Γεωργιάδης για ΕΟΦ: Έτος προσλήψεων, εγκρίσεις κλινικών μελετών και έλεγχος clawback

 Γεωργιάδης για ΕΟΦ: Έτος προσλήψεων, εγκρίσεις κλινικών μελετών και έλεγχος clawback

Έκκληση να επιταχυνθούν οι εγκρίσεις των κλινικών μελετών από τον Οργανισμό και να υποστηρίξει επίσης την ηγεσία του υπ. Υγείας, αναφορικά με τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης και του clawback, απηύθυνε ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος παραβρέθηκε στα γραφεία του Οργανισμού σήμερα, με αφορμή την εκδήλωση της κοπής της πίτας.  Ο υπουργός Υγείας, ανακοίνωσε επίσης ότι το 2024 θα είναι χρονιά προσλήψεων για τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Ειδικότερα, κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, ο Υπουργός Υγείας μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Ο ΕΟΦ είναι ένας οργανισμός που λειτουργεί πραγματικά αξιοκρατικά και έχει βοηθήσει και την υγεία των Ελλήνων ασθενών αλλά και την ελληνική οικονομία. Η επιλογή του ΕΟΦ ως ευρωπαϊκού σημείου αναφοράς για το εμβόλιο δεν είναι μικρή επιτυχία. Είναι τεράστια επιτυχία και ανήκει σε όλους εσάς. Είναι επιτυχία για τη χώρα».

Στηρίξτε μας να ελέγξουμε δαπάνη & clawback

«Το 2024 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά για την επιτυχία των στόχων που έχει θέσει η ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να ελέγξουμε τη φαρμακευτική δαπάνη και το clawback, το οποίο αρχίζει να δημιουργεί τοξικές παρενέργειες στη λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς. Σε αυτό θα χρειαστούμε και τη βοήθεια του ΕΟΦ και των θυγατρικών του».

«Θέλω να βοηθήσετε τον ΙΦΕΤ και να δώσετε τις κατάλληλες κατευθυντήριες οδηγίες για να μειωθεί η δαπάνη του, η οποία είναι υπερβολικά μεγάλη και πρέπει να μπει ένα φρένο. Δεν θα μπορέσει ο ΙΦΕΤ να το κάνει αυτό εάν δεν έχει τη συνεργασία του ΕΟΦ. Θέλω να παρακαλέσω τον ΕΟΦ να κάνει τις εγκρίσεις όσο γίνεται γρηγορότερα. Έχει κρίσιμη σημασία η ταχύτητα της εγκρίσεως των φαρμάκων που εισέρχονται στη θετική λίστα, ορισμένες εταιρίες που πουλάνε μέσω ΙΦΕΤ προέβαλαν ως επιχείρημα ότι δεν έχουν πάρει την έγκριση για να μπουν στη θετική λίστα και άρα αναγκάζονται να πουλάνε μέσω ΙΦΕΤ χωρίς clawback».

Επιτάχυνση κλινικών μελετών

«Πρέπει να επιταχύνουμε και τις εγκρίσεις των κλινικών μελετών. Η Κυβέρνησή μας θέλει να δώσει μεγαλύτερο έδαφος και χώρο στις κλινικές μελέτες που για πολλούς και πολλαπλούς λόγους συμφέρουν τη χώρα και τον Έλληνα ασθενή».

«Οι εγκρίσεις των νέων φαρμάκων της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, η οποία αναπτύσσεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα, μας δίνει περηφάνεια, παράγει πλούτο, θέσεις εργασίας αλλά χρειάζεται ασφαλώς και τη συνεργασία ιδιαίτερα του ΕΟΦ. Αυτό το οποίο, επαναλαμβάνω, χρειάζεται είναι να δώσουμε ταχύτητα στο σύστημα. Εάν το σύστημα αποκτήσει ταχύτητα η αγορά θα δουλεύει καλύτερα και με διαφάνεια. Άρα, πρέπει να δώσουμε στην αγορά ταχύτητα μαζί με τη διαφάνεια γιατί εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργίας της αγοράς. Μία από τις κύριες ευθύνες που έχει ο ΕΟΦ στην φαρμακευτική αγορά, είναι να εξασφαλίζει αυτή τη ταχύτητα και αυτή τη διαφάνεια».

