Σάμος: Πως εξαρθρώθηκε η οργάνωση που κατασκεύαζε όπλα-Τέσσερις συλλήψεις.

 Σάμος: Πως εξαρθρώθηκε η οργάνωση που κατασκεύαζε όπλα-Τέσσερις συλλήψεις.

Εξαρθρώθηκε από την Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, εγκληματική οργάνωσης τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην παραγωγή- κατασκευή όπλων με τη χρήση τρισδιάστατου εκτυπωτή (3Dprinter), στην εμπορία- διάθεση αυτών, καθώς και στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην περιοχή της Σάμου.Συνελήφθησαν τέσσερις νεαροί Έλληνες, ηλικίας 19 έως 20 ετών. Ειδικότερα, αρχές του Δεκεμβρίου 2023, περιήλθαν στο Τμήμα Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων πληροφορίες, αναφορικά με τη δράση εγκληματικής ομάδας, απαρτιζόμενης από νεαρούς ημεδαπούς, που δρούσαν στο εγκληματικό πεδίο της διακίνησης κάνναβης με την εκ παραλλήλου παραγωγή-κατασκευή και εν συνεχεία διακίνηση πυροβόλων όπλων, με χρήση τρισδιάστατου εκτυπωτή (3D printer).

Με το ίδιο πληροφοριακό υλικό, γνωστοποιήθηκαν τα ονόματα των κατηγορουμένων, ως βασικών  μελών της εν λόγω ομάδας, καθώς και οι τηλεφωνικές συνδέσεις που χρησιμοποιούσαν. Επί τη βάσει των παραπάνω, εκκίνησε και ενεργήθηκε πολύμηνη προανακριτική έρευνα, εκ της οποίας αποκαλύφθηκε η δράση πολυεγκληματικής ομάδας (polycriminal), η οποία τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2023, σκοπούσε στον πορισμό παράνομου οικονομικού οφέλους.

Συγκεκριμένα, οι συλληφθέντες δράστες, διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες (ακατέργαστη κάνναβη) σε τρίτα άτομα διαμένοντα στη Σάμο, κατείχαν όπλα κρότου-λάμψης, τα οποία θα μετέτρεπαν σε λειτουργικά πυροβόλα με σκοπό την  εμπορία, και, κυρίως, παρήγαγαν-κατασκεύαζαν πυροβόλα όπλα με χρήση τρισδιάστατου εκτυπωτή (3D), ομοίως με σκοπό την εμπορία (πώληση σε τρίτα άτομα).

3Dprinted όπλα

Ουσιώδης ήταν η πληροφοριακή και επιχειρησιακή συνδρομή της Υ.Α. Σάμου και του Τ.Α. Κοζάνης στην εξιχνίαση  της εν λόγω υπόθεσης. Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προμηθεύτηκαν με άγνωστο τρόπο 3D εκτυπωτή, τον οποίο εγκατέστησαν στην οικία ενός εκ των κατηγορουμένων. Με τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας, της οποίας διέθεταν την απαραίτητη γνώση, παρήγαγαν-εκτύπωναν είτε αυτοτελή όπλα, είτε ουσιώδη ανταλλακτικά και μέρη αυτών, ενώ επιβεβαιωμένα κατασκεύασαν όπλο με κωδική ονομασία  FGC-9, το οποίο αποτελεί νέα μορφή οπλισμού.

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, πρόκειται για τρισδιάστατη εκτυπωμένη ημιαυτόματη καραμπίνα διαμετρήματος 9mm και  δύναται να κατασκευαστεί εν μέρει ή εξ ολοκλήρου με τη χρήση τρισδιάστατου εκτυπωτή (3D printer), οι προδιαγραφές του οποίου  είναι  ελεύθερα διαθέσιμες στο διαδίκτυο.

Παράλληλα, προμηθεύτηκαν με άγνωστο τρόπο δύο πιστόλια κρότου λάμψης, τα οποία μετέφεραν στην οικία άλλου μέλους της οργάνωσης, με σκοπό την μετατροπή τους σε ενεργά πυροβόλα όπλα και ακολούθως την εμπορία τους σε ενδιαφερόμενους αγοραστές.

