ΣΥΡΙΖΑ: Αμφίρροπη η εσωκομματική μάχη- Πού πλεονεκτεί ο Κασσελάκης, ποιοί στοιχίζονται δίπλα στην Γεροβασίλη

 ΣΥΡΙΖΑ: Αμφίρροπη η εσωκομματική μάχη- Πού πλεονεκτεί ο Κασσελάκης, ποιοί στοιχίζονται δίπλα στην Γεροβασίλη

Μια ακόμη εβδομάδα που συγ-κλόνισε τον ΣΥΡΙΖΑ. Ουδείς μπορεί να πει μετα βεβαιότητας αν οι δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι για το καλό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή απλά γράφονται οι τίτλοι τέλους μιας θυελλώδους διαδρομής στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Η φωτογραφία του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη να κάθεται μόνος του στη πρώτη σειρά και πίσω του άδειες καρέκλες ίσως είναι ενδεικτική της κατάστασης που βιώνει ο ίδιος και το κόμμα. Μια εικόνα ωστόσο αντιστρόφως ανάλογης από τα δρώμενα στο παρασκηνιο που έχει πάρει φωτιά εντός και εκτός σταδίου Ταε-Κβο-Ντο.

Πριν από 9 χρόνια τέτοιες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας έδινε τη μάχη του με τα “θηρία” της ευρωζώνης με στόχο να μειώσει το βάρος των μνημονίων. Εννέα χρόνια μετά με μια ακόμη αμφιλεγομενη κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου για τον ίδιο και την υστεροφημία του και κυρίως για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί μεγάλη αναταραχή με απρόβλεπτες συνέπειες.

  • Η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού δύο ώρες πριν ξεκινήσει το 4ο Συνέδριο διαβάζεται ποικιλοτρόπως και η κάθε πλευρά επιχειρεία τη ερμηνεύσει μετα δικά της μέτρα και σταθμά. Το σίγουρο όμως είναι ότι μηδένισε ξανά το κοντέρ και πλέον όλοι καλούνται για μια ακόμη φορά, τελευταία πιθανότατα, να ανταταποκριθούν στις ιστορικές και δύσκολες στιγμές που περνά το κόμμα.

Ο Στέφανος Κασελάκης “σήκωσε το γάντι” και αποδέχθηκε την πρόκληση-πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα να λυθούν οι “διαφορές” με μια διαδικασία “ψήφου εμπιστοσύνης” στην προεδρία του. “Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε:” είπε κλείνοντας την εναρκτήρια ομιλία του στο Συνέδριο και αμέσως στο αντίπαλο στρατόπεδο σήμανε συναγερμός.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και έως περίπου τις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής Αλέκος Φλαμπουράρης, Χρήστος Σπίρτζης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και οι Γραμματείς του κόμματος, Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης έδωσαν ραντεβού σε ουδέτερο κομματικά χώρο για να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους. Στην παρέα των “αντιφρονούντων” φέρεται να ήταν και ο ο Νίκος Πάππας, ο οποίος σημειωτέον στο β΄γύρο των προηγούμενων εσωκομματικών εκλογών τον Σεπτέμβριο στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη και φαίνεται να τον στηρίζει μέχρι σήμερα τουλάχιστον

  • Οι διαβουλεύσεις είχαν ως βασικό αντικείμενο την αναζήτηση μιας υποψηφιότητας απέναντι στον κ. Κασσελάκη με τους περισσότερους, σύμφωνα με πληροφορίες να καταλήγουν στην Όλγα Γεροβασίλη, καθώς έχει και την κοινοβουλευτική ιδιότητα (βουλευτής Άρτας και Α΄Αντιπρόεδρος Βουλής), την οποία φέρονται να  κάλεσαν να προσέλθει στην σύσκεψη, προκειμένου να εξετάσει την προοπτική αυτή. Ακολούθησαν συναντήσεις επί συναντήσεων χθες το πρωί με την κ. Γεροβασίλη να δέχεται στο γραφείο της μεταξύ των άλλων τον Γιάννη Ραγκούση, τον Σωκράτη Φάμελλο, τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, πολλούς βουλευτές, αλλά και τον Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος μίλησε αμέσως μετά σ΄ένα σχεδόν άδειο στάδιο δηλώνοντας πρόθυμος “να κάνει στη άκρη για το κοινό καλό”. Και αυτό γιατί το βράδυ της Πέμπτης υπήρχε έντονη φημολογία ότι θα είναι υποψήφιος.

Το ερώτημα που κυριαρχεί και δεν μπορεί κανείς να απαντήσει μετα βεβαιότητας είναι αν πίσω από το παρασκήνιο της επιχείρησης “να τελειώνουμε με τον Κασελάκη” γιατί το κόμμα δεν τραβάει με βάση και τις δημοσκοπήσεις είναι ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος για πολλούς έχει χρεωθεί την ανάδειξη του Στ. Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ενδεχομένως “οργανώνει” παρασκηνικά την ανατροπή του.

Η κ. Γεροβασίλη εκτός απροόπτου αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την υποψηφιότητα της και σε περίπτωση εκλογής δεν αποκλείεται να έχει μεταβατικό χαρακτήρα με σκοπό σε πρώτη φάση ενόψει ευρωεκλογών να σώσει οτιδήποτε αν σωζεται, όπως λέγεται. Θεωρείται μάλιστα ότι έχει τη στήριξη του Αλ. Τσίπρα, αν και ο ίδιος δεν σκοπεύει να μιλήσει ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας της. Κλειδί των εξελίξεων χαρακτηρίζεται η σταση του Νίκου Παππά ο οποίος λέγεται ότι “ελέγχει” τον κομματικό μηχανισμό και η στάση του θα είναι καθοριστική για το ποιος θα εκλεγεί τελικά πρόεδρος.

  • Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο στον α΄γύρο των εκλογών που συμμετείχαν σχεδόν 150.000 μέλη, έλαβαν: Στ. Κασσελάκης 44,91% (66.156 ψήφοι, Ε. Αχτσιόγλου Έφη: 36,18% (53.292 ψήφοι) Ευκ. Τσακαλώτος 8,93% (13.156 ψήφοι, Ν. Παππάς 8,68% (12.787 ψήφοι) και Στ. Τζουμάκας 1,3% (1.917 ψήφοι). Να σημειωθεί ότι λόγω της διάσπασης και της αποχώρησης των “ομάδων” Αχτσιόγλου και Τσακαλώτου και τη δημιουργία της Νέας Αριστεράς εκτιμάται ότι έχουν φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ πάνω από 3.000 μέλη.

Οι νέες εσωκομματικές κάλπες αναμένεται να στηθούν μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο, καθώς ο κ. Κασσελάκης πρόκειται να παρουσιαστεί στον στρατό στα μέσα Μαρτίου, εκτός και αν πάρει αναβολή. Σε μείζον θέμα όμως και ίσως σε αιτία πολέμου να εξελιχθεί η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου, αφού η ηγεσία επιδιώκει να είναι δια ζώσης και ηλεκτρονικά, γεγονός που θα αποφασιστεί αύριο Κυριακή στις ψηφοφορίες που θα γίνουν. Με την πλατφόρμα iSyriza να είναι στο στόχαστρο εξαιτίας του ερωτηματολογίου Κασσελάκη και της παρ΄ολίγον παραίτησης του Αναπληρωτή Γραμματέα, Γιώργου Βασιλειάδη επειδή για για εκείνον η πλατφόρμα των μελών ήταν “κλειδωμένη’!

Η εκτίμηση που κυριαρχεί ήδη για το αποτέλεσμα των νέων εσωκομματικών εκλογών είναι ότι αν η συμμετοχή είναι μαζική όπως και το Σεπτέμβριο τότε η πλάστιγγα γέρνει προς τον Στ. Κασσελάκη, διαφορετικά όλα είναι ανοιχτά. Ωστόσο η εκλογική βάση προκειμένου να κρατηθουν οι ισορροπίες με τη ψήφο της δεν αποκλείεται να εκλέξει μια Κεντρική Επιτροπή στην οποία ο κ. Κασσελάκης δεν θα έχει την πλειοψηφία των μελών της.

Σχετικά Άρθρα