Ρωσία: Ο Ναβάλνι  βρισκόταν κοντά στην απελευθέρωσή του όταν πέθανε

 Ρωσία: Ο Ναβάλνι  βρισκόταν κοντά στην απελευθέρωσή του όταν πέθανε

Ο Αλεξέι Ναβάλνι βρισκόταν κοντά στην απελευθέρωσή του στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής κρατουμένων, οι διαπραγματεύσεις για την οποία βρίσκονταν στο “τελικό στάδιο” όταν πέθανε σε ρωσική αποικία κρατουμένων, δήλωσε σήμερα στενή συνεργάτις του Ρώσου αντιπολιτευόμενου, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες της οικογένειάς του και υποστηρικτών του ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν βρίσκεται πίσω από τον θάνατό του.

Μιλώντας σε βίντεο στο YouTube, η Μαρία Πεβτσίχ ανέφερε ότι η ανταλλαγή του Ναβάλνι μαζί με “δύο Αμερικανούς πολίτες”, που κρατούνται από τη Μόσχα, τους οποίους δεν κατονόμασε, φέρεται ότι θα γινόταν με Ρώσο που κρατείται στη Γερμανία.

“Έλαβα επιβεβαίωση ότι διεξάγονταν οι διαπραγματεύσεις και ότι βρίσκονταν στο τελικό τους στάδιο”, σημείωσε, βεβαιώνοντας ότι ο Ναβάλνι “θα αφηνόταν ελεύθερος μέσα στις επόμενες μέρες”.

“Ο Αλεξέι Ναβάλνι θα μπορούσε να κάθεται σε αυτήν την καρέκλα τώρα, σήμερα. Δεν είναι σχήμα λόγου, θα μπορούσε και θα έπρεπε να έχει γίνει”, πρόσθεσε η Πεβτσίχ.

Σύμφωνα με την ίδια η ομάδα υποστήριξης του Ναβάλνι “εργαζόταν” για δύο χρόνια για “να τον βγάλει” από τη φυλακή “με κάθε τίμημα” στη βάση ανταλλαγής “Ρώσων κατασκόπων με πολιτικούς κρατούμενους” στη Ρωσία.

Η Ουάσινγκτον ήταν ενήμερη όπως και το Βερολίνο, πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει τον ρόλο των δύο κυβερνήσεων σε αυτές τις συνομιλίες.

Ύστερα από αρκετούς μήνες χωρίς πρόοδο, η συμφωνία “ξανατέθηκε στο τραπέζι τον Δεκέμβριο” του 2023, σημείωσε στο βίντεο στο YouTube.

Σύμφωνα με την ίδια, ο Βαντίμ Κρασίκοφ, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία το 2019 σε πάρκο του Βερολίνου ενός Τσετσένου πρώην αυτονομιστή, θα συμπεριλαμβανόταν σε αυτήν την ανταλλαγή κρατουμένων.

Σύμφωνα με τη γερμανική δικαιοσύνη, η εντολή για τη δολοφονία αυτή είχε δοθεί απευθείας από τις ρωσικές αρχές, οι οποίες έχουν διαψεύσει οποιαδήποτε ανάμειξή τους.

“Ο Ναβάλνι θα έβγαινε τις επόμενες μέρες, επειδή εξασφαλίσαμε απόφαση για την ανταλλαγή του. Στις αρχές Φεβρουαρίου, έγινε πρόταση στον Πούτιν για την ανταλλαγή του δολοφόνου, του αξιωματικού της FSB Βαντίμ Κρασίκοφ, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή για ανθρωποκτονία στο Βερολίνο, με δυο Αμερικανούς πολίτες και τον Αλεξέι Ναβάλνι”, πρόσθεσε η Πεβτσίχ, σημειώνοντας ότι είχε επιβεβαίωση πως οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή κρατουμένων βρίσκονταν στο τελικό τους στάδιο το βράδυ της 15ης Φεβρουαρίου — την προηγουμένη του θανάτου του Ρώσου αντιπολιτευόμενου σε ρωσική φυλακή στην Αρκτική.

Ο Ναβάλνι, ισχυρίστηκε η συνεργάτις του, πέθανε μια μέρα αργότερα επειδή ο Πούτιν δεν μπορούσε να ανεχθεί τη σκέψη ότι θα αφηνόταν ελεύθερος.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι ενήμερη για τις πληροφορίες για σχεδιαζόμενη ανταλλαγή κρατουμένων με τον Ναβάλνι πριν από τον θάνατό του, αλλά δεν μπορεί να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές προς το παρόν.

Αρκετοί Αμερικανοί κρατούνται στη Ρωσία, μεταξύ των οποίων ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς, ο οποίος φυλακίστηκε τον Μάρτιο του 2023 για “κατασκοπεία” –κατηγορία που ο ίδιος, η εφημερίδα και η οικογένειά του απορρίπτουν–, όπως και ο πρώην πεζοναύτης Πολ Γουίλαν.

Οι συνθήκες θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι, που προκάλεσε συγκίνηση σε όλον τον κόσμο, παραμένουν ασαφείς. Σύμφωνα με τις ρωσικές σωφρονιστικές υπηρεσίες, πέθανε ύστερα από ξαφνική αδιαθεσία που παρουσίασε “έπειτα από περίπατο”.

Δυτικές χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, κατηγόρησαν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ευθύνεται.

Σχετικά Άρθρα