Μεγάλες συγκεντρώσεις: Οι εργατικές διεκδικήσεις έγιναν “ένα” με το αίτημα για Δικαιοσύνη στα Τέμπη

 Μεγάλες συγκεντρώσεις: Οι εργατικές διεκδικήσεις έγιναν “ένα” με το αίτημα για Δικαιοσύνη στα Τέμπη

Από τη Θεσσαλονίκη έως την Κρήτη μαζική ήταν η συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις με αφορμή την επέτειο του εγκλήματος των Τεμπών. Δεκάδες χιλιάδες κόσμου, φοιτητές, εργαζόμενοι και σωματεία συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, με αποκορύφωμα την πορεία στο κέντρο της Αθήνας, όπου είχε τεράστια μαζικότητα και παλμό.

Το σύνθημα «Δεν ξεχνάμε» κυρίαρχο και το αίτημα για δικαίωση των νεκρών της σιδηροδρομικής τραγωδίας, αλλά και να μπει τέλος στην κυβερνητική απόπειρα συγκάλυψης καθολικό.

Από νωρίς το πρωί στο κέντρο της Αθήνας συγκεντρώθηκαν δεκάδες χιλιάδες, απαντώντας στο κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ και των εργατικών σωματείων και πραγματοποίησαν μεγαλειώδη πορεία μέχρι τα γραφεία της Hellenic Train. Χαρακτηριστικό είναι πως για περίπου δυόμιση ώρες, από τις 12 μ.μ. έως τις 2.30 μ.μ. μπλοκ και κόσμος περνούσε συνεχώς από την πλατεία Συντάγματος.

Από την ΑΔΕΔΥ υπογραμμίζεται η ανάγκη για συνέχιση της κοινωνικής αντιπολίτευσης και του αγώνα κατά της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ αφήνονται ευθείες αιχμές για την απουσία της ΓΣΕΕ.

  • Προς το τέλος της κινητοποίησης σημειώθηκαν μικρής κλίμακας επεισόδια με μολότοφ στο Σύνταγμα και την αστυνομία να απαντά με χημικά. Στην Ομόνοια, ωστόσο, όπως καταγγέλλεται τα ΜΑΤ αποφάσισαν να επιτεθούν απρόκλητα στην ουρά της πορείας και επικράτησε νέος γύρος έντασης, που γρήγορα αποκλιμακώθηκε.

Νωρίτερα το πρωί στα Χαυτεία, καταγγέλθηκαν προληπτικές προσαγωγές φοιτητών, σύφωνα με την efsyn.gr, με μόνο εύρημα μία αντιασφυξιογόνα μάσκα.

Πλήθος κόσμου απάντησε στο κάλεσμα των συνδικάτων και στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της απεργιακής συγκέντρωσης για τα εργασιακά δικαιώματα, τους μισθούς, τις καλύτερες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στον χώρο εργασίας πραγματοποιείται, με αφορμή τον έναν χρόνο από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, στο άγαλμα του Βενιζέλου, στο πλαίσιο της σημερινής πανελλαδικής απεργίας της ΑΔΕΔΥ.

Οι ομιλητές, εκπρόσωποι σωματείων ζήτησαν απόδοση ευθυνών και την τιμωρία των ενόχων, αλλά και ασφαλέστερες σιδηροδρομικές μεταφορές. Η πορεία πραγματοποιήθηκε μέσω των οδών Αγίας Σοφίας και Τσιμισκή με κατάληξη τον νέο σιδηροδρομικό σταθμό, ενώ μετά το τέλος της κινητοποίησης σημειώθηκε ένταση.

Συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης οργάνωσαν σήμερα το εργατικό κέντρο της Πάτρας, σωματεία και συνδικάτα, με αφορμή την σημερινή 24ωρη απεργία και την συμπλήρωση ενός έτους από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Στην συγκέντρωση συμμετείχαν εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι, φοιτητές, μαθητές, οργανώσεις, φορείς κ.α.

Επίσης, συμμετείχαν και αγρότες της Αχαΐας, οι οποίοι έφθασαν στην Πάτρα με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση του εργατικού κέντρου της Πάτρας, «σήμερα απεργούμε, για τους χαμηλούς μισθούς, την ακρίβεια, το κόστος ζωής που εκτοξεύεται, τις αυξήσεις κοροϊδία, την μετατροπή της υγείας και της παιδείας σε ακριβοπληρωμένα εμπορεύματα, αλλά και για το ξεκλήρισμα των αγροτών και μικρών παραγωγών».

Παράλληλα, τονίζεται ότι «σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς συνανθρώπους μας, για αυτό η ημέρα της απεργίας δεν επιλέχθηκε τυχαία, ούτε είναι μόνο συμβολική».

«Απαίτηση», όπως προστίθεται, «των εκατοντάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων, είναι να αποκαλυφθούν τα πραγματικά αίτια και οι υπεύθυνοι της τραγωδίας, να αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες και να τιμωρηθούν όσοι εμπλέκονται άμεσα στο έγκλημα».Μετά την συγκέντρωση ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Πάτρας.

  • Με παλμό πραγματοποιήθηκε η κινητοποίηση και στο Ηράκλειο Κρήτης.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα και, μεταξύ άλλων, ιδιωτικοί υπάλληλοι, οικοδόμοι, συνταξιούχοι μαθητές αλλά και φοιτητές οι οποίοι επανέλαβαν το αίτημα για μη συγκάλυψη της τραγωδίας των Τεμπών με τη συμπλήρωση ενός έτους από το τραγικό δυστύχημα.

Επίσης, ανάμεσα στα αιτήματα που έθεσαν ήταν η αύξηση μισθών, η επαναφορά δώρων, συλλογικές συμβάσεις, αλλά και στελέχωση με μόνιμο προσωπικό σε κρίσιμους δημόσιους φορείς όπως της υγείας και της παιδείας. Οι συγκεντρωμένοι αυτή την ώρα πραγματοποιούν πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου.

Νωρίτερα, στον Ιερό Ναό της Παναγίτσας στον Μασταμπά, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του τραγικού δυστυχήματος.

Σχετικά Άρθρα