να βγει από την κρίση».

Έπειτα, αναφέρθηκε σε «προσωπικές στρατηγικές» εντός της κυβέρνησής του. «Φέραμε ένα Μνημόνιο, εγκλωβιστήκαμε σε πρόσωπα που είχαν προσωπικές ατζέντες» είπε και πρόσθεσε: «Υπήρχαν πρόσωπα και δυνάμεις που φλέρταραν με την ανάγκη η χώρα να βγει από το ευρώ».

Σημείωσε πως «πετύχαμε να υπάρχει ένα δύσκολο πρόγραμμα, όμως με αρχή, μέση και τέλος αλλά και τους απαραίτητους πόρους». Ο ίδιος τόνισε: «Πετύχαμε την έξοδο από τα Μνημόνια το 2018, κάτι που δεν κατάφεραν οι τρεις προηγούμενες κυβερνήσεις, του Γιώργου Παπανδρέου, του Λουκά Παπαδήμου και του Αντώνη Σαμαρά».

Η Αριστερά δεν καταφέρνει να συμβαδίσει με τις εξελίξεις

«Πιστεύω ότι η αδυναμία του προοδευτικού χώρου και της αντιπολίτευσης δημιουργεί συνθήκες ενίσχυσης ενός αντιπολιτικού ρεύματος», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει τις ευθύνες της Αριστεράς, λέγοντας: «Η Αριστερά δεν καταφέρνει να συμβαδίσει με τις εξελίξεις και να δώσει προοπτική ενθουσιασμού και μιας καλύτερης ζωής. Η Αριστερά οφείλει να αναστοχαστεί γιατί οι αξίες της είναι διαχρονικές».

Για το κράτος Δικαίου

«Η Δημοκρατία γιορτάζει 50 χρόνια, αλλά υπάρχει μια μαύρη κηλίδα στο επίσημο φόρεμά της που είναι η κηλίδα των υποκλοπών. Οι υποκλοπές ήταν ένα πρωτοφανές σκάνδαλο», «υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για τα Τέμπη» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

Σημειώνοντας ότι «μια Δημοκρατία χωρίς ισχυρά θεσμικά αντίβαρα, με μεγάλο ασθενή τη Δικαιοσύνη, είναι σίγουρα πάσχουσα» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αν υπήρχε κατά τη διακυβέρνησή μου το σημερινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου δεν θα μπορούσα να σταθώ ούτε μια ημέρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Το ίδιο ισχύει και για τις παρακολουθήσεις».

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, ήταν «ατυχής η διαχείριση των τηλεοπτικών αδειών». Όπως τόνισε «πρόθεσή μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα ευνομούμενο τηλεοπτικό τοπίο, αλλά καταλήξαμε να έχουμε τα ίδια και χειρότερα».

Σχετικά Άρθρα