Από Αστακό προς Πάργα: Ταξίδι με θέα το Ιόνιο

 Από Αστακό προς Πάργα: Ταξίδι με θέα το Ιόνιο

Η ηπειρωτική Δυτική Ελλάδα είναι συνυφασμένη με το Ιόνιο Πέλαγος και το γεωγραφικό «φλερτ» με τα πάντοτε γοητευτικά Επτάνησα.

Ωστόσο, η επίδραση των διαφορετικών στοιχείων και οι συνθέσεις μεταξύ της στερεοελλαδίτικης ενδοχώρας και της ανοικτής σε μεσογειακά κληροδοτήματα φτιάχνουν προορισμούς ξέχωρους και αυτάρκεις από την νησιωτική εμπειρία και διαδρομές απόλυτα ικανές να δημιουργήσουν εμπειρίες αξέχαστες.

Σε αυτά τα μέρη χαρτογραφούνται διαδρομές μεταξύ χώματος και νερού, όπως εκείνη που ξεκινά από τον κοσμοπολίτικο Αστακό, κάνει στάση στην άκρως ενδιαφέρουσα Πρέβεζα και καταλήγει στην γεμάτη ενετική ενέργεια Πάργα.

Το ταξίδι σας σε αυτά τα μέρη, θα σας δώσει την ευκαιρία να έρθετε σε επαφή με πανέμορφες ακτές, ενετικούς πύργους και φυσιολατρικούς παραδείσους, δίνοντας νέα διάσταση στις λέξεις γαλήνη και ηρεμία, την ίδια ώρα που η πρόσβασή στα μεγάλα αστικά κέντρα μόνο απαγορευτική δεν είναι.

Πρώτη στάση του ταξιδιού σας δεν είναι άλλη από την πόλη που αποτελεί την πύλη της Στερεάς Ελλάδας στον κόσμο των Επτανήσων, τον Αστακό. Η παραθαλάσσια κωμόπολη, η οποία είναι χτισμένη στο δυτικό τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας, έχει το προνόμιο να «βλέπει» στο Ιόνιο την ίδια στιγμή που διατηρεί τον ορεσίβιο χαρακτήρα της, έχοντας στην «πλάτη» της το όρος Βελούτσα ή Δίκορφο.

Αστακός/Photo: Shutterstock

Με δεδομένα τα παραπάνω, δεν υπάρχει καλύτερο δώρο να κάνετε στον εαυτό σας από μια βόλτα στα ανθοστόλιστα σοκάκια του Αστακού, εκεί όπου θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε την αντίθεση την οποία δημιουργούν οι φοίνικες στο παραλιακό μέτωπο με τη γκριζοπράσινη βουνίσια επιφάνεια της Βελούτσας στο βάθος. Θα έρθετε αντιμέτωποι με χαρακτηριστικές νεοκλασικές κατοικίες και ιδιωτικά σκάφη, που κάνουν την εμφάνισή τους ήδη από τις πρώτες ημέρες του Μάρτη. Οι παραλίες του Αστακού (από την κεντρική πλαζ μέχρι τα Γούλια και την ιδιαίτερη, αμμουδερή ακτή πίσω από αυτά) προσφέρονται για μια παραθαλάσσια περατζάδα που θα σας ηρεμήσει, ενώ οι πιο γενναίοι μπορούν να δοκιμάσουν να βουτήξουν τα πόδια τους στο νερό. Μπορείτε βέβαια να απλώσετε το βήμα σας λίγο έξω από τον Αστακό τα ερείπια του αρχαίου Αστακού, αλλά και τα απομεινάρια του βυζαντινού κάστρου της Δραγαμέστου ή να ακολουθήσετε την περιπατητική διαδρομή που οδηγεί στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου. Κοντά στον Αστακό (14 χλμ.) βρίσκεται και το βελανιδόδασος Ξηρομέρου, το μεγαλύτερο σε έκταση δάσος βελανιδιάς στα Βαλκάνια.

