Τelegraph – Πώς σχεδιάζει ο Πούτιν να πλημμυρίσει με μετανάστες τη Δύση

 Τelegraph – Πώς σχεδιάζει ο Πούτιν να πλημμυρίσει με μετανάστες τη Δύση

Η Ρωσία επηρεάζει μια σειρά από τις κύριες διαδρομές προς την Ευρώπη και οι συνοριακές δυνάμεις προειδοποιούν ότι, με την έλευση της άνοιξης, είναι πιθανό να εντείνει τις προσπάθειές της για τη μεταφορά μεταναστών. Στο μεταξύ, εκφράζονται ευρέως οι φόβοι ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποιεί αυτή την τακτική για να αποσταθεροποιήσει τη γηραιά ήπειρο σύμφωνα με την Τelegraph.

Η βρετανική εφημερίδα Telegraph αναφέρει συγκεκριμένα, ότι έχει δει έγγραφα πληροφοριών που περιγράφουν λεπτομερώς τα σχέδια Ρώσων πρακτόρων με στόχο να δημιουργήσουν μια «ισχυρή συνοριακή αστυνομική δύναμη 15.000 ατόμων» που θα αποτελείται από πρώην πολιτοφυλακές στη Λιβύη για τον έλεγχο της ροής των μεταναστών.

Πηγή των δυνάμεων ασφαλείας, που δεν κατονομάζεται δήλωσε στην Τelegraph : «Εάν μπορείτε να ελέγξετε τις μεταναστευτικές διαδρομές προς την Ευρώπη, τότε μπορείτε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τις εκλογές, επειδή μπορείτε να περιορίσετε ή να πλημμυρίσετε μια συγκεκριμένη περιοχή με μετανάστες για να επηρεάσετε την κοινή γνώμη σε μια κρίσιμη στιγμή».

Η αποκάλυψη αυτή βλέπει το φως της δημοσιότητας καθώς η μετανάστευση πρόκειται να είναι βασικό ζήτημα στις εκλογές που θα διεξαχθούν στη Ρωσία σε δύο εβδομάδες. Η αποτυχία ελέγχου του αριθμού των μεταναστών που βρίσκουν καταφύγιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, θεωρείται ήδη ως μια σημαντική αδυναμία για τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, ο οποίος αγωνίζεται να προωθήσει ένα σχέδιο απέλασης παράνομων μεταναστών προς τη Ρουάντα μέσω μικρών σκαφών που θα διασχίζουν τη Μάγχη.

Μέχρι τον Ιούνιο του 2023, κατάφεραν να φθάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο 52.530 παράνομοι μετανάστες, αριθμός αυξημένος κατά 17% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι περισσότεροι από αυτούς διέσχισαν τη Μάγχη με μικρές βάρκες. Τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα αποκάλυψαν επίσης, ότι ο αριθμός των ατόμων στους οποίους χορηγήθηκε άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο, έφτασε σε υψηλό ρεκόρ το 2023, καθώς οι αξιωματούχοι ενέκριναν χιλιάδες αιτήσεις, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσουν την τεράστια καθυστέρηση μετά την πανδημία της νόσου Covid.

Ένα κύμα μεταναστών στην Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα για τον οποίο θα ευθύνεται ο Πούτιν, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των μικρών σκαφών που χρησιμοποιηθούν διακινητές ανθρώπων με σύμμαχο τον καλό καιρό για να τους στείλουν στη Μάγχη, θέτοντας τον πρωθυπουργό Σούνακ υπό περαιτέρω πίεση. Από την πλευρά της, η Frontex, η συνοριακή αστυνομία της ΕΕ, υποστηρίζει ότι έχει δει τη Ρωσία να χρησιμοποιεί τη μετανάστευση «ως μοχλό σε ένα μεγαλύτερο παιχνίδι επιρροής και πίεσης».

Ο Πούτιν απειλεί την Ευρώπη

Η υπηρεσία προειδοποιεί επίσης ότι ένας όλο και πιο απομονωμένος Πούτιν που επιλέγει να μεταφέρει μετανάστες στο κατώφλι της Ευρώπης, τόσο κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της Ρωσίας όσο και μέσω των συμμάχων του στον νότο, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής, αποτελεί σημαντική απειλή για την ασφάλεια το έτος που διανύουμε.

Οι πληροφορίες αυτές έρχονται εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, με τον Πούτιν να χρησιμοποιεί την χθεσινή ετήσια ομιλία του για την κατάσταση του έθνους προειδοποιώντας με πυρηνικά όπλα εάν οι χώρες του ΝΑΤΟ στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία. Ο Πούτιν είπε στο Κρεμλίνο ότι «οι στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις» βρίσκονται «σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας για εγγυημένη χρήση». Μισθοφόροι, συμπεριλαμβανομένης της ομάδας Βάγκνερ, τροφοδοτούν τη μετανάστευση πυροδοτώντας την αστάθεια και τη βία σε περιοχές της Αφρικής που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους και μεταφέροντας μετανάστες στα σύνορα, όπως λένε οι ειδικοί.

Ο Ρόμπερτ Τζένρικ, πρώην υπουργός Μετανάστευσης της Βρετανίας, δήλωσε στην εφημερίδα The Telegraph: «Οι αντίπαλοι του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται αντιμέτωποι με τη ροή των μεταναστών στην Ευρώπη, όπως είδαμε στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας, Πολωνίας και Λιθουανίας το 2021, όπως και την επιδείνωση της αστάθειας στην περιοχή του Μαγκρέμπ και του Σαχέλ μέσω της χρήσης των συμμάχων του Πούτιν. Η προειδοποίηση αυτή ακούστηκε από τα χείλη πολλών υπουργών σε όλη την Ευρώπη».

Τα σχέδια της Ρωσίας να δημιουργήσει μια λιβυκή πολιτοφυλακή, όπως εκτιμά η εφημερίδα Τhe Telegraph, απέτυχαν όταν οι πληρωμές που έπρεπε να γίνουν μέσω του «Ρωσο-Λιβυκού Πολιτιστικού Ινστιτούτου» στη Μόσχα δεν έγιναν ποτέ. Δεν υπάρχει αρχείο για τη σύσταση μιας τέτοιας εταιρείας. Ωστόσο, χιλιάδες μισθοφόροι της Βάγκνερ πολεμούν στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης τουλάχιστον από το 2019 για τον σύμμαχο της Ρωσίας, στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ με την ομάδα να διαθέτει προπύργιο στην περιοχή.

Ο Αντόνιο Ταγιάνι, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας, δήλωσε πως η Ρώμη έχει πληροφορίες ότι οι μισθοφόροι «είναι πολύ δραστήριοι και σε επαφή με συμμορίες διακίνησης και πολιτοφυλακές που ενδιαφέρονται για λαθρεμπόριο μεταναστών». Η κυβέρνηση της Ρώμης κατηγόρησε επίσης, τους μισθοφόρους της Βάγκνερ για την αύξηση του αριθμού των μεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο, την οποία κατηγορούν ότι διεξάγει «υβριδικό πόλεμο».

Η μεγαλύτερη αύξηση μεταναστών πέρυσι σημειώθηκε μέσω αυτής της κεντρικής μεσογειακής διαδρομής, σύμφωνα με την Frontex, η οποία υποστήριξε ότι, 380.000 παράνομοι μετανάστες διέσχισαν τα σύνορα το 2023. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό από το 2016. Οι γυναίκες και τα παιδιά αντιπροσώπευαν μόνο το 20% του συνόλου, όπως δείχνουν τα στοιχεία, σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα.

Σχετικά Άρθρα