Τρεις ημερήσιες εκδρομές με παιδιά για την άνοιξη

 Τρεις ημερήσιες εκδρομές με παιδιά για την άνοιξη

Mια σύντομη, αναζωογονητική οικογενειακή εκδρομή, χωρίς το άγχος της εύρεσης καταλύματος είναι πάντα μια καλή ιδέα. Η αλλαγή παραστάσεων θα είναι ευεργετική για εσάς και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για τα παιδιά, ειδικά αν συνδυάζεται με επίσκεψη σε σημεία που θα έχουν και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Aκολουθούν τρεις προτάσεις για μια ημερήσια εκδρομή από τη Αθήνα, καθεμία με ξεχωριστό χαρακτήρα. Η μία περιλαμβάνει έναν πανέμορφο αρχαιολογικό χώρο, η άλλη φύση και βουνό, ενώ η τρίτη, συνδυάζει μεγάλη ιστορία και κοσμοπολίτικο χαρακτήρα.

1. Βραυρώνα

Για να φθάσετε στον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας, θα οδηγήσετε για περίπου μία ώρα από το κέντρο της Αθήνας. Το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής θα σας δημιουργήσει την αίσθηση ότι έχετε απομακρυνθεί πολύ περισσότερο από τη μεγαλούπολη. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι αθέατος από τον δρόμο, καθώς ο ναός της Βραυρωνίας Αρτέμιδος περιβάλλεται από τον υγρότοπο που έχει δημιουργήσει ο ποταμός Ερασίνος. Η βλάστησή του είναι εντονότατη, δίνει μια τροπική αίσθηση, ενώ στα νερά του ζουν χελώνες, βατράχια και ακίνδυνα νερόφιδα.

Ναός Αρτέμιδος, Βραυρώνα/Photo: Shutterstock
Μουσείο Βραυρώνας/Photo: Wikipedia Creative Commons
Photo: Shutterstock

Ο αρχαιολογικός χώρος αναπτύσσεται σε έναν μικρό λόφο. Σύμφωνα με τον μύθο, στο ιερό υπήρχε άγαλμα της θεάς Αρτέμιδος που είχε μεταφερθεί από την Ταυρίδα, από τον Ορέστη και την Ιφιγένεια, ύστερα από εντολή της ίδια της θεάς. Το ιερό άρχισε να έχει μεγάλη ανάπτυξη και φήμη από το 700 π.Χ. μέχρι τον 4ο αι. π.Χ. Η περιοχή φαίνεται να κατοικείται ήδη από τα Νεολιθικά Χρόνια, καθώς η κομβική τοποθεσία διευκόλυνε την επικοινωνία με τα νησιά του Αιγαίου αλλά και τη Μ. Ασία. Η παρακμή του χώρου αρχίζει προς το τέλος της Μυκηναϊκής Εποχής και οι κάτοικοι αρχίζουν να την εγκαταλείπουν σταδιακά περίπου από το 1300 έως το 900 π.Χ., πιθανότατα λόγω συχνών επιθέσεων.

Ο παλαιότερος ναός της Αρτέμιδας -εκεί που σήμερα είναι το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου-τοποθετείται στην Αρχαϊκή Περίοδο ενώ ο νεότερος που τον αντικατέστησε κατασκευάστηκε στα τέλη του 5ου αι. π.Χ. από ντόπιο πωρόλιθο. Σήμερα, από τον ναό, σώζονται μόνο κάποια τμήματα της θεμελίωσής του. Στο ιερό, εκτός από την Άρτεμη, λατρεύονταν η Ιφιγένεια, η Λητώ, ο Απόλλων και ο Διόνυσος. Στο κέντρο του αρχαιολογικού χώρου δεσπόζει η Στοά, ένα κτήριο δωρικού ρυθμού, το οποίο ήταν πιθανώς ένας μεικτός, λειτουργικός χώρος εστιατορίου και διαμονής.

Χαμολιά/Photo: Shutterstock
Κite surf στη Λούτσα/Photo: Shutterstock

Σε απόσταση μόλις 200 μέτρων από τον αρχαιολογικό χώρο, βρίσκεται το πολύ ενδιαφέρον Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας, τα εκθέματα του οποίου αναδεικνύουν το ρόλο της Αρτέμιδος ως προστάτιδας της φύσης, των παιδιών και του τοκετού. Από το μουσείο, ξεκινά μονοπάτι που οδηγεί στον παρακείμενο υγρότοπο.