Στα καλντερίμια/Photo: Νίκος Κόκκας
Το Ρολόι της Πρέβεζας/ Photo: Nίκος Κόκκας

Επόμενη στάση: Πρέβεζα. Σε απόσταση μιας ώρας με το αυτοκίνητο, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού είναι ένας προορισμός φωτεινός και επαρκής να ικανοποιήσει κάθε γούστο. Χτισμένη σχεδόν πάνω στη θάλασσα, η επαφή σας με την πόλη είναι καλό να ξεκινήσει από το ιστορικό της κέντρο, με άξονα το Δικαστικό Μέγαρο και απαραίτητη στάση την Παναγία των Ξένων, που είναι χτισμένη στα μέσα του 18ου αιώνα. Μια επίσκεψή σας αξίζει και ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός του Αγίου Χαραλάμπους, στο εσωτερικό του οποίου δεσπόζουν αγιογραφίες επηρεασμένες από τη βενετσιάνικη ζωγραφική.

Σε απόσταση δέκα λεπτών από το κέντρο θα βρείτε τον Αρχαιολογικό Χώρο Νικόπολης, έναν πελώριο χώρο, με εντυπωσιακά τείχη, που έλκουν την καταγωγή τους στην νίκη του πρώτου Ρωμαίου αυτοκράτορα Οκταβιανού Αύγουστου επί του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στη ναυμαχία του Ακτίου το 31 π.Χ.

Ο Αρχαιολογικός Χώρος Νικόπολης/Photo: Νίκος Κόκκας

Για όσους αγαπούν το bird watching, κοντά στη Νικόπολη βρίσκονται και τα παρατηρητήρια του Αμβρακικού, καθώς ο κόλπος είναι ο παράδεισος των πουλιών με 294 καταγεγραμμένα είδη, 101 από τα οποία είναι σπάνια ή απειλούμενα. Αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής του υδροβιότοπου είναι ένα από τα σπανιότερα είδη πουλιών, ο αργυροπελεκάνος. Τέλος, ένας ακόμη προορισμός που αξίζει την επίσκεψή σας αποτελεί το το Κάστρο Παντοκράτορα ή “Ουτς Καλέ” με τη μαγευτική θέα είναι μια σύνθεση της ιστορίας της πόλης. Περιμετρικά της Πρέβεζας πάντως υπάρχουν μέρη που προσφέρονται και για περιπάτους, όπως το θρυλικό βουνό Ζάλογγο που έχει ύψος κορυφής 786μ. ή το αισθητικό δάσος του Μονόλιθου. Αν πάλι έχετε όρεξη για λίγο μεγαλύτερες αποστάσεις και ανάγκη για μια γαλήνη σε αρμονία με τη φύση, πάρτε τη διαδρομή του έτερου μεγάλου πρωταγωνιστή ποταμού, του Λούρου, και τραβήξτε για την πανέμορφη λίμνη Ζηρού που περιβάλλεται από το υπέροχο παραλίμνιο δάσος του Αγίου Βαρνάβα.

Λίμνη Ζηρού/Photo: Περικλής Μεράκος

Συνεχίζοντας τη διαδρομή, τα 60 χιλιόμετρα από την Πρέβεζα βόρεια μέχρι την Πάργα, διαγράφουν μια από τις ομορφότερες διαδρομές της Ελλάδας, όπου το πράσινο ενώνει το βουνό με τον υδάτινο ορίζοντα, καθιστώντας την περιπλάνηση ιδεώδη κυρίως για τους δικυκλιστές. Φτάνοντας στην Πάργα, η πόλη, χτισμένη αμφιθεατρικά, πάνω σε ένα λοφάκι γεμάτο ελαιώνες, γύρω από έναν κλειστό κόλπο που ξανοίγεται στο βαθυγάλαζο Ιόνιο πέλαγος, σε συνεπαίρνει με την ομορφιά της. Στην κορυφή ενός οχυρού λόφου-ακρωτηρίου που χωρίζει το λιμάνι από τη διπλανή παραλία του Βάλτου βρίσκεται το Ενετικό Κάστρο, θυμίζοντας τη μακρά ιστορία της περιοχής. Σε ύψωμα πάνω από το ομώνυμο χωριό, απέναντι από την Πάργα, βρίσκεται και το εντυπωσιακό Κάστρο της Ανθούσας, το οποίο χτίστηκε το 1814 από τον Αλή Πασά.

