Γκάφα γερμανικής φρεγάτας στην Ερυθρά -Έριξε πυραύλους κατά αμερικανικού drone

 Γκάφα γερμανικής φρεγάτας στην Ερυθρά -Έριξε πυραύλους κατά αμερικανικού drone

«Αμηχανία για το ναυτικό μας στην Ερυθρά Θάλασσα» γράφει η γερμανική εφημερίδα BILD, αναφερόμενη στην γκάφα της Γερμανίας, που εκτόξευσε πυραύλους εναντίον αμερικανικού drone στην Ερυθρά Θάλασσα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των γερμανικών ΜΜΕ, η φρεγάτα Hessen εξαπέλυσε διπλή πυραυλική επίθεση εναντίον μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην Ερυθρά Θάλασσα, το οποίο εσφαλμένα αναγνωρίστηκε ως εχθρικό.

Η BILD γράφει για ένα «ντροπιαστικό διπλό ατύχημα για τον [υπουργό Άμυνας] Πιστόριους», καθώς οι δύο πύραυλοι που εκτόξευσε το πλοίο δεν κατάφεραν να βρουν τον στόχο και έπεσαν στη θάλασσα. Για την αποτυχία αυτή ευθύνονται, αναφέρουν τα ΜΜΕ, τεχνικοί λόγοι.

«Το περιστατικό είναι ενδεικτικό της εν μέρει ερειπωμένης κατάστασης του γερμανικού στρατού υπό τον υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους» παρατηρεί η BILD. Πρόκειται για drone τύπου MQ-9 Reaper που, όπως γράφει η εφημερίδα, μπορεί να φτάσει σε ύψος 12.000 μέτρων. Το μέγιστο επιχειρησιακό ύψος του γερμανικού αντιαεροπορικού πυραύλου SM-2 είναι πάνω από 20.000 μέτρα, τονίζει η BILD.

Κατά την BILD, το drone αυτό κοστίζει 30 εκατομμύρια ευρώ.

Το αμερικανικό drone που πήγε να χτυπήσει η γερμανική φρεγάτα δεν ήταν στην περιοχή για τους Χούθι, σύμφωνα με δημοσιεύματα

Το drone θα μπορούσε να επιχειρεί στην περιοχή «στο πλαίσιο μιας αμερικανικής αντιτρομοκρατικής αποστολής» που δεν σχετίζεται με την αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα, γράφει το Der Spiegel.

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine ανέφερε ότι είναι «κοινή γνώση ότι στην περιοχή χρησιμοποιούνται αμερικανικά πολεμικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που δεν έχουν καμία σχέση με την επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα».

Η φρεγάτα Hessen (F221) άνοιξε πυρ όταν δεν κατάφερε να αναγνωρίσει το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, συμπληρώνοντας ότι το UAV «δεν χτυπήθηκε». Από το γερμανικό υπουργείο Άμυνας επισημάνθηκε πως η φρεγάτα Hessen δεν είχε ενημερωθεί από τους συμμάχους για την παρουσία μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην περιοχή.

Από το λιμάνι της Σούδας είχε αναχωρήσει η γερμανική φρεγάτα «Hessen»

Η γερμανική φρεγάτα, μήκους 143 μέτρων, είχε αναχωρήσει από το λιμάνι της Σούδας πριν από μερικές ημέρες, μάλιστα στις 20 Φεβρουαρίου την είχε επισκεφτεί ο υπ. Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους.

Το Spiegel δήλωσε ότι οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν πως το περιστατικό έδειξε ότι ο συντονισμός μεταξύ των συμμάχων που συμμετέχουν σε διάφορες αποστολές στην περιοχή γύρω από την Υεμένη «πρέπει να βελτιωθεί».

Η φρεγάτα έφτασε στην περιοχή το Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο αποστολής της ΕΕ για να βοηθήσει στην ασφάλεια της διεθνούς ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα από επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι της Υεμένης.

Σχετικά Άρθρα