Παρασκήνιο/Κυβέρνηση: Οι εκτιμήσεις για τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά- “Θέμα πολιτικών το πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ”

 Παρασκήνιο/Κυβέρνηση: Οι εκτιμήσεις για τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά- “Θέμα πολιτικών το πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ”

Αν και η επίσημη κομματική γραμμή που δίνει η κυβέρνηση είναι ότι «εμείς δεν ασχολούμαστε με τα εσωκομματικά προβλήματα των άλλων πολιτικών χώρων», είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά. Το βλέμμα τους είναι στραμμένο ειδικότερα στις εσωκομματικές διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.  

Στην γαλάζια παράταξη «στοιχηματίζουν» πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει σε ποσοστά του 3% και θέτουν στο «κάδρο» των ευθυνών τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως η παρέμβαση του Α. Τσίπρα λίγο πριν την έναρξη του συνεδρίου και οι εξελίξεις που πυροδότησε, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τον ΣΥΡΙΖΑ σε ακόμα μεγαλύτερο αδιέξοδο.

  • Μάλιστα, επισημαίνουν ότι για την σημερινή εικόνα διάλυσης που εμφανίζει το κόμμα της Κουμουνδούρου ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό ο Αλέξης Τσίπρας επειδή δημιούργησε τις συνθήκες για την εκλογική συντριβή του κόμματος του.

Στα γαλάζια πηγαδάκια των κυβερνητικών στελεχών υποστηρίζουν ότι «το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά μόνο τα πρόσωπα αλλά πρωτίστως αφορά τις πολιτικές» εξηγώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από όταν έχασε την εξουσία δεν κατάφερε να συγκροτήσει μια ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στα προβλήματα των πολιτών.

  • «Καλή η κουβέντα για τα πρόσωπα, οι εσωτερικές διαμάχες, οι αποχωρήσεις, σεβαστό να κάνει ο καθένας ότι θέλει. Αλλά καλύτερη είναι η συζήτηση για τις πολιτικές», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου έχει στραμμένο το βλέμμα του και στο ΠΑΣΟΚ. Σήμερα, εισάγεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το επίμαχο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην χώρα μας. Στόχος της κυβέρνησης είναι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ να εμφανιστεί συμπαγής κατά την ψηφοφορία του συγκεκριμένου νομοσχεδίου ώστε να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις περί διχογνωμίας που προέκυψαν από την θεσμοθέτηση του πρόσφατου νομοσχεδίου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εμφανίζονται αρνητικά απέναντι στην ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

  • Η κυβέρνηση επικεντρώνει την προσοχή της στην στάση που θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ, ύστερα από την δήλωση της Νάντιας Γιαννακοπούλου πως τάσσεται υπερ του νομοσχεδίου και κατά του Νίκου Ανδρουλάκη.

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν ότι «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αντί να μιλήσει με την κοινωνία σε όρους παρόντος και μέλλοντος επιλέγει να συμπεριφερθεί ως Γραμματέας Νεολαίας κεντροαριστερής παράταξης της δεκαετίας του ’80 ή του ’90 προφασιζόμενος αβάσιμες και ασόβαρες δικαιολογίες για να στηρίξει την αρνητική του στάση προς το νομοσχέδιο» και προσθέτουν ότι η ρητορική του Νίκου Ανδρουλάκη  θυμίζει ρητορική αμφιθεάτρου δεκαετιών προηγούμενων. 

Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται πως η κυβέρνηση «επιλέγει» να συγκρουστεί με το ΠΑΣΟΚ καθώς θεωρεί ότι πολύ σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπάρχει στο πολιτικό σκηνικό. Έμπειρα κομματικά στελέχη από την Πειραιώς υποστηρίζουν πως το πολιτικό σκηνικό στην Κεντροαριστερά θα αναμορφωθεί πλήρως μετά τις ευρωεκλογές.

Σχετικά Άρθρα