Το μήνυμα Γεωργιάδη για την φαρμακευτική κάνναβη- Το νέο σκεύασμα

 Το μήνυμα Γεωργιάδη για την φαρμακευτική κάνναβη- Το νέο σκεύασμα

Ο υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης δημοσιοποιεί μήνυμα που του έστειλε γιατρός-ποδολόγος σχετικά με την πρώτη συνταγή για την φαρμακευτική κάνναβη που, όπως λέει, διευκολύνει πολύ την προσπάθειά της να κατευνάσει τους πόνους των ασθενών της. Και αναφέρεται στην υλοποίηση πλέον αυτής της θεραπευτικής μεθόδου, απευθύνοντας ξανά τις ευχαριστίες του στον σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Καρανίκα, όταν επεί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει στην εκπόνηση του συγκεκριμένου σχεδίου.

Γράφει ο Άδωνης Γεωργιάδης:

Χθες έλαβα στο κινητό μου αυτό το μήνυμα και με την άδεια της αποστολέως το δημοσιεύω διότι μου έδωσε χαρά:

«Καλημέρα Υπουργέ μου, είμαι η Άννα Παγκά – ποδολόγος. Έχω στα χέρια μου επιτέλους !!!την πρώτη συνταγή για την κάνναβη.
Έχω τόσα να σας πω αλλά θα αρκεστώ σε ένα τεράστιο ευχαριστώ από μια ΝΔσσα από τα γεννοφάσκια μου. Όπως η κάνναβη μου ξαναέδωσε την ζωή μου πίσω έτσι κι εσείς μου επιτρέψατε να ζω ελεύθερα. Μου κάνατε το μεγαλύτερο δώρο και σας ευχαριστώ όχι μόνο για μένα αλλά και όλους τους ασθενείς που ταλαιπωρούνται τόσα χρόνια στη χώρα μας. Ευχαριστώ και πάλι και μεγάλη επιθυμία μου είναι να τα πούμε και κατ ίδιαν. Καλή συνέχεια στο έργο σας»

Προχθές το βράδυ παρευρέθηκα στην πρώτη επίσημη εκδήλωση των εταιριών Tikun Olam και Lavipharm για την προώθηση του πρώτου τελικού προϊόντος Φαρμακευτικής Κάνναβης στην Ελλάδα. Η παραγωγή και διάθεση προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης χαιρετίστηκε με θέρμη στην εκδήλωση αυτή και από εξέχοντα μέλη της Επιστημονικής Ιατρικής Κοινότητας από Νευρολόγους, Παθολόγους αλλά Ιατρούς ειδικούς στην διαχείριση του χρόνιου πόνου αλλά και από εκπροσώπους Συλλόγων Ασθενών διαφόρων χρονίων ασθενειών, όπως η Σκλήρυνση κατά πλάκας ή άλλους είδους ασθένειες που προκαλούν νευρόπονο.

Αισθάνθηκα υπερήφανος που η μπόρεσε είτε από την θέση μου ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο παρελθόν, είτε ως Υπουργός Υγείας σήμερα κατάφερα να βοηθήσω για να δοθεί στους ασθενείς και στους γιατρούς μία επιπλέον ασφαλής και αξιόπιστη θεραπευτική επιλογή αλλά και που η Χώρα μας απέκτησε μία εντελώς νέα παραγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα. Είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα υπάρξουν και νέες παραγωγικές λειτουργικές μονάδες Φαρμακευτικής Κάνναβης στην Ελλάδα και οι εξαγωγές μας θα πολλαπλασιαστούν. Το μείζον όμως είναι ότι αυτή την φορά κάτι που το συζητάγαμε χρόνια έγινε πραγματικότητα. Επιτέλους περάσαμε από τα λόγια στην πράξη.

Η παραγωγή Φαρμακευτικής Κάνναβης όμως είναι ταυτόχρονα και μία σπάνια, για τα Ελληνικά δεδομένα περίπτωση συνέχειας του Κράτους και διακομματικής συνεννόησης. Ο αρχικός νόμος ψηφίστηκε το 2018 από την Κυβέρνηση του κ. Αλέξη Τσίπρα (με την αντίθεση της ΝΔ και εμού προσωπικά) αλλά όταν γίναμε Κυβέρνηση και ανέλαβα, το αρμόδιο για την βιομηχανία χαρτοφυλάκιο, κατάλαβα αμέσως ότι είχαμε κάνει λάθος λόγω των στερεοτύπων του παρελθόντος. Κάλεσα στο γραφείο μου το συντάκτη του προηγούμενου νόμου κ.
Νίκου Καρανίκα από τον Σύριζα, τον οποίο και θερμά ευχαριστώ, και συμφωνήσαμε σε κλίμα απόλυτης συναίνεσης τις αλλαγές και τις προσθήκες στο νομοθετικό πλαίσιο που ήταν απαραίτητες για να προχωρήσουν οι σχετικές επενδύσεις. Ψηφίσαμε το 2021 στην Βουλή τον νεο νόμο, εκδώσαμε όλες τις σχετικές Υπουργικές αποφάσεις και πραγματικά όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και κυρίως το Υπουργείο Υγείας και ειδικά ο ΕΟΦ έκαναν άριστα την δουλειά τους. Η σχετική στον ΕΟΦ επιτροπή Κάνναβης, αποτελουμένη από κορυφαίους επιστήμονες εφήρμοσε το νόμο και ήλεγξε την ασφάλεια αλλά και τον τρόπο χρήσης των προϊόντων και σήμερα πλέον η διάθεση του πρώτου τελικού προϊόντος Φαρμακευτικής Κάνναβης είναι γεγονός.

Για λόγους όμως πλήρους ιστορικής Δικαιοσύνης και ακριβούς καταγραφής οφείλω να αναγνωρίσω δημοσίως ότι χωρίς το όραμα ενός συγκεκριμένου ανθρώπου δεν θα είχαμε φθάσει εδώ σήμερα. Αναφέρομαι σε έναν από τους βασικούς μετόχους της Tikun Olam Ελλάδος του κ. Βασίλη Μηλιώνη. Ο Βασίλης Μηλιώνης είναι ο άνθρωπος που έπεισε μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εταιρίες Φαρμακευτικής Κάνναβης, την Tikun Olam να επενδύσει στην Ελλάδα, έβαλε και ο ίδιος πολλά δικά του χρήματα και έπεισε και άλλους εγχώριους επενδυτές να πιστέψουν σε αυτό το όραμα και έτσι ολοκληρώθηκε μία επένδυση που τελικά προσέγγισε τα 50.000.000€. Η εταιρία αυτή έφτιαξε στην Ελλάδα το καλύτερο και πιο σύγχρονο τέτοιο εργοστάσιο στον Κόσμο. Η Ελλάδα δεν είναι πλέον άλλη μία Χώρα που παράγει και εξάγει Φαρμακευτική Κάνναβη αλλά είναι η Χώρα με το καλύτερο και πιο σύγχρονο εργοστάσιο στον κόσμο. State of the Art!

Σχετικά Άρθρα