Η θέα από την άκρη της παραλίας του Αη Γιαννάκη προς την Πάργα/Photo: Νίκος Κόκκας
Πάργα/Photo: Νίκος Κόκκας

Φανερή είναι η άμεση επιρροή των Ενετών και στην αρχιτεκτονική, αφού στην Πάργα θα συναντήσετε πολύχρωμα διώροφα αρχοντικά δίπλα σε λαϊκά σπιτάκια, στενά πλακόστρωτα καλντερίμια, καμάρες και αψιδωτές πόρτες. Μια επίσκεψη σας αξίζει επίσης το Νεκρομαντείο του Αχέροντα, περίπου 25 χιλιόμετρα έξω από την Πάργα, εδώ που έρχονταν οι ζωντανοί για να επικοινωνήσουν με τους νεκρούς και να μάθουν το μέλλον. Βόλτα για περπάτημα στην ακροθαλασσιά ή ακόμη και για μπάνιο προσφέρουν φυσικά οι παραλίες της κωμόπολης (Κρυονέρι, Βάλτος, Λύχνος), με τα κρυστάλλινα και δροσερά νερά τους να προσφέρονται αυτή την περίοδο για όσους δεν είναι συνηθισμένοι στην καλοκαιρινή πολυκοσμία.

Περίπου 25 χιλιόμετρα έξω από την Πάργα, το Νεκρομαντείο του Αχέροντα/Photo: Νίκος Κόκκας

Διαμονή και φαγητό

Σε ότι αφορά τις επιλογές σας σε φαγητό και οι τρείς προορισμοί διαθέτουν τα μαγαζιά εκείνα που μπορούν καλύψουν κάθε γούστο. Έτσι, στον Αστακό θα βρείτε ταβέρνες με «ειδίκευση» στα θαλασσινά, όπως «Blue Fish», και άλλες με σπεσιαλιτέ τα μαγειρευτά, όπως το «Olympic Pegasus». Στην Πάργα, ξεχωρίζουν η οικογενειακή ταβέρνα Καντούνι, η κρεατοταβέρνα Πέτρος Σίδερης και η ψατοταβέρνα Σούλι, με τοπ διαβόητο κριθαρότο πεσκανδρίτσας και το σπαγγέτι σουπιάς. Τέλος, στην Πρέβεζα υπάρχουν οι επιλογές από ψαροταβέρνες όπως ο Αμβρόσιος κι η Τρελλή Γαρίδα, ενώ μια στάση αξίζουν τα πεντανόστιμα σάντουιτς φτιάχνει ο σεφ Θοδωρής Μήτσης στο μικρό Chubbies.

Nostalgia Suites/Photo: Facebook
Racconto Hotel/Photo: Facebook

Ως προς τη διαμονή σας, σε όλους τους προορισμούς θα βρείτε επαρκείς και οικονομικές λύσεις μέσα από τις γνωστές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Από την άλλη, αν επιθυμείτε τις πιο κλασικές ξενοδοχειακές λύσεις, στην Πρέβεζα, το Dioni Boutique Hotel, με την επιβλητική νεοκλασική πρόσοψή του ξεχωρίζει για το γούστο, τη ζεστασιά του και την υπέροχη θέα, ενώ το daLUZ Boutique Hotel, διακρίνεται για το άνετο και πολυτελές περιβάλλον του. Στον Αστακό πάλι, ο ξενώνας Bungalows Lemoni και η μονάδα Nostalgia Suites Astakos ξεχωρίζουν για το επίπεδο των υπηρεσιών τους και την εγγύτητά τους στη θάλασσα, ενώ στην Πάργα τα Racconto Boutique Design Hotel και Salvator Villas & Spa προσφέρουν πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσίες φιλοξενίας.

Πηγή: travel.gr

Σχετικά Άρθρα