“Έγκλημα που οφείλεται σε κρατική αδιαφορία” – Συγκλονίζουν οι συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών (vid)

 “Έγκλημα που οφείλεται σε κρατική αδιαφορία” – Συγκλονίζουν οι συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών (vid)

«Ο λαός βοά κ. Πρωθυπουργέ – και σας κοιτάζω στα μάτια – και θέλει άμεσα απόδοση δικαιοσύνης. Γνωρίζατε την αλήθεια, εμείς δεν τη γνωρίζαμε.

Τώρα ξέρουμε και εμείς. Αλλά είναι αργά. Το κακό έγινε. Γι΄αυτό σας καλούμε στο όνομα του ελληνικού λαού και της ελληνικής δημοκρατίας, κάντε ό,τι θα κάνατε εάν επρόκειτο για το δικό σας παιδί. Εχετε για την ώρα όλα τα όπλα και τα μέσα για να λάμψει η αλήθεια, να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι».

Με τα λόγια αυτά και κρατώντας στα χέρια τη φωτογραφία της κόρης του Αναστασίας που χάθηκε μαζί με άλλους 56 ανθρώπους στα Τέμπη πριν από περίπου ένα χρόνο, ο Ηλίας Παπαγγελής απευθύνθηκε στον Πρωθυπουργο, Κυριάκο Μητσοτάκη ζητώντας για ακόμα μία φορά να αποδοθούν ευθύνες για τη χειρότερη σιδηροδρομική τραγωδία της Ελλάδας. «Να κινηθεί ο Πρωθυπουργός σαν να επρόκειτο για δικό του παιδί».

Με φωνή που έτρεμε ο ίδιος είχε ήδη πει στη σύντομη ομιλία του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τον ένα χρόνο από το έγκλημα των Τεμπών πως το παγωμένο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023 «μια ομάδα φονιάδων διεφθαρμένων πολιτικών, επιχειρηματιών, διοικητών Οργανισμών και υπαλλήλων, εκμεταλλευόμενοι μια σκοπιμα και διαχρονικά απογυμνωμένη Δικαιοσύνη, χωρίς επιστημονικό προσωπικό, χωρίς υλικοτεχνικές υποδομές και με τους κακοποιούς να γνωρίζουν τις αδυναμίες της, σκότωσαν το παιδί μου, την Αναστασία μου, μόλις 18 χρονών».

Αναφερόμενος στον κ. Μητσοτάκη σημείωσε πως «ζούμε έναν παραλογισμό. Ο πρωθυπουργός της χωρας τώρα σιωπά. Πριν το δυστύχημα, έλεγε πως όλα ήταν τέλεια στον σιδηρόδρομο. Μετά το δυστύχημα οφείλεται μόνο σε ανθρώπινο λάθος. Ο σταθμάρχης φταίει που πάτησε λάθος κουμπί. Όμως, διαβάσαμε, αναλύσαμε, ρωτήσαμε, ακούσαμε, ψάξαμε και μάθαμε ότι δεν είναι έτσι», είπε.

Ο κ. Παπαγγελής απευθύνοντας μήνυμα στον Πρωθυπουργό προσέθεσε ότι διαθέτει όλα τα όπλα και τα μέσα για να λάμψει η αλήθεια, να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι: «Δεν έχετε τη δύναμη να φέρετε τα παιδιά μας πίσω. Αυτήν την έχει μόνο ο Θεός κι εσείς δεν είστε. Τιμωρήστε τους όμως. Οπλίστε την δικαιοσύνη. Τιμωρήστε και τους συνεργάτες σας – αν φταίνε. Φέρτε τους καλύτερους του κόσμου για τους σιδηροδρόμους. Ο ελληνικός λαός πληρώνει. Για να είναι η συνείδησή σας καθαρή. Μήπως και δεν κλάψουν ξανά για τον ίδιο λόγο μανάδες, πατεράδες και αδέρφια. Και μήπως και ησυχάσουν οι αθώες ψυχούλες όσων δολοφονήθηκαν για χάρη του κέρδους. Ζητάω στο όνομα των αδικοχαμένων ανθρώπων μας μια ανοιχτή διάσκεψη αλήθειας μεταξύ του πρωθυπουργού και των δικαστών να ακούσουμε ζωντανά τις απόψεις όλων. Να μάθουμε τι πάει λάθος. Είναι υποχρέωσή σας».

Πετάχτηκε η τέφρα των παιδιών μας στο Κουλούρι

«Την πλήρη διερεύνηση του εγκλήματος από τις δικαστικές αρχές, την αναβάθμιση της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, δηλαδή σε κακούργημα, την αποδοση ευθυνών για όλους τους υπευθύνους όσο ψηλά κι αν βρίσκονται και σε πολιτικά πρόσωπα χωρίς την απαραδεκτη κάλυψη της πολιτικής ασυλίας», ζητούν οι συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών.

