Πού ταξιδεύουν οι σύγχρονοι προσκυνητές – Οι δημοφιλείς προορισμοί

 Πού ταξιδεύουν οι σύγχρονοι προσκυνητές – Οι δημοφιλείς προορισμοί

Στην ιστορία του ανθρώπου, τα ταξίδια σε θρησκευτικούς προορισμούς, ήταν αναπόσπαστο μέρος πολλών θρησκειών.

Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, οι προσκυνηματικές διαδρομές του 11ου και του 12ου αιώνα, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις θρησκευτικές πρακτικές των Χριστιανών, αποτελώντας πράξη θρησκευτικής αφοσίωσης ή εκπλήρωση όρκου. Σε αυτή την περίπτωση, το ταξίδι είναι εξίσου σημαντικό με τον ίδιο τον προορισμό, αν όχι περισσότερο, καθώς πιθανότατα ακολουθείται η ίδια διαδρομή που χαράχτηκε εκατοντάδες χρόνια πριν.

Σήμερα, οι τουρίστες, διεθνώς, ανεξαρτήτου θρησκείας, ακολουθούν προσκυνηματικές διαδρομές και πνευματικά μονοπάτια που προσφέρουν βαθιές εμπειρίες σε κάθε επίπεδο. Μέσα από την άσκηση, τις γραφικές πεζοπορίες και τη βύθιση στη φύση, οι σύγχρονοι προσκυνητές, υπέρμαχοι του slow travel, επιδιώκουν έναν απλό τρόπο ζωής και ανακαλύπτουν πτυχές του κόσμου που έχουν τις ρίζες τους αιώνες πριν.

Πού ταξιδεύουν οι σύγχρονοι προσκυνητές

Σύγχρονα προσκυνηματικά ταξίδια διοργανώνονται πλέον από όλα τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία. Συνήθως, οι χώρες που επιλέγονται από τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες, σύμφωνα με πράκτορες του εξωτερικού, είναι η Αγγλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Βουλγαρία, η Ιρλανδία, η Κίνα, η Ιαπωνία, το Περού και η Σρι Λάνκα.

Τρεις από τους προορισμούς που επιλέγουν οι σύγχρονοι προσκυνητές στις χώρες αυτές, ανάλογα με το τι θέλουν να επιτύχουν και πόσο χρόνο διαθέτουν, είναι οι εξής:

The Old Way -Αγγλία

Μια από τις σπουδαίες διαδρομές προσκυνήματος που ανακαλύφθηκαν ποτέ στη Βρετανία, The Old Way ή Παλαιά Οδός, αναπτύσσει το British Pilgrimage Trust. Πρόκειται για ένα ταξίδι περίπου 380 χιλιομέτρων, που εκτείνεται από το Southampton έως το Canterbury. Το μονοπάτι το οποίο βρίσκεται στα σκαριά από το έτος 1360, βρίσκεται χαραγμένο στον χάρτη Gough, τον παλαιότερο οδικό χάρτη της Βρετανίας. Περιλαμβάνει διαδρομές μέσα από κυματιστούς λόφους και ιστορικά αστικά κέντρα, καθώς διασχίζει τη νότια Αγγλία μέσω ιερών τόπων, ενώ προσφέρει πολλά σημεία ανάπαυσης. Η διάρκεια της διαδρομής, υπολογίζεται σε δύο με τρεις εβδομάδες.

Ο χρόνος που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η διαδρομή των 830 χιλιομέτρων, είναι 30 ημέρες/Photo: Shutterstock

Camino de Santiago -Ισπανία

Το μεγαλύτερο προσκύνημα που έχει καταγραφεί ποτέ, είναι οι περίπου 400.000 άνθρωποι που διέσχισαν τη βόρεια Ισπανία το 2022, μέσα από αυτά τα ελικοειδή, ιερά μονοπάτια. Η πλειοψηφία των προσκυνητών ξεκινά από το Saint-Jean-Pied-de-Port στη νοτιοδυτική Γαλλία και στη συνέχεια, μέσα από βουνά και αμπελώνες, περνούν στην Ισπανία για να επισκεφθούν τον μεγαλειώδη καθεδρικό ναό Camino de Santiago. Ο χρόνος που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η διαδρομή των 830 χιλιομέτρων, είναι 30 ημέρες, ωστόσο μπορεί κανείς να ξεκινήσει από πιο βατά σημεία, πραγματοποιώντας διαδρομές διάρκειας μίας εβδομάδας ή και λιγότερο. Άλλωστε πολλοί ταξιδιώτες επιλέγουν τις διαδρομές αυτές για τη χαρά της περιπλάνησης και όχι για θρησκευτικούς λόγους.