Έρχονται προσλήψεις

«Όσον αφορά στις προσλήψεις, το 2024 θα είναι έτος προσλήψεων μονίμου προσωπικού και στον ΕΟΦ. Σε λίγες μέρες θα ανακοινώσουμε τον αριθμό των μονίμων θέσεων που θα προκηρυχθούν. Αναγνωρίζω ότι ο ΕΟΦ πράγματι έχει λιγότερο προσωπικό».

«Η φαρμακευτική αγορά αναπτύσσεται με τόσο μεγάλη ταχύτητα, οι νέες θεραπείες είναι τόσες πολλές και οι ανάγκες του κόσμου τόσο πολυποίκιλες, που προφανώς το οργανόγραμμα αυτού του οργανισμού απηχούσε μια προηγούμενη εποχή που όλα κυλούσαν σε ένα διαφορετικό ρυθμό. Τώρα οι καινοτόμες θεραπείες έρχονται η μία πίσω από την άλλη. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Και ευτυχώς η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει κάνει συγκλονιστικά βήματα προόδου. Και θέλω να σας ενθαρρύνω για ακόμα συγκλονιστικότερα.

Σημαντικό το επενδυτικό clawback

Το επενδυτικό clawback που θεσπίσαμε, το 2020, έχει πιάσει τόπο. Οι επενδύσεις έχουν διαδεχθεί η μία την άλλη και οι επενδύσεις δεν είναι μόνο τα κτίρια, επενδύσεις είναι και τα νέα φάρμακα».

«Σε όλα αυτά θα μας βρείτε, όχι μόνο εμένα αλλά όλη την πολιτική ηγεσία, απολύτως συμμάχους. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα εδώ είναι το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. Είμαστε όλοι εδώ διότι καταλαβαίνουμε άπαντες ότι από όλους τους εποπτευομένους φορείς που έχει το Υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΦ αποτελεί τον πιο κρίσιμο κρίκο για να μπορούμε να εξασφαλίσουμε όλα τα άλλα που προανέφερα».

Οι ελλείψεις φαρμάκων

«Ελλείψεις στα φάρμακα ασφαλώς και υπήρχαν και υπάρχουν. Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, είναι μια μεγάλη κουβέντα που γίνεται σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ιδιαίτερα μετά τον CΟVID, η Ευρώπη συνειδητοποίησε ότι η μεταφορά όλων των μονάδων παραγωγής πρώτων υλών φαρμάκων εκτός ευρωπαϊκού εδάφους δεν ήταν τελικά και τόσο καλή ιδέα. Όταν διαταράχθηκε η εφοδιαστική αλυσίδα, τότε το συνειδητοποίησε η Ευρώπη. Εμείς στην Ελλάδα είμαστε καλύτερα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά τις ελλείψεις και σε αυτό βοηθά σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία».

«Πρέπει να σας πω ότι υπήρξε ενδιαφέρον από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα έρθουν Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι, αρχές Μαρτίου, για την ηλεκτρονική πλατφόρμα παρακολούθησης της διαθεσιμότητας φαρμάκων, το οποίο αποδεικνύει ότι ο τρόπος που το κάναμε στην Ελλάδα αποτελεί best practice για την Ευρώπη».

«Όλοι έχουμε έναν κοινό σκοπό εδώ. Πρώτα ο Έλληνας ασθενής και μετά η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, είναι και τα δύο ευθύνες μας και θα τα τιμήσουμε. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει, κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο».

Σχετικά Άρθρα