Βρυξέλλες: Επεισόδια αστυνομίας με αγρότες- Οδοφράγματα και απάντηση με αύρες και αντλίες πίεσης (live)

 Βρυξέλλες: Επεισόδια αστυνομίας με αγρότες-  Οδοφράγματα και απάντηση με αύρες και αντλίες πίεσης (live)

Οι αγρότες επιστρέφουν στις Βρυξέλλες για να εκφράσουν το θυμό τους για την έλλειψη ανταπόκρισης από τις ευρωπαϊκές αρχές καθώς συνεδριάζουν οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ. Η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι και ήδη ξεκίνησαν τα πρώτα επεισόδια με την Αστυνομία. Περίπου 300 τρακτέρ είναι παρατεταγμένα στο κέντρο της πόλης και ο πιο κεντρικός δρόμος Rue de la Loi είναι αποκλεισμένος. Υπό τον ήχο μουσικής και συνθημάτων, οι αγρότες στήνουν οδοφράγματα από κοπριά και ελαστικά.

Σύμφωνα με την βελγική εφημερίδα Le Soir, στη σημερινή διαδήλωση συμμετέχουν αγροτικά συνδικάτα από τη Βαλονία και τη Φλάνδρα (νότιο και βόρειο τμήμα του Βελγίου), καθώς και αγρότες από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο. Οι διαδηλωτές αναμένεται να εισέλθουν στην πρωτεύουσα περί τις 9.30 και να συναντηθούν στις 11.00 (ώρες Ελλάδας) στην πλατεία Σούμαν, έξω από την έδρα του Συμβουλίου της ΕΕ, όπου θα συνεδριάζουν οι Υπουργοί Γεωργίας.

Μεταξύ των κύριων αιτημάτων των αγροτών που, όπως οι ίδιοι λένε, δεν έχουν ακόμη εισακουστεί, είναι: δίκαια εισοδήματα, μείωση διοικητικών βαρών, τέλος συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών και αύξηση του προϋπολογισμού για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

Σύμφωνα με εκπροσώπους βελγικών αγροτικών συνδικάτων, εκατοντάδες τρακτέρ αναμένεται να κατακλύσουν και σήμερα τις Βρυξέλλες, δεν αναμένεται πάντως να ξεπεράσουν τη συμμετοχή της 1ης Φεβρουαρίου. Οι βελγικές αρχές, από την πλευρά τους, προειδοποιούν τους κατοίκους της πρωτεύουσας για «μείζονα κυκλοφοριακά προβλήματα» και τους παροτρύνουν να μη χρησιμοποιήσουν αυτοκίνητο, να προτιμήσουν το μετρό για τις μετακινήσεις τους.

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από την Κυριακή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στο  στο Συμβούλιο Υπουργών για τις αλλαγές στην ΚΑΠ. Σήμερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνάντηση των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί το τακτικό Συμβούλιο των 27 Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, ενώ αμέσως μετά θα γίνει η δεύτερη συνάντηση της ομάδας υπουργών των χωρών του Νότου (EUMED-9).

Την Τρίτη (27/2) ο κ. Αυγενάκης θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου παρουσία του Υπουργού Γεωργίας και Κυριαρχίας Τροφίμων της Γαλλίας, Marc Fesnau, θα πραγματοποιηθεί Υπουργική ημερίδα με θέμα την κλιματική αλλαγή και τις προκλήσεις για την υγεία στην κτηνοτροφία, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Γεωργίας. Μετέχουν 60 υπουργοί Γεωργίας από όλο τον κόσμο.

Δείτε live εικόνα:

Σχετικά Άρθρα