ΣΥΡΙΖΑ: Νέα ΠΓ και Εκτελεστικό Γραφείο το Σαββατοκύριακο-Το Συνέδριο μέσα από τις “δραματικές” ομιλίες στελεχών

 ΣΥΡΙΖΑ: Νέα ΠΓ και Εκτελεστικό Γραφείο το Σαββατοκύριακο-Το Συνέδριο μέσα από τις “δραματικές” ομιλίες στελεχών

Μπορεί στα ΜΜΕ να κυριάρχησαν οι τοποθετήσεις του Στέφανου Κασελάκη, της Όλγας Γεροβασίλη και των  άλλων κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στη σκιά της “εξω-συνεδριακής” παρέμβασης του Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο δεκάδες “απλοί” και “ανώνυμοι” σύνεδροι εξέπεμψαν κραυγή αγωνίας για το μέλλον του κόμματος. “Επιτέλους βρείτε τα, όχι άλλη διχόνοια” ήταν ίσως η πιο χαρακτηριστική φράση-έκκληση της Μυρτώς Κοροβέση από το βήμα του Συνεδρίου, αλλά και του Γιώργου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος τόνισε “κουραστήκαμε να χάνουμε σύντροφοι, ψηφίζουμε συνέχεια για το κόμμα και δεν μας ψηφίζει η κοινωνία”!

“Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι Stratego” είπε εύγλωτα μια άλλη σύνεδρος, αναφερόμενη στα “παιχνίδια” των κορυφαίων στελεχών και πρόσθεσε “δεν βρέχει σύντροφοι, μας φτύνουν”, ενώ ο Γιώργος Φλωράς επιτέθηκε στην Κουμουνδούρου λέγοντας “τόσα χρόνια πρέπει να περνάμε από face control για να δούμε και να ενημερώσουμε την  ηγετική ομάδα”.

  • Για “κόμμα άρρωστο” έκανε λόγο ένας άλλος σύνεδρος από την επαρχία, σημειώντας “τσακωνόμαστε για το ποιος θα πάρει το μουτζούρη” και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Στούμπος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από “κόμμα μελών” τείνει να γίνει “κόμμα followers” και ένας ακόμη είπε “όλο ενδοσκόπηση κάνουμε εδώ και χρόνια και τελικά δεν βλέπουμε πέρα απ΄τη μύτη μας” για να προσθεσει απευθυνόμενος  στα ηγετικά κλιμάκια “δεν είστε σοβαροί κύριοι, καλά μυαλά…”..

Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Γιάννη Μπουρνούς ο οποίος με αφορμή την διάσπαση κατήγγειλε “χορηγούμενες υποψηφιότητες” και “χορηγούμενη διάσπαση”, ενώ από τα επώνυμα στελέχη αίσθηση προκάλεσαν οι ομιλίες των βουλευτριών Αθηνάς Λινού και Έλενας Ακρίτα που έπλεξαν το εγκώμιο της Όλγας Γεροβασίλη και του Στέφανου Κασσελάκη αντίστοιχα, η σφοδρή κριτική της βουλεύτριας Κυριακή Μάλαμα στους “διασπαστές” και η ολομέτωπη επίθεση των “πασοκογενών” Χρήστου Σπίρτζη και Γιάννη Ραγκούση στην ηγεσία Κασσελάκη.

  • Να σημειωθεί ότι οι περισσότερες ομιλίες απλών συνεδρών και αυτό είναι ίσως το πιο ενδιαφερον κατέγραψαν με αρνητικό τρόπο τη σταση του Αλέξη Τσίπρα να μην μην παραστεί στο Συνέδριο, επιβεβαιώνοντας το χάσμα που υπάρχει πλεόν μεταξύ της “βάσης” με τα “ιστορικά” στελέχη, γονιός που αποτυπώθηκε με το σύνθημα απ΄όλο σχεδόν του σώμα του Συνεδρίου “Κάτω τα χέρια από τον Πρόεδρο μας”!

Τα όσα συνέβησαν στο Συνέδριο προβλημάτισαν  ακόμη και τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο γνωστός στιχουργός και υποστηρικτής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ  εμφανώς απογοητευμένος έγραψε στο λογαριασμό του στο X (twitter): “Όλα λάθος, όλα λάθος, όλας λάθος” και εξήγησε τι συνέβη κατα την άποψη του “1. Παππάς, Πολάκης, Φάμελλος πήραν το συνέδριο, θα πάρουν και το κόμμα στις 9/6. 2. Ο Κασσελάκης πήγε φουλ για αέρα τριετίας και αψυχολόγητα δέχτηκε να μείνει υπό προθεσμία. 3. Ο Τσίπρας πρέπει να διώξει όλους τους συνομιλητές του αν θέλει να διατηρήσει ένα κύρος. Καλή σας νύχτα!”

