ΕΕ: Η παρέμβαση Αυγενάκη στο συμβούλιο Υπουργών

 ΕΕ: Η παρέμβαση Αυγενάκη στο συμβούλιο Υπουργών

Τις ελληνικές προτάσεις για αλλαγές στην ΚΑΠ παρουσίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη διάρκεια του συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας. Οι γεωργοί πρέπει να είναι σε θέση να προμηθεύουν την Ένωση με τρόφιμα σε λογικές τιμές» τόνισε στην παρέμβασή του ο Έλληνας υπουργός.

«Μεταφέρω στις Βρυξέλλες τη φωνή των αγροτών της Ελλάδας! Οι αιτίες των προβλημάτων, δεν απορρέουν από δική τους υπαιτιότητα. Οι γεωργοί πρέπει να είναι σε θέση να προμηθεύουν την Ένωση με τρόφιμα σε λογικές τιμές» τόνισε στην παρέμβασή του ο Έλληνας υπουργός.

Επίσης, προσδιόρισε τους τομείς που η Ευρώπη πρέπει να δράσει άμεσα:

1) Ευελιξία στην εφαρμογή των Προτύπων της αιρεσιμότητας.

2) Διευκόλυνση της μεταφοράς αδιάθετων ποσών και μεταξύ ετών

3) Απλοποίηση των ελέγχων και εξορθολογισμός των κυρώσεων.

4) Eναρμόνιση των κανονιστικών απαιτήσεων σχετικά με τις επενδύσεις σε αρδευτικά έργα.

5) Aπλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης των τροποποιήσεων των Στρατηγικών Σχεδίων και αύξηση του αριθμού επιτρεπόμενων τροποποιήσεων

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι απαιτείται:

  • εξασφάλιση ενισχυμένης χρηματοδότησης για την ΚΑΠ τώρα και στο μέλλον.
  • χρήση και άλλων πηγών χρηματοδότησης εκτός ΚΑΠ σε περιόδους κρίσεων, όπως η κλιματική, η ενεργειακή, η γεωπολιτική, η υγειονομική.
  • επανεξέταση -άμεσα, χωρίς καμία καθυστέρηση-,των απαιτήσεων της πράσινης αρχιτεκτονικής της ΚΑΠ και της Πράσινης Συμφωνίας.
  • εξορθολογισμός των κανόνων εμπορίου, διαφάνεια και πάταξη φαινομένων κερδοσκοπίας, τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στις παγκόσμιες συναλλαγές

Σχετικά Άρθρα