Μετά τον αρχαιολογικό χώρο, μια ενδιαφέρουσα επιλογή για να συνεχίσετε την ημέρα σας, είναι η Γαϊδουροχώρα στο Κορωπί. Ένας εναλλακτικός χώρος ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης, ο οποίος υποδέχεται επισκέπτες τα Σαββατοκύριακα. Σκοπός της είναι να «συστήσει» αυτό το ξεχωριστό πλάσμα της φύσης, ιδιαίτερα στα παιδιά, να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρίσματά του και να χτίσει μια νέα συνείδηση σχετικά με την επικοινωνία, το σεβασμό, τη συνεργασία και τη συνύπαρξή μας με αυτό.

Αν επισκεφθείτε τη Βραυρώνα σε ημέρα με υψηλή θερμοκρασία, να ξέρετε ότι κοντά σας είναι η μεγάλη παραλία της Λούτσας με τα (πολύ) ρηχά και ζεστά νερά και την κάπως ρετρό αισθητική, αλλά και η πιο ιδιαίτερη παραλία της Χαμολιάς, για την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Οροπέδιο στον Ελικώνα/Photo Shutterstock

2. Αρβανίτσα-Λιβαδειά

Ο Ελικώνας σίγουρα αξίζει μία ημερήσια εκδρομή, ειδικά αν έχετε παιδιά σε ηλικία που το παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο αποτελεί σημαντικό κομμάτι της διασκέδασής τους. Σε απόσταση μιάμισης ώρας από την Αθήνα και σε υψόμετρο 1.000 μέτρων βρίσκεται η Αρβανίτσα. Η Αρβανίτσα δεν είναι χωριό, είναι ένα δάσος και χώρος αναψυχής, όπου το καλοκαίρι γίνεται και ένα μουσικό φεστιβάλ που συγκεντρώνει χιλιάδες κόσμου.

Με το που βγείτε από το αυτοκίνητο, θα βρίσκεστε σε ένα καταπράσινο ξέφωτο, το οποίο τις ηλιόλουστες μέρες αποτελεί εξαιρετικό σημείο για πικ νικ. Δίπλα στο ξέφωτο υπάρχει ένα πυκνό ελατόδασος, το οποίο έχει διαμορφωμένο ένα μεγάλο δίκτυο από χωμάτινα μονοπάτια, εύκολα στη διάσχιση, ιδανικά για πεζοπορία ακόμα και για αρχάριους πεζοπόρους. Μπροστά από το ελατόδασος, το café-εστιατόριο Αρβανίτσα απλώνει ξύλινα τραπέζια του πικ νικ αλλά διαθέτει και εσωτερική σάλα για τις πιο κρύες μέρες.

Επτά χιλιόμετρα μετά το οροπέδιο της Αρβανίτσας βρίσκεται το Κυριάκι, ένα χωριό σε ύψος 800 μέτρων. Το χωριό είναι ιδανικό για βόλτα και καθαρό αέρα. Περιβάλλεται από ψηλά δέντρα και διαθέτει ωραία πέτρινα σοκάκια. Περπατήστε και καθίστε στην κεντρική πλατεία, όπου υπάρχει ένας παλιός πλάτανος. Επισκεφθείτε επίσης την εκκλησία της Παναγίας. Η θέα από το Κυριάκι αποζημιώνει καθώς, από εκεί, βλέπεις τη Γκιώνα, τον Κορινθιακό και τον Παρνασσό.

Λιβαδειά/Photo: Shutterstock
Στις φημισμένες πηγές της Κρύας, στη Λιβαδειά/Photo: Shutterstock

Mια άλλη επιλογή είναι φυσικά να οδηγήσετε για περίπου 20 λεπτά και να καταλήξετε στη Λιβαδειά και τις περίφημες πηγές της Κρύας με τα μεγάλα πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά. Το φυσικό ειδυλλιακό σκηνικό αναδεικνύεται πολύ όμορφα από τον τρόπο που το έχει αξιοποιήσει ο Δήμος Λιβαδειάς. Χαρακτηριστικά πέτρινα τοξωτά γεφυράκια ενώνουν τις όχθες του μικρού ποταμού, πολλά λιθόστρωτα δρομάκια διασχίζουν την περιοχή και αρκετά παγκάκια επιτρέπουν στους επισκέπτες να καθίσουν.

Ιδιαίτερο στοιχείο που προσθέτει, εκτός από την αισθητική απόλαυση και ιστορικό ενδιαφέρον, είναι ο Νερόμυλος με την τεράστια ρόδα του, που διασώζεται ακόμα, σημεία αναφοράς της βιοτεχνίας της περιοχής. Θα τον δείτε σεργιανίζοντας στον λιθόστρωτο δρόμο δίπλα από τις Πηγές. Διασώζεται ακόμα και η Νεροτριβή, όπου παλιά έπλεναν τα ρούχα τους οι κάτοικοι. Φυσικά, αν δεν έχετε φάει έως τότε, η Λιβαδειά θα σας αποζημιώσει με τα περίφημα σουβλάκια της και άλλα πεντανόστιμα πιάτα, κυρίως κρεατικά.

Ναύπλιο/Photo: Shutterstock
Θέα από το Παλαμήδι/Photo: Shutterstock
Photo: Shutterstock

3. Ναύπλιο

Σε μια λίστα προτάσεων για μονοήμερες εκδρομές, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το Ναύπλιο, διαχρονικά αγαπημένος προορισμός των κατοίκων του Λεκανοπεδίου για μία σύντομη απόδραση. Η κοντινή απόσταση, λιγότερο από δύο ώρες από την Αθήνα, σε συνδυασμό με το ό,τι θα κινείστε σε άνετο δρόμο, διασφαλίζει ότι τα παιδιά δεν θα κουραστούν στο αυτοκίνητο. Η διαδρομή μπορεί να είναι και μια ευκαιρία να αναπτύξετε το «εκπαιδευτικό» κομμάτι της εκδρομής και να πείτε στα παιδιά για την τόσο σημαντική ιστορία αυτής της πόλης, της πρώτης πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του Ναυπλίου είναι ότι μπορείτε να έχετε μια γεμάτη μέρα, με πολιτισμό και διασκέδαση, σε έναν όχι μεγάλο τόπο και χωρίς άγχη. Σημείο αναφοράς για την πόλη είναι η ιστορική πλατεία Συντάγματος. Αρχικά, ήταν γνωστή ως πλατεία του Πλατάνου, το 1843 ο πατέρας του βασιλιά Όθωνα, ο Λουδοβίκος, επισκέφθηκε το Ναύπλιο και η πόλη πήρε το όνομά του, ενώ την ίδια χρονιά, και μετά την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου που έφερε το πρώτο σύνταγμα στο νεοελληνικό κράτος, μετονομάστηκε σε Συντάγματος.

Σήμερα, η πλατεία Συντάγματος είναι ένας πολύ πολύ δημοφιλής χώρος για οικογένειες με με μικρά παιδιά και αυτό γιατί εκεί μπορούν να κινηθούν, να παίξουν, να κάνουν ποδήλατο ή πατίνι χωρίς τον φόβο των διερχόμενων αυτοκινήτων. Την ίδια στιγμή οι γονείς μπορεί να απολαύσουν τον καφέ ή το φαγητό τους στις καφετέριες και τις ταβέρνες πέριξ της πλατείας.

H πλατεία Συντάγματος στο Ναύπλιο/Photo: Shutterstock

Μια εκδρομή στο Ναύπλιο «επιβάλλεται» να περιλαμβάνει και κάποια επίσκεψη στα τοπόσημα της πόλης, όπως το Παλαμήδι, το επιβλητικό φρούριο που βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και προσφέρει πανοραμική θέα στην πόλη ή ακόμα καλύτερα το Μπούρτζι, για το οποίο θα πάρετε το καραβάκι και το οποίο λειτουργεί ξανά μετά από εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης ως επισκέψιμο μνημείο.

Τολό/Photo: Shutterstock

Σημαντικό να ειπωθεί ότι το Ναύπλιο έχει και μια εκτεταμένη αγορά, στην οποία, εσείς και τα παιδιά σας, θα βρείτε χαριτωμένα αναμνηστικά, διακοσμητικά και παιχνίδια. Αν τύχει και επισκεφθείτε το Ναύπλιο όταν ο καιρός είναι πια ζεστός, οι επιλογές για βουτιά είναι πολλές και καλές. Μέσα στην πόλη βρίσκεται η μικρή παραλία της Αρβανιτιάς, ιδανική για μια σύντομη βουτιά τα ζεστά μεσημέρια, έχει βοτσαλάκι και beach bar.

Η δεύτερη πιο κοντινή παραλία στο Ναύπλιο είναι αυτή του Καραθώνα -μεγάλη παραλία, μήκους σχεδόν 2 χιλιομέτρων, τα νερά της είναι ρηχά, έχει άμμο και είναι οργανωμένη. Λίγο πιο μακριά, περίπου 12 χιλιόμετρα από το Ναύπλιο, βρίσκεται το Τολό, η παραλία του οποίου έχει ψιλή άμμο και πολλά καταστήματα πάνω στο κύμα.

Πηή: travel.gr

Σχετικά Άρθρα