Ανεβαίνοντας τον δικό τους Γολγοθά εδώ και έναν χρόνο παλεύουν για δικαιοσύνη, αλλά και για να μην επαναληφθεί αντίστοιχη τραγωδία, φωνάζοντας ακούραστα ότι δεν πρόκειται απλά για ανθρώπινο λάθος: «Το έγκλημα των Τεμπών οφείλεται στην κρατική αμέλεια, αδιαφορία και διαφθορά και όχι στο ανθρώπινο λάθος του σταθμάρχη και δεν αφορά μόνο τους 57 νεκρούς και τους 180 τραυματίες. Αφορά όλους τους Ελληνες. Δοκιμάζει το κράτος δικαίου και την ιδια τη δημοκρατία», είπε η μητέρα του αδικοχαμένου Γιώργου Παπάζογλου, Δέσποινα Γκανίδου.

Ωστόσο αυτό που συγκλόνισε όσους βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην αίθουσα ήταν αυτό που είπε για την τέφρα των παιδιών: «Λίγες μέρες μετά κι ενώ ακόμα η Εριέττα αγνοείται αρχιζει η απομάκρυνση χώματος σε βάθος ενός μέτρου. Κάποια από τα φορτία μεταφέρθηκαν στο Κουλούρι, τα υπόλοιπα σε άγνωστο προορισμό. Περιείχαν και στάχτες τριάντα θυμάτων, των δικών μας νεκρών. Η τέφρα τους πετάχτηκε, ύψιστη ύβρις και ασέβεια στα θύματα».

Προσέθεσε ότι το μέγεθος της σπουδής και της βιασύνης να αλλοιωθεί ο χώρος φαίνεται και από το γεγονός ότι πληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ για το σκοπό αυτό ποσό άνω των 650.000 ευρώ, τριπλάσιο απ΄αυτό που απαιτούσε η επισκευή της τηλεδιοίκησης στη Λάρισα που παρέμενε εκτός λειτουργίας μετά τη φωτιά του 2019.

«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε όχι μόνο γι΄αυτούς που χάσαμε, αλλά και γι΄αυτούς που βρήκαμε. Μπορεί να χάσαμε τον αδερφό μας, αλλά βρήκαμε άλλα αδέρφια που κατάφεραν να σωθούν», είπε ο Βαγγέλης Βλάχος, αδερφός του Βάιου, ενός ακόμα θύματος της τραγωδίας.

Ο ίδιος δεν έκρυψε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα αντί να βρουν στήριξη, «έγινε ένας ανελέητος πόλεμος με απίστευτες επιθέσεις στο πρόσωπο των συγγενών χωρίς κανένα σεβασμό. Μας ζητούσαν να μη μιλάμε, να είμαστε βουβοί από τους υπουργούς μέχρι την Εκκλησία. Εμείς δε θα σταματήσουμε να μιλάμε μέχρι να μάθουμε την αλήθεια. Βουβοί θα είμαστε μονο στις 28 του μήνα που στο σημείο μηδέν των Τεμπών θα αφιερώσουμε το χρόνο στους ανθρώπους μας που χάθηκαν. Εκείνη την ημέρα θέλουμε να μιλήσετε εσείς για μας».

Από την πλευρά του ο πατέρας της Μάρθης, Αντώνης Ψαρόπουλος είπε πως με το έγκλημα των Τεμπών δοκιμάζονται και οι τρεις εξουσίες: η νομοθετική, η οποία απέτυχε να περιχαρακώσει την ασφαλή μεταφορά με τρένο, η εκτελεστική, η οποία δεν εφάρμοσε τους κανόνες ή καθυστέρησε να ενεργοποιήσει και να εφαρμόσει όσα προέβλεπαν ψηφισμένοι νόμοι «λειτουργώντας ως πλασιέ αμφιβόλου ποιότητας «προιόντων» που αποδείχτηκαν θανατηφόρα για τους ανθρώπους μας» και η δικαστική εξουσία, η οποία έχει μπροστά της μια μεγάλη πρόκληση και οφείλει, όπως είπε, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ως η τελευταία ασπίδα του Ελληνα πολίτη.

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι το κατηγορητήριο θα διευρυνθεί μεταξύ άλλων στη διοίκητης της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), αλλά και στις διευθύνσεις Υποδομών και Μεταφορών του αρμόδιου υπουργείου.

Σχετικά Άρθρα