ΣΥΡΙΖΑ: Η επόμενη μέρα του εκρηκτικού Συνεδρίου-Τρόϊκα παρά τω Προέδρω, παράκαμψη ΠΓ, ο ρόλος Τσίπρα

 ΣΥΡΙΖΑ: Η επόμενη μέρα του εκρηκτικού Συνεδρίου-Τρόϊκα παρά τω Προέδρω, παράκαμψη ΠΓ, ο ρόλος Τσίπρα

Το κυρίαρχο σώμα του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να μη γίνουν εκλογές στο όνομα της ενότητας παρά το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης και τα “στελέχη” Πολιτικής Γραμματείας ως “εσωκομματική αντιπολίτευση” με επικεφαλής την Όλγα Γεροβασίλη είχαν πάρει θέση μάχης. Με βάση την απόφαση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ, οι “νεοπροεδρικοί” κυρίως, έκοψαν ουσιαστικά τον “ομφάλιο λώρο” με τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος επί της ουσίας υπέστη “πολιτική ήττα”, καθώς η πρόταση που διατύπωσε δύο ώρες πριν την έναρξη του Συνεδρίου για “ψήφο εμπιστοσύνης” προς τον πρόεδρο Κασσελάκη απορρίφθηκε πανηγυρικά. “Όλοι θα κριθούν από τα αποτελέσματα” ήταν πάντως το σχόλιο “κύκλων” από το περιβάλλον του πρωην πρωθυπουργου  για το πολιτικό θρίλερ που εξελίχθηκε στο Συνέδριο.

Η απόρριψη της πρότασης Τσίπρα έγινε μετά από…”αντιπρόταση”, που αποτέλεσε και τη πολιτική απόφαση του Συνεδρίου,  του προέδρου της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλου, του κοινοβουλίου εκπροσώπου Νίκου Παππά και του διευθυντή της ΚΟ Γιώργου Τσίπρα στη λογική ότι “το κόμμα δεν πρέπει να μπει σε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Δεν χρειάζεται νέα εκλογή Προέδρου. Το Συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον Πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη και δίνει εντολή στον Πρόεδρο και τα όργανα του κόμματος να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών, με ενιαία πολιτική λειτουργία, δεσμευόμενοι όλοι από το Καταστατικό και τη Διακήρυξη μας, για τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας” και “με συντροφικότητα και συλλογικότητα και με εργαλείο τις θέσεις και αποφάσεις του 4ου συνεδρίου ανασυγκροτούμε το Εκτελεστικό Γραφείο (σ.σ. θα είναι  το νέο “πολιτικό κέντρο” του κόμματος, παρακάμπτοντας επί της ουσίας την Πολιτική Γραμματεία) με τακτική λειτουργία για την ενίσχυση της πολιτικής μας δράσης, το οποίο εξουσιοδοτείται να επεξεργαστεί προτάσεις για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος.”.

  • Υπενθυμίζεται ότι το Εκτελεστικό Γραφείο με βάση το Καταστατικό απαρτίζεται από 5 ex officio μέλη και συγκεκριμένα τον Πρόεδρο, τη Γραμματέα Ράνια Σβίγκου, τον Αναπληρωτή Γραμματέα  Γιώργο Βασιλειάδη, την  εκπρόσωπο Τύπου Δώρα Αυγέρη, τη γραμματέα της ΚΟ Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ ο Πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να συμπληρώσει το όργανο και με επιπλέον μέλη, προκειμένου αυτό να χαράζει την καθημερινή τακτική και “γραμμή” με βάση την επικαιρότητα. ‘Εχει δε τη δυνατότητα να συνεδριάζει σε διευρυμένη σύνθεση, δηλαδή με τους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους και τους αρμόδιους Τομεάρχες αναλόγως της επικαιρότητας και των πρωτοβουλιών του κόμματος.

Η πρόταση για τη μη διεξαγωγή εκλογών “ζυμωνόταν” από το Σάββατο το πρωί όταν σύνεδροι απο την  επαρχία την έβαλαν αιφνιδίως στην ατζέντα του Συνεδριου πριν πάρουν το λόγο οι “εμπνευστές” της, δείχνοντας το έντονο παρασκήνιο που υπήρχε προς αυτή την κατεύθυνση και ακολούθησε η συλλογή εκατοντάδων υπογραφών με τον Στέφανο  Κασσελάκη ωστόσο να φαίνεται ανυποχώρητος για “ψήφο εμπιστοσύνης” και την Όλγα Γεροβασίλη να σηκώνει το γάντι που πέταξε ο πρόεδρος με τη φράση “βρείτε μου αντίπαλο” και να δηλώνει “παρούσα”.

Το γεγονός ότι τελικά επικράτησε η πρόταση των 3 “κοινοβουλευτικών” ερμηνεύεται και ως σύσταση μιας άτυπης “τρόικας” παρά τω Προέδρω που θα λειτουργεί ως “μαξιλάρι” ασφαλείας,  εκτόνωσης και συνεννόησης στις σχέσεις του κ. Κασσελάκη με την πλειοψηφία των στελεχών της  Πολιτική Γραμματείας που αμφισβητούν τις μεθόδους και τις πρακτικές του με ορίζοντα τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές. Στην “τρόικα” αυτή οι δύο, Σ. Φάμελλος και Ν . Παππάς, είναι πιο κοντά στο πρόεδρο εν αντιθέσει με τον Γ. Τσίπρα που του ασκεί έντονη κριτική γιατί “ο πρόεδρος αποφασίζει μόνος του” και “αναζητά υποταγή σε ότι λέει.” όπως είπε

  • “Έπεσαν οι μάσκες” δήλωσε μετά την κρίσιμη ψηφοφορία ο κ. Κασελάκης ο οποίος σημειωτέον υπερψήφισε τελικά την πρόταση των “3”, βλέποντας τη συντριπτική πλειοψηφία του Συνεδρίου να φωνάζει “Έχουμε Πρόεδρο” και “Κάτω τα χέρια από τον Πρόεδρο μας”. Με άλλα λόγια δια βοής και δια ανατάσεως των χεριών ο Στέφανος Κασσελάκης πήρε “ψήφο εμπιστοσύνης”, όχι όμως “λευκή επιταγη” όπως τόνισε με νόημα η Όλγα Γεροβασίλη

Έτσι η τελική απόφαση το Συνεδρίου για να μη γίνουν νέες εσωκομματικές εκλογές μπορεί να “έκλεισε” τυπικά ένα ακόμη επεισόδιο διχασμού και εσωστρέφειας, ωστόσο ουσιαστικά δεν έλυσε το πρόβλημα. Ο Στέφανος Κασελάκης εξακολουθεί να είναι…”υπό προθεσμία” μέχρι τις ευρωεκλογές και υπό αυτή την έννοια δεν κέρδισε τίποτα από το Συνέδριο παρά μόνο μια τρίμηνη παράταση της προεδρία του και αναλόγως του αποτελέσματος στην ευρωκάλπη θα κριθεί εκ νέου η ηγεσία του μέσα στο καλοκαίρι.

“Αγαπητέ Στέφανε, στην εναρκτήρια ομιλία σου είπες ‘βρείτε μου αντίπαλο και πάμε’. Εάν το ανακαλέσεις σταματάμε εδώ. Αλλιώς εγώ δεν θα παραβιάσω ποτέ το καταστατικό του κόμματος. Περιμένω”, είπε η Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στο συνέδριο και επίσημα “Στην αριστερά λευκές επιταγές δεν υπάρχουν. Όποιος νόμιζε ότι μπορεί να το έχει αυτό, κάτι δεν καταλαβαίνει. Αγαπητέ Στέφανε, εγώ σήκωσα το γάντι που πέταξες, εσύ το πέταξες. Τώρα αν θες εκλογές σε 10 μέρες αντιλαμβάνεσαι τι έχεις πει, ε καν’ τις μόνος σου να δεις τι θα πάρεις. Μένω σε αυτό που είπα”.

“Αν αποσύρεις την υποψηφιότητά σου δεν έχω λόγο να πάω σε εκλογές” ανταπάντησε ο κ. Κασσελάκης, ο οποίος νωρίτερα στη δευτερολογία εμμέσως  πλην σαφώς συνδύασε τη πρόταση Τσίπρα για “ψήφο εμπιστοσύνης” με την υποψηφιότητα Γεροβασίλη. Και προκαλεί εντύπωσης το γεγονός ότι δεν το πήγε μέχρι τέλους ψηφίζοντας τελικά κατά των εκλογών, ενώ νωρίτερα υπερθεμάτιζε  λέγοντας χαρακτηριστικά επιτιθέμενος στην “εσωκομματική αντιπολίτευση”.

“Κάποιοι έχουν ατζέντα ήττας. Πώς θα μπορούσα να μείνω πρόεδρος υπό αυτές τις συνθήκες; Θα ήταν σαν να κρύβομαι πίσω από απόφαση αναβολής εκλογών για να κρατήσω τη θέση μου. Την Πέμπτη μπήκα στεναχωρημένος αλλά ολόκληρος. Πώς μπορώ να μείνω κομματάκια;” είπε χαρακτηριστικά και τόνισε σε υψηλούς τόνους “Κάποιοι λίγοι που κάθονται τωρα στις πρωτες γραμμες και έχουν σταυρώσει τα χέρια και θέλουν να καθοδηγούν εσας τους πολλούς πίσω στη γαλαρία, τι κάνουμε απέναντι σε αυτούς που στην πλάτη μας παίζουν σκάκι επίδοξοι βασιλιάδες και βασιλισσες, που πέρασαν πριν από μυστικά δείπνα;”

  • Το ποιος κέρδισε ή έχασε στο Συνέδριο ίσως είναι δευτερεύων. Το σίγουρο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με ευθύνη και του Αλέξη Τσίπρα και όλων των “παικτών” θα εξακολουθεί να ζει εσωστρεφώς. Γιατί σίγουρα δεν ήταν ένα συνέδριο ενότητας και προοδευτικής αντεπίθεσης. Ήταν ένα συνέδριο διαπίστωσης του προβλήματος και συμβιβασμού με την κρίση που ταλανίζει το κόμμα καθώς επιβεβαίωσε το βαθύ ρήγμα στις σχέσεις της “νέας ηγεσίας” με τα “υψηλόβαθμα” στελέχη, μεταθέτοντας τις εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένου ενδεχομένως και του “σεναρίου” της νέας διάσπασης, μετά τις ευρωεκλογές.

Πλέον ο κ. Κασελάκης έχει απέναντί του και επισήμως ένα διαμορφωμένο μπλοκ “εσωκομματικής αντιπολίτευσης με επικεφαλής ατύπως την Όλγα Γεροβασίλη και έχοντας μαζί της στελέχη, όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρη, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλο, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Γιάννης Ραγκούση, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Κώστας Ζαχαριάδης κ.α. “Το συνέδριο αποφάσισε να συνεχίσουμε ως έχουμε, να μην απευθυνθούμε στη βάση και στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Παρότι το πρότεινε ο Πρόεδρος του Κόμματος.”εκτίμησε  με ανάρτηση τη στα social media η κ. Γεροβασίλη και πρόσθεσε “Η απόφαση του συνεδρίου ως κυρίαρχου σώματος είναι απολύτως σεβαστή. Τώρα θα συμβάλω και θα συμβάλουνε όλοι, με όλες μας τις δυνάμεις για το καλύτερο δυνατό μπροστά στην επερχόμενη εκλογική μάχη.”.

“Δε θα σταματήσω να επιμένω όμως -επισήμανε- στην άποψη ότι η κρίσιμη πολιτική προϋπόθεση για επιτυχημένη πορεία είναι ο Πρόεδρος να σταματήσει να λειτουργεί διχαστικά και πολωτικά. Άλλωστε αυτό του είπε και το συνέδριο στην πρόκληση του “βρείτε μου αντίπαλο”.

Απ΄την πλευρά του ο Στέφανος Κασσελάκης λίγο μετά την απόφαση, έκανε την εξής ανάρτηση: “Πάρτε το κόμμα στα χέρια σας. Δικό σας είναι.  Κάποιοι έχουν σχέδιο το κακό εκλογικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές. Κάποιοι θέλουν να μου χρεώσουν την αποτυχία και να πάμε σε ένα νέο ρινγκ. Τι κάνουμε όλοι εμείς απέναντι σε αυτούς τους λίγους; Επανίδρυση. Νέα Όργανα. Αξιοπιστία. Αξιοκρατία. Ανάσα δημοκρατίας τώρα. Λύτρωση τώρα. Αντεπίθεση τώρα, απέναντι σε ό,τι σε καίει, σ’ ό,τι σου τρώει την ψυχή”.

Επίσης η εκπρόσωπος Τύπου Δώρα Αυγέρη, εκφράζοντας ουσιαστικά και το συμπέρασμα των εργασιών εκ μέρους του προέδρου του κόμματος δήλωσε:

  • Το Συνέδριο επιβεβαίωσε την απόλυτη εμπιστοσύνη του προς τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανο Κασσελάκη
  • Δεν χρειάζεται η διενέργεια εκλογών για την εκλογή Προέδρου μετά τις τοποθετήσεις από το βήμα του Συνεδρίου της κυρίας Όλγας Γεροβασίλη
  • Θα προχωρήσουν όλες οι αναγκαίες και απαιτούμενες αλλαγές στο κόμμα

“Πάμε με εδραιωμένη την εμπιστοσύνη στις επόμενες εκλογικές μάχη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με εντολή να τα αλλάξουμε όλα. Φάνηκε ξεκάθαρα αυτό” ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος εξηγώντας ότι η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν ενιαία. Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην ομιλία του, σήμερα, αφού ανέγνωσε τμήματα των παρεμβάσεων του Αλέξη Τσίπρα και της Όλγας Γεροβασίλη κατέστησε σαφές ότι με βάση το περιεχόμενό τους ήταν μονόδρομος οι κάλπες στις 10 Μαρτίου. Μετά όμως και τη νέα δήλωση της κυρίας Γεροβασίλη  η οποία ανέφερε “αν θες να πάς στις εκλογές στις 10 Μαρτίου, πήγαινες μόνο σου” ήταν σαφές κατά την κ. Αυγέρη ότι “παρέλκει η δήλωση παρουσίας από την πλευρά της για τις εκλογές”.

Σχετικά Άρθρα