Όσον αφορά στην εγκληματική δράση τους αναφορικά με τη διακίνηση ναρκωτικών, η οργάνωση προμηθευόταν από άγνωστα άτομα ποσότητες ναρκωτικών ουσιών-ακατέργαστης κάνναβης, μέρος των οποίων αποθήκευαν για προσωπική χρήση, την δε υπόλοιπη την  διακινούσαν σε τρίτα άτομα που διέμεναν στη Σάμο.

Πρωινές ώρες της Τετάρτης, με τη συνδρομή Αστυνομικών της Υ.Α. Σάμου και του Τ.Α. Κοζάνης, πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση για την εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας προς σύλληψη των μελών της και ενεργήθηκαν κατ’ οίκον έρευνες στη Σάμο και στην Πτολεμαΐδα προς συλλογή πειστηρίων.

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, εκτυπωτής τρισδιάστατων εκτυπώσεων (3D printer), ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, πιστόλια κρότου και αναδιπλούμενοι σουγιάδες.

Η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας

Ακολουθεί η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση:

«Από το Τμήμα Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων της  Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην παραγωγή- κατασκευή όπλων με τη χρήση τρισδιάστατου εκτυπωτή (3Dprinter), στην εμπορία- διάθεση αυτών, καθώς και στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην περιοχή της Σάμου.

Για την αποδόμηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε, πρωινές ώρες την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024, αστυνομική επιχείρηση, με την συνδρομή αστυνομικών της Υ.Α. Σάμου και του Τ.Α. Κοζάνης, κατά την οποία συνελήφθησαν τέσσερις ημεδαποί, μέλη της οργάνωσης, ηλικίας 19 έως 20 ετών και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, καθώς και κατασκευή, κατοχή και εμπορία- διάθεση όπλων.

Κατόπιν αξιολόγησης και κατάλληλης αξιοποίησης πληροφοριακών στοιχείων που παρείχε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ταυτοποιήθηκαν οι κατηγορούμενοι και διακριβώθηκε η δράση πολυεγκληματικής ομάδας (polycriminal), τα μέλη της οποίας, τουλάχιστον από τον μήνα Δεκέμβριο του περασμένου έτους, προέβαιναν στη διακίνηση κάνναβης σε τρίτα άτομα που διέμεναν στη Σάμο , ενώ παράλληλα κατείχαν όπλα κρότου- λάμψης, τα οποία στη συνέχεια μετέτρεπαν σε λειτουργικά πυροβόλα, καθώς επίσης παρήγαγαν- κατασκεύαζαν πυροβόλα όπλα, χρησιμοποιώντας τρισδιάστατο εκτυπωτή (3Dprinter), με σκοπό την εμπορία.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε μετά από πολύμηνη έρευνα, οι κατηγορούμενοι αφού είχαν προμηθευτεί  3Dεκτυπωτή, τον οποίο είχαν εγκαταστήσει στην οικία του ενός μέλους της οργάνωσης και έχοντας την απαραίτητη γνώση της συγκεκριμένης τεχνολογίας, προέβαιναν στην παραγωγή- εκτύπωση είτε αυτοτελών όπλων, είτε ουσιωδών ανταλλακτικών και μερών αυτών, ενώ παράλληλα είχαν προμηθευτεί δύο πιστόλια κρότου λάμψης, με σκοπό την μετατροπή αυτών σε ενεργά πυροβόλα όπλα και την επακόλουθη πώλησή τους σε ενδιαφερόμενους αγοραστές.

Μάλιστα, τα μέλη της συμμορίας, με τη χρήση του ανωτέρω εξοπλισμού, είχαν κατασκευάσει τρισδιάστατη εκτυπωμένη ημιαυτόματη καραμπίνα, η οποία αποτελεί νέα μορφή οπλισμού.

Επιπλέον, οι κατηγορούμενοι προμηθεύονταν από άγνωστα άτομα ποσότητες ναρκωτικών ουσιών- ακατέργαστης κάνναβης, μέρος της οποίας αποθήκευαν για προσωπική χρήση, ενώ την υπόλοιπη την διακινούσαν σε τρίτα άτομα που διέμεναν στη Σάμο έναντι συμφωνηθέντος αντιτίμου, με σκοπό τον πορισμό παράνομου οικονