ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτη σύγκρουση Κασσελάκη-Γεροβασίλη για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών- Πρόταση βουλευτών για αναβολή

 ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτη σύγκρουση Κασσελάκη-Γεροβασίλη για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών- Πρόταση βουλευτών για αναβολή

Δύο είναι τα σημεία τριβής που αναδείχτηκαν κατά τη τρίτη μέρα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ηχηρή ομιλία της Γεροβασίλη και την απάντηση Κασσελάκη για τη διενέργεια υβριδικών εκλογών στις 10 Μαρτίου. Καταρχάς ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών καθώς η κ. Γεροβασίλη διαφώνησε λέγοντας σε συνάντηση με δημοσιογράφους που βρίσκονται στο Συνέδριο, πως δεν μπορούν να γίνουν εκλογές προτού περάσει ένας μήνας. Δεύτερο σημείο υπήρξαν απανωτές τοποθετήσεις βουλευτών, που ζήτησαν να μην γίνουν εκλογές. Ζήτησαν δηλαδή να πάρει το συνέδριο απόφαση να ακυρωθεί η εκλογική διαδικασία ώστε να μην οδηγηθεί το κόμμα σε εσωστρέφεια σε μια περιόδο που ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να πάει συντεταγμένα στις Ευρωεκλογές.

Ο Σωκράτης Φάμελλος που πήρε το λόγο αμέσως μετά τον κ. Κασσελάκη, ζήτησε να μην γίνουν εκλογές και να εστιάσουν στον αγώνα των ευρωεκλογών. Με αυτή την πρόταση, φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή, συμφωνεί και η πλειοψηφία των βουλευτών.

«Προτεραιότητα είναι τα πολιτικά επίδικα που έχουμε μπροστά μας και αφορούν την κοινωνία. Θέλουμε να γίνουμε ισχυρότεροι, να μεταφέρουμε εμπιστοσύνη στην κοινωνία δεν είναι εμπιστοσύνη να κάνουμε κάθε πέντε μήνες εκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος.

Ακολούθως πρόσθεσε: «Το ερώτημα που τίθεται είναι: Είμαστε έτοιμοι να υπηρετήσουμε στις αξίες της κοινωνίας και τις αξίες της Αριστεράς και των αγώνων της και να υπερβούμε τις προσωπικές διαδρομές; Η πρόταση για εκλογή προέδρου δεν δίνει λύση. Η κοινωνία δεν μας δίνει λευκή επιταγή. Όλοι μας κρινόμαστε κάθε μέρα. Την αδυναμία να αποφασίσουμε εμείς δημοκρατικά δεν μπορούμε να την μεταθέσουμε στη κοινωνία. Απέναντι στην ανάγκη και απαίτηση της κοινωνίας για αριστερή διακυβέρνηση εμείς έχουμε στα χέρια μας την τύχη ενός ιστορικού κόμματος. Πρέπει να συζητήσουμε πολιτικά και να ενισχύσουμε τις θέσεις μας. Δεν υπάρχει περιθώριο για εσωστρέφεια».

Έκανε απολογισμό του οκταμήνου που είναι επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας λέγοντας: «Αυτό το οκτάμηνο υπηρετήσαμε την ανάγκη να υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση και να στηρίξουμε την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ μέσα και έξω από τη Βουλή και να αποδείξουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει και να εκφράζεται με ενιαία φωνή.

  • Από την πλευρά της η Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ομιλία της στο συνέδριο, ζήτησε να τηρηθεί το καταστατικό.

«Ο Κασσελακης φαίνεται πως το ξέχασε, σε ένα μήνα θα πρέπει να γίνουν οι εκλογές. Δεν μπορεί το συνέδριο να ορίσει ημερομηνία. Δικαίωμα του συνεδρίου να συλλέγονται υπογραφές για μη εκλογές. Το ερώτημα που πρέπει να τεθεί στο συνέδριο είναι μόνο αν πρέπει να γίνουν εκλογές κι όχι η ημερομηνία. Είναι αυτονόητο ότι θα μείνω στο κόμμα. Όλοι μας έχουμε τις ευθύνες μας για την πτώση του κόμματος κι εγώ αναλαμβάνω τη δική μου θέτοντας υποψηφιότητα».

Αναφορικά με την αναφορά του Στέφανου Κασσελάκη ότι θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ ανεξαρτήτως αποτελέσματος, απάντησε:« Έχω δώσει τη ζωή μου σε όλα αυτά, έχω πορεία, στάση, αρχές, συμπεριφορές. Για τα αυτονόητα δεν είμαι υποχρεωμένη να απαντήσω».

Για το σχόλιο του Νίκου Παππά ότι η ίδια πρέπει να έχει ξεχωριστή θέση δίπλα στον Στέφανο Κασσελάκη, είπε: «Έχω θέση, και σήμερα τη θέση που θέλω την διεκδικώ».

Στην ερώτηση για το αν θα υπάρξει μία πιθανή παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στις εσωκομματικές εκλογές, η Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε ότι δεν γνωρίζει κάτι σχετικό.

  • Στο ίδιο κλίμα ήταν και η τοποθέτηση του Νίκου Παπά που προχώρησε σε συμβιβαστική πρόταση για την επόμενη ημέρα, με πρόταση τεσσάρων σημείων αφήνοντας ωστόσο αιχμές για Κασσελάκη και επαίνους για την κα Γεροβασίλη.

«Σε αυτή την αίθουσα δεν υπάρχουν αντίπαλοι, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και δεν μπορούμε να λέμε ότι όποιος τις εκφράζει θέλει το κακό του κόμματος. Αν επικρατήσουν αυτές οι αντιλήψεις, το κόμμα θα μικρύνει» τόνισε ο Νίκος Παππάς.

«Στηρίξαμε τον Στέφανο στη βάση μιας πολιτικής συμφωνίας, για το περιεχόμενο της οποίας έχουμε ακόμα βήματα να κάνουμε. Δε ζήτησε λευκή επιταγή. Δε θα έπαιρνε ποτέ λευκή επιταγή, λευκή επιταγή δεν ζητά και δε λαμβάνει κανένας. Όταν θέτουμε εαυτόν στην κρίση των μελών ζητάμε εντολή υλοποίησης αποφάσεων, ζητάμε την ευθύνη, απαιτούμε από τον εαυτό μας τη λογοδοσία.»

Σπίρτζης: Θα γίνει Κούγκι

Σκληρή προειδοποίηση απηύθυνε ο Χρήστος Σπίρτζης μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ομιλία του στο βήμα του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι εκλογές θα γίνουν σύμφωνα με το καταστατικό, αλλιώς θα γίνει Κούγκι», είπε χαρακτηριστικά.
Κάνοντας δηλώσεις στους δημοσιογράφους που καλύπτουν τις εργασίες του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Χρήστος Σπίρτζης ανέφερε ότι «η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής θα γίνει σύμφωνα με το Καταστατικό, δηλαδή σε ένα μήνα τουλάχιστον, και με διασφάλιση της διαφάνειας, του απαραβίαστου και της ταυτοπροσωπίας».

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν είναι ενάντια στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, αλλά με απόλυτη διαφάνεια και με εξασφαλισμένο το αδιάβλητο των εκλογών, δηλαδή να εξασφαλιστεί το απαραβίαστο και η ταυτοπροσωπία.

«Να βάζει τους δικούς του να μαζεύουν υπογραφές για αναβολή και ο ίδιος να προκαλεί το μισό κόμμα τουλάχιστον, να το σχολιάσετε εσείς», κατέληξε ο κ. Σπίρτζης για τον Στέφανο Κασσελάκη, υπονοώντας ότι το «στρατόπεδο» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κινείται παράλληλα σε δύο γραμμές.

Σημείωσε πως δεν είναι αντίθετος με την υβριδική εκλογή που πρότεινε ο Στέφανος Κασσελάκης, αρκεί να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και να έχει εξασφαλιστεί το αδιάβλητο και η ταυτοπροσωπία. Από την άλλη προφανώς διαφώνησε με την πρόταση Κασσελάκη για εκλογές στις 10 Μαρτίου.

Σχετικά Άρθρα