Τέμπη:Ο ανακριτής ψάχνει το ξυλόλιο για την κόλαση φωτιάς-Ποιος ανέλαβε την έρευνα-Οι εμπειρογνώμονες επιμένουν (vid)

 Τέμπη:Ο ανακριτής ψάχνει το ξυλόλιο για την κόλαση φωτιάς-Ποιος ανέλαβε την έρευνα-Οι εμπειρογνώμονες επιμένουν (vid)

Νέες εξελίξεις στις έρευνες για το τι προκάλεσε την τραγωδία των Τεμπών. Ο εισαγγελέας Εφετών εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες θα ορίσει νέο πραγματογνώμονα μετά τις διαφορές που προέκυψαν στα πορίσματα. Ούτως ή άλλως έχει δώσει εντολή για να διερευνηθεί εάν μια χημική ουσία προκάλεσε την έκρηξη και τη μεγάλη ανάφλεξη στο μοιραίο τρένο. Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 έχει ορίσει χημικό-μηχανικό για να προχωρήσει σε αυτή την πραγματογνωμοσύνη. Αυτός θα προέρχεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ δεν αποκλείεται το βιολογικό υλικό να αποσταλεί σε ειδικό εργαστήριο του Καναδά που θα διερευνήσει ποιες είναι οι ουσίες.

Οι εμπειρογνώμονες αμφισβητούν ότι η έκρηξη αυτή προήλθε από τα υλικά των δύο τρένων.

Τα δείγματα που ελήφθησαν τον Μάρτιο 2023, «έδειξαν» ίχνη ξυλολίου και άλλων εύφλεκτων διαλυτών σε μικρές ποσότητες. Όμως, στη δεύτερη δειγματοληψία που έγινε τον περασμένο Οκτώβριο, τα εν λόγω στοιχεία δεν βρέθηκαν.

Ο Κώστας Λακαφώσης, μέλος επιτροπής εμπειρογνωμόνων οικογενειών για το δυστύχημα στα Τέμπη, αναφέρθηκε στο ξυλόλιο, λέγοντας ότι «οι αναλύσεις από τα δείγματα που πήραμε, πραγματοποιήθηκαν από το Γενικό Χημείο του κράτους».

Στο action 24 και την εκπομπή Η Επόμενη Μέρα με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο μίλησε και ο εμπειρογνώμονας Γρηγόρης Μιχαλόπουλος ο οποίος είπε ότι χρειάζονται απαντήσεις για ποια είναι η καύσιμη ύλη που προκάλεσε τη μεγάλη πυρκαγιά.

Ο πραγματογνώμονας Γιώργος Περιβολιώτης, μιλώντας στο ONE, υποστήριξε, πως εάν η πρώτη δειγματοληψία είχε γίνει νωρίτερα από τις 29 Μαρτίου 2023 τότε θα έδειχνε περισσότερα στοιχεία.

Και εξήγησε ποιες αποδείξεις δείχνουν ότι αυτό το «μανιτάρι» των 70-80 μέτρων δεν μπορεί να έγινε απλά από την πρόσκρουση αλλά από κάποια εύφλεκτη ουσία:

«Είχαμε ζητήσει και έγιναν δειγματοληψίες, κάποιες που λογικά άργησαν με δεδομένο ότι αν βρεθεί κάποια ουσία σαν το ξυλόλιο, που βρέθηκε σε μικρή ποσότητα μεν, αλλά βρέθηκε, και δεν δικαιολογείται ουτε από την κατασκευή των αμαξοστοιχιών αλλά ούτε και από τα φορτία των τρένων. Η ανάφλεξη αυτή δεν μπορεί να δημιουργηθεί από ένα ηλεκτρικό τόξο, που μπορεί να γίνει με το που κόβεται το καλώδιο που τροφοδοτεί με ρεύμα την αμαξοστοιχία, πέφτοντας πάνω στο μεταλλικό σασί της, αλλά ο σπινθήρας είναι της τάξης του δεκάτου δευτερολέπτου, λόγω ασφαλείας. Ενεργοποιούνται τα συστήματα ασφαλείας όπως είναι η ηλεκτρική ασφάλεια στο σπίτι μας. Πέφτει και διακόπτει το ρεύμα.»

Τι είναι το ξυλόλιο

Γιατί όμως το ξυλόλιο θα μπορούσε να δημιουργήσει τέτοια έκρηξη. Πρόκειται για μία ουσία η οποία χρησιμοποιείται κυρίως ως διαλύτης. Για παράδειγμα στο τραίνο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεση γκράφιτι από το εξωτερικό ενός συρμού. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι θα μπορούσε να βρεθεί σε μικρή ποσότητα και όχι σε αυτή που υπολογίζεται ότι υπήρχε στην αμαξοστοιχία.

Την ίδια ώρα χρησιμοποιείται διαδεδομένα και στην νοθεία καυσίμων. Κάτι που όπως είναι φυσιολογικό δημιουργεί πολλά σενάρια για τους λόγους που δεν φαίνεται να είναι δηλωμένο στην εμπορική αμαξοστοιχία.

Τα μέλη της επιτροπής των ανεξάρτητων πραγματογνωμόνων που όρισαν οι οικογένειες των θυμάτων, διαπίστωσαν πως η έκρηξη και το «μανιτάρι» φωτιάς που κατέγραψαν κάμερες ασφαλείας, ήταν αποτέλεσμα της ύπαρξης ξυλολίου που υπήρχε στην εμπορική αμαξοστοιχία.

Οι δειγματοληψίες από το σημείο της σύγκρουσης και από τα συντρίμμια των συρμών έγιναν με μεγάλη χρονική καθυστέρηση, στις 29 του περασμένου Μάρτη. Ανιχνεύτηκε η ύπαρξη ξυλολίου σε 7 διαφορετικά σημεία, τόσο στο χώμα στην περιοχή της σύγκρουσης όσο και στις εξωτερικές επιφάνειες των μηχανών. 

Τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας ανήμερα της μαύρης επετείου για την τραγωδία των Τεμπών συγκλονίζουν:

Σχετικά Άρθρα