Κασσελάκης: ‘Εκλεισε τον κύκλο Τσίπρα, κάνει “ανασχηματισμό” και δημιουργεί κόμμα-πυραμίδα

 Κασσελάκης: ‘Εκλεισε τον κύκλο Τσίπρα, κάνει “ανασχηματισμό” και δημιουργεί κόμμα-πυραμίδα

«Προφανώς έχω βγει ενισχυμένος, δεν υπάρχει κανένα ζητούμενο αμφισβήτησης», είπε χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο Στ. Κασσελάκης, αναφερόμενος σε «5.000 άτομα στο συνέδριο που φώναζαν κάτω τα χέρια από τον Στέφανο» και στο 90% που θα συγκέντρωνε στις εσωκομματικές εκλογές.

Επιβεβαίωσε ότι, σύμφωνα με την δική του ερμηνεία της απόφασης του κατ’ ευφημισμό συνεδρίου, βάζει πλώρη για αλλαγές που περιέχονταν στο επίμαχο ερωτηματολόγιο, από το όνομα μέχρι την ταυτότητα του κόμματος, μιλώντας ήδη χθες για «μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία που θα ενώσει όλο τον χώρο της Κεντροαριστεράς». Ο Κασσελάκης μίλησε για μια νέα εποχή, μια μετά- Τσίπρα εποχή, με σαφή αποστασιοποίηση από τον προκάτοχό του, τον οποίο επιτίμησε για την απουσία του από το συνέδριο. Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι το συνέδριο δεν ήταν η τελευταία πράξη του δράματος της εσωκομματικής κρίσης.

Συνεχίζοντας την τακτική της αδιαμεσολάβητης σχέσης του με τα μέλη του κόμματος, εμμέσως πλην σαφώς ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει ότι όλα τίθενται στην “ετυμηγορία” της βάσης (δημοψηφίσματα;) ανεξαρτήτως της αντίθετης άποψης που μπορεί να έχουν τα κομματικά όργανα. Πρόκειται για μία θέση που υπερβαίνει τις δομές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ (αυτές που, όπως έχει πει, εάν λειτουργούσαν δεν θα μπορούσε να εκλεγεί πρόεδρος) και δημιουργεί μία σχέση πυραμίδα (κορυφή/πρόεδρος- βάση/μέλη) χωρίς ενδιάμεσους κρίκους. Επαναφέρει, μάλιστα, με εμφατικό τρόπο όσα ετέθησαν υπόψη της βάσης στο ερωτηματολόγιο που πυροδότησε την τελευταία κρίση και προανήγγειλε πως θα τα αλλάξει όλα (όνομα, λογότυπο, όργανα) “στο όνομα των μελών”. Παρότι η πρόταση Φάμελλου-Παππά-Γ.Τσίπρα που υπερψηφίστηκε από το συνέδριο δεν αναφέρεται πουθενά σε λευκή εντολή μέχρι τις εθνικές εκλογές, ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε σε αυτή την ερμηνεία, λέγοντας, μάλιστα, ότι η Όλγα Γεροβασίλη “απέσυρε την υποψηφιότητά της”, κάτι που προφανώς δεν είναι ακριβές. Άλλωστε ούτε η δική του μετ΄ επιτάσεως τεθείσα ενώπιον των συνέδρων για άμεση εκλογή στις 10 Μαρτίου πέρασε από το συνέδριο και ως εκ τούτου και η “αντίπαλη” υποψηφιότητα δεν υφίσταται.

Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι πως ο Στέφανος Κασσελάκης έκλεισε τον κύκλο του Αλεξη Τσίπρα (αν και ουσιαστικά τον είχε κλείσει με την ανακοίνωσή του ο πρώην πρωθυπουργός) και άνοιξε τον δικό του κύκλο. Από την εποχή Τσίπρα στην εποχή Κασσελάκη…

Και πολύ καθαρά έβαλε απέναντί του τον ιστορικό ηγέτη του κόμματος, ως εκ τούτου είναι αναμενόμενο πως θα επιδιώξει να περιθωριοποιήσει -σε πρώτο ή δεύτερο χρόνο, μένει να το δούμε- όλα εκείνα τα πρόσωπα που σχετίζονται με τον Αλέξη Τσίπρα. Πλην, φυσικά, του Νίκου Παππά που είναι ο κερδισμένος της μάχης παρασκηνίου στο συνέδριο.

Έρχεται …ανασχηματισμός

Ανασχηματισμό στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και στα πρόσωπα που βρίσκονται σε θέσεις «κλειδιά» φέρνουν οι εξελίξεις στο συνέδριο του κόμματος. Αναλόγως με τις τοποθετήσεις και τις ισορροπίες, που διαμορφώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το MEGA, αναμένεται να ανακατευτεί η τράπουλα εντός των κομματικών μηχανισμών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες γίνεται λόγος για συλλογική παραίτηση στην Πολιτική Γραμματεία. Το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού επικαλέστηκε σημερινές δηλώσεις της κας Κασσιμάτη. Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση να εκλεγεί νέα Κεντρική Επιτροπή άρα και νέα Πολιτική Γραμματεία δεν πέρασε από το συνέδριο.

Τώρα, σύμφωνα πάντα με το MEGA αναμένεται ανασχηματισμός στην στην Κοινοβουλευτική ομάδα.

Ποιοι θα είναι οι πρώτοι που μπαίνουν στο κάδρο:

  • Ράνια Σβίγκου
  • Γιώργος Βασιλειάδης

Τα δύο πρόσωπα αυτά ενώ συμπορεύτηκαν με τον κ. Κασσελακη, στο συνέδριο πήραν την θέση του Αλέξη Τσίπρα, όπως αναφέρθηκε από το MEGA.

Όσον αφορά στην Κοινοβουλευτική ομάδα:

  • Ο Παύλος Πολάκης βρίσκεται σε διάσταση με την ηγεσία του κόμματος μετά την στάση του στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, και χθες τάχθηκε υπέρ της πρότασης Παππά-Φάμελου
  • Ο Γιώργος Τσίπρας που στήριξε την πρόταση και ήταν εκείνος που έθεσε θέμα ηγεσίας πριν από το συνέδριο

Επίσης πέραν των προαναφερομένων, τα πρόσωπα με τα οποία συγκρούεται ο Κασσελάκης είναι:

  • Η Όλγα Γεροβασίλη
  • Ο Διονύσης Τεμπονέρας
  • Ο Χρήστος Σπίρτζης

Ευνοημένος, τέλος, σύμφωνα με το MEGA βγαίνει ο Νίκος Παππάς, με την πρόταση που κατέθεσε και πέρασε από το συνέδριο. Αναμένεται να έχει αναβαθμισμένο ρόλο στο κόμμα και να είναι ο ρυθμιστής τω πραγμάτων.

Σχετικά Άρθρα