“Να μιλάς μισή ώρα εξηγώντας γιατί ζητάς εκλογές και γιατί δικαιούσαι ορίζοντα εθνικών εκλογών, να σε αποθεώνουν από κάτω, να τρέπεται η Γεροβασίλη σε άτακτη φυγή, κι εσύ να λες «καλά, Όλγα μου, αφού δεν προλαβαίνεις, δε χρειάζονται εκλογές»! Πώς σε παγίδευσαν έτσι, Κασσελάκη;” συνέχισε και πρόσθεσε “Εντάξει, μπορεί να κατάντησε τσίρκο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχουμε κι άλλες επιλογές ψήφου: Έναν παρακολουθούμενο αρχηγό, έναν ομοφοβικό, μία παλαβή, έναν θεοπάλαβο και κάτι αποστάτες… Ποτέ άλλοτε οι προοδευτικοί άνθρωποι δεν ήμασταν σε τέτοιο αδιέξοδο.”.

Μάλιστα το σχόλιο “γνωστού” troll (Marka2), από τους φανατικούς υποστηρικτές  του Αλέξη Τσίπρα και μετέπειτα του Στέφανου Κασσελάκη ότι “Ο @skasselakis έπαιξε την τυχη του σε μια ζαριά. Ζήτησε από το συνεδριο, με επιμονή,λευκή επιταγή και νέες εκλογές για Πρόεδρο. Οι συνέδροι απέρριψαν,συντριπτικά, την προταση του. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εχασε το συνέδριο” ο Νίκος Μωραΐτης απάντησε “Ακριβώς. Ο Κασσελάκης μπορούσε να τα πάρει όλα, να πάει σε εκλογές και να πάρει 80%. Δείλιασε το τελευταίο δευτερόλεπτο! Πήρε προθεσμία ως τις ευρωεκλογές, όπου «κρινόμαστε όλοι», όπως του γράφει ο Πολάκης. Ως τότε, θα τον τρώνε καθημερινά οι «σύντροφοί» του στα κανάλια.”.

“Προφανώς έχω βγει ενισχυμένος, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αμφισβήτησης”, τόνισε πάντως ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης, στο ΕΡΤNEWS και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Γιώργο Κουβαρά στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε μετά τη λήξη του Συνεδρίου του κόμματος και στο ερώτημα τι θα γίνει αν δεν πάνε καλά τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές απάντησε “Θα παραμείνω ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές. Έχω τεράστια εντολή από τα μέλη του κόμματος να κάνω ακριβώς αυτό και έχω εντολή να μετασχηματίσω τον ΣΥΡΙΖΑ ανάλογα” και πρόσθεσε «όποιος θέλει να με αμφισβητήσει με χαρά να με αμφισβητήσει. Εάν χρειαστεί να ξανακερδίσω θα ξανακερδίσω. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Δεν είναι θέμα αλαζονείας. Τα μέλη μίλησαν. Λένε “εμπιστευτείτε τον πρόεδρό μας” και είπανε “αλλάξτε το κόμμα, γίνετε κυβερνητικό κόμμα, γίνετε ένα κόμμα χωρίς μηχανισμούς και φράξιες και τάσεις”. Αυτό έγινε στο συνέδριο, έλιωσαν εβδομάδες εσωτερικής εσωστρέφειας και οργάνωσης από τάσεις και έλεγαν “ένας πρόεδρος, ενωμένοι πάμε μπροστά”.

Έδωσε μάλιστα στίγμα των προθέσεων για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και τις αλλαγές που θέλει να κάνει λέγοντας με νόημα “Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ενιαίο κόμμα αυτή τη στιγμή. Άρα ακόμα και η λέξη “συνασπισμός” στην ουσία δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά το Συνέδριο φέρεται αποφασισμένος για σαρωτικές αλλαγές και σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι το Σαββατοκύριακο αναμένεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπής για την εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας, ενώ δεδομένη πρέπει να θεωρείται η απόφαση του να αλλάξει την γραμματέα Ράνια Σβίγκου και τον αναπληρωτή της, Γιώργο Βασιλειάδη. Επίσης αναμένονται αλλαγές στην εκπροσώπηση Τύπου και στη διεύθυνση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς η Δώρα Αυγέρη και ο Γιώργος Τσίπρας αντίστοιχα, επιθυμούν να ενταχθούν στο ευρωψηφοδέλτιο, με τον πρόεδρο να αναζητά πλέον έμπειρα στελέχη γενικότερα που να γνωρίζουν τις απαιτήσεις εκλογικών αναμετρήσεων.

Όσον αφορά το Εκτελεστικό Γραφείο που με βάση την απόφαση του Συνεδρίου θα ανασυγκροτηθεί και θα εξελιχθεί ουσιαστιkα στο νέο “πολιτικό κέντρο” του κόμματος, με βάση το Καταστατικό απαρτίζεται από 5 ex officio μέλη και συγκεκριμένα τον Πρόεδρο, τον του κόμματος, τον Αναπληρωτή Γραμματέα, τον  εκπρόσωπο Τύπου, τον γραμματέα της ΚΟ και πιθανότα τα προστεθούν ο πρόεδρος της ΚΟ Σ.Φάμελλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν. Παππάς και ο διευθυντής της ΚΟ, συν τη Ρένα Δούρου και τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση της Νέας Αριστεράς Ηρακλείου και Νέας Ιωνίας, κληθείς να σχολιάσει τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε “Πρωτοφανή φαινόμενα πολιτικής παρακμής, με ψηφίδες ακροδεξιάς συμπεριφοράς και ρητορικής, έβαλαν δυστυχώς τη σφραγίδα τους στην πορεία οδυνηρής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ”.

Σχετικά Άρθρα