Σύνταγμα: Τα ονόματα των θυμάτων δεν θα σβήσουν ποτέ-Σύμπραξη Δούκα Ζαχαριάδη για μνημείο των Τεμπών

 Σύνταγμα: Τα ονόματα των θυμάτων δεν θα σβήσουν ποτέ-Σύμπραξη Δούκα Ζαχαριάδη για μνημείο των Τεμπών

Κατά τη συμπλήρωση ενός έτους από την τραγωδία των Τεμπών, στην Αθήνα (και σε άλλες πόλεις) χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ζητώντας δικαιοσύνη, ενώ όταν η πορεία έφθασε μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη γράφτηκαν με κόκκινη μπογιά τα ονόματα των θυμάτων κυρίως νέων παιδιών, φοιτητών, που έχασαν τη ζωή τους το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου του 2023 στη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη.

Τα ονόματα σβήστηκαν απο συνεργείο καθαρισμού του Δήμου, η αρμόδια αντιδήμαρχος ζήτησε συγγνώμη ενώ ο Δήμαρχος Αθηναίων είπε ότι θα εισηγηθεί να φτιαχτεί ένα μνημείο με τα ονόματα στο επόμενο ΔΣ. Με την πρόταση του Χάρη Δούκα συμφώνησε και η Ανοιχτή Πόλη με επικεφαλής τον Κώστα Ζαχαριάδη.

Το χρονικό

Αργά το βράδυ της Τετάρτης κυκλοφόρησε στα social media ένα βίντεο που δείχνει ένα συνεργείο καθαρισμού να σβήνει μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη τα ονόματα των 57 θυμάτων, μετά τη χθεσινή μεγαλειώδη πορεία στη μνήμη τους.

Η αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ρωξάννη Μπέη αποκάλυψε ότι το συνεργείο καθαρισμού του δήμου λειτούργησε με αυτόν τον τρόπο κατόπιν πρόσκλησης του φρουράρχου της Βουλής, γεγονός που επιβεβαίωσαν πηγές από το ίδιο το φρουραρχείο.

«Συνεργείο της καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων έσβησε χθες βράδυ τα ονόματα των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, που είχαν γραφτεί στην πλατεία Συντάγματος, μετά από πρόσκληση του φρουράρχου της Βουλής», δήλωσε η αντιδήμαρχος Καθαριότητας.

«Δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδέποτε έδωσα εντολή να συμβεί κάτι τέτοιο και ουδέποτε ενημερώθηκα γι’ αυτήν την αδικαιολόγητη ενέργεια, η οποία με βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετη. Η κριτική που ασκείται είναι απολύτως δικαιολογημένη», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Ζητώ συγγνώμη από τις οικογένειες και από τους χιλιάδες πολίτες, ανάμεσα στους οποίους ήμουν και εγώ, που διαδήλωσαν, ζητώντας δικαιοσύνη για τα θύματα των Τεμπών», κατέληξε στη δήλωσή της.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσαν πηγές του Φρουραρχείου, αναφέροντας ότι ο αξιωματικός υπηρεσίας κάλεσε απευθείας το συνεργείο προκειμένου να γίνει ο καθαρισμός.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές ισχυρίστηκαν ότι δεν ήξεραν καν (!) τι είχαν γράψει μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

«Ο αξιωματικός υπηρεσίας ενημέρωσε το συνεργείο καθαρισμού του Δήμου πως υπάρχουν συνθήματα γραμμένα μπροστά από το Μνημείο και σε άλλα σημεία και κατ’ εντολή του Φρούραρχου ζήτησαν να σβηστούν όλα όπως συνηθίζεται, χωρίς να έχουν εικόνα ακριβώς τι ανέγραφαν τα συνθήματα. Η τελική απόφαση για τους χώρους εκτός Βουλής δεν είναι ευθύνη του Φρουραρχείου», ανέφεραν οι πηγές του Φρουραρχείου.

Φοιτητές ξανάγραψαν τα ονόματα

Μάλιστα νωρίτερα φοιτητές ξανάγραψαν τα ονόματα ενώ συμπλήρωσαν: «Το αίμα ούτε σβήνεται, ούτε ξεγράφεται – Μόνο ουρλιάζει για δικαίωση».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας αναφερόμενος στο συμβάν το οποίο προκάλεσε την κατακραυγή των πολιτών στα social media ανέφερε ότι «μία συγγνώμη δεν είναι αρκετή», για το σβήσιμο των ονομάτων της τραγωδίας των Τεμπών. «Ο Δήμος Αθηναίων θα φροντίσει με πράξεις, ώστε τα ονόματα των θυμάτων των Τεμπών να μην σβηστούν ποτέ από τη συλλογική μας μνήμη».

Η ανακοίνωση μέσω Facebook του Χάρη Δούκα:

«Μία συγγνώμη δεν είναι αρκετή», έγραψε ο Χάρης Δούκας και συμπλήρωσε: «Ο Δήμος Αθηναίων θα φροντίσει με πράξεις, ώστε τα ονόματα των θυμάτων των Τεμπών να μην σβηστούν ποτέ από τη συλλογική μας μνήμη».

Όπως σημειώνει ο κ. Δούκας «σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα εισηγηθώ τη δημιουργία μνημείου για τα θύματα των Τεμπών. Ο Δήμος Αθηναίων ενώνει τη φωνή του με τη φωνή των πολιτών για την απονομή δικαιοσύνης», καταλήγει ο δήμαρχος Αθηναίων.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Αθηναίων λογοκρίθηκε στα social media λόγω του σβησίματος των ονομάτων των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη.

Ανοιχτή Πόλη: Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Δημοτικής Παράταξης “Ανοιχτή Πόλη” στον Δήμο Αθηναίων, επικεφάλης της οποίας είναι ο Κώστας Ζαχαριάδης, τάσσεται στο πλευρό του Δημάρχου για τη δημιουργία μνημείο “για τα θύματα του εγκλήματος των Τεμπών” όπως αναφέρει.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

“Η Ανοιχτή Πόλη χαιρετίζει την ανακοίνωση του Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, ότι θα εισηγηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη δημιουργία μνημείου για τα θύματα του εγκλήματος των Τεμπών.

Η εξεταστική επιτροπή της Βουλής, αντί να δώσει διέξοδο δικαιοσύνης, λειτουργεί σαν διέξοδος παραγραφής ευθυνών, χάρη στις επιλογές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Σαν να μην έφτανε αυτό, η κλήση από τον Φρούραρχο της Βουλής συνεργείων που έσβησαν από την πλατεία Συντάγματος τα ονόματα των θυμάτων, που σε μια κίνηση συμβολισμού έγραψαν χτες οι συγκεντρωμένοι, μαρτυρά πλήρη απουσία ενσυναίσθησης και ένα κράτος εχθρικό προς τις ανάγκες των πολιτών.

Η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να συμβιβαστεί με οποιαδήποτε απόπειρα συγκάλυψης. Η Ανοιχτή Πόλη θα στηρίξει την πρωτοβουλία του Δημάρχου για τη δημιουργία μνημείου, ενώνοντας τη φωνή της με τους πολίτες που απαιτούν να αποδοθεί δικαιοσύνη. Μέχρι τότε, δεν θα ξεχάσουμε, δεν θα σωπάσουμε”.

Σχετικά Άρθρα