Ιερός Ναός Παναγίας Ευαγγελίστριας/ Photo: Shutterstock

Το προσκύνημα στην Τήνο

Το προσκύνημα στην Τήνο δεν απαιτεί ιδιαίτερο χρόνο, ειδικές ικανότητες πεζοπορίας ή εξοπλισμό, για να βιώσει ο ταξιδιώτης τη συναρπαστική εμπειρία και κατάνυξη της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Στις 15 Αυγούστου κάθε έτους, οι προσκυνητές πέφτουν στα γόνατα και διασχίζουν την απόσταση από το γαλάζιο λιμάνι της Τήνου μέχρι τη Χώρα, για να φθάσουν στην εκκλησία της Παναγίας της Ευαγγελίστριας, που βρίσκεται στην κορυφή του νησιού και φιλοξενεί την στολισμένη εικόνα της Παναγίας. Οι ξένοι επισκέπτες συγκινούνται από την ατμόσφαιρα και την κατάνυξη, ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνουν τις ομορφιές του ευλογημένου ελληνικού νησιού.

Μάτσου Πίτσου, Περού/Photo: Unsplash
Περού/Photo: Unsplash

Τα γαστρονομικά μονοπάτια των σύγχρονων προσκυνητών

Οι προσκυνηματικές διαδρομές δεν προσφέρονται μόνο για άσκηση, περισυλλογή και τροφή για σκέψη που οδηγεί σε έναν απλό τρόπο ζωής, αλλά και για τις γαστρονομικές τους ιεροτελεστίες. Η επιστροφή σε αρχέγονα συστατικά, είναι η κύρια επιδίωξη των σύγχρονων προσκυνητών. Είτε πρόκειται για ένα συγκεκριμένο είδος σεβίτσε που σερβίρεται σε οικογενειακό εστιατόριο στο Περού, είτε για οινικές διαδρομές κάτω από τη σκιά της Αίτνας, ή ακόμη και αναζήτηση μιας συγκεκριμένης ποικιλίας μελιού στη Σικελία, οι ταξιδιώτες ανακαλύπτουν και επανεφευρίσκουν ιστορικές συνταγές που πολλές φορές απολαμβάνονται στην ύπαιθρο, πάνω σε καρό, μάλλινες κουβέρτες, όπως γινόταν αιώνες πριν.

Προσκυνηματικές εξορμήσεις δια θαλάσσης

Όταν δεν ταξιδεύουν με τα πόδια, οι σύγχρονοι προσκυνητές επιλέγουν συνήθως για τις μετακινήσεις τους το ποδήλατο, τη μοτοσικλέτα, το φορτηγό κ.ά. Πολλοί από αυτούς όμως, αφήνουν πίσω τους τη στεριά, πραγματοποιώντας ιστιοπλοϊκά προσκυνήματα.

Οι αρχές του Camino de Santiago για παράδειγμα, αναγνωρίζουν πλέον τα ιστιοπλοϊκά προσκυνήματα, με τους ανθρώπους που επιλέγουν να πλεύσουν να έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια, σε σύγκριση με το 2019. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί οι θαλάσσιες μεταφορές υποστηρίζονται ως βιώσιμη επιλογή. Περαιτέρω, οι ειδικοί του τουρισμού εντάσσουν τις θαλάσσιες διαδρομές στο slow travel, το οποίο γίνεται όλο και πιο σημαντικό για τους σύγχρονους προσκυνητές που αναζητούν την πνευματικότητα με δημιουργικούς τρόπους. Εξάλλου, στην παγκόσμια ιστορία, τα θαλάσσια ταξίδια είναι πλούσια σε πνευματικούς συμβολισμούς, προσφέροντας περισσότερο έδαφος για ψυχική ανύψωση.

Πηγή: travel.gr

Σχετικά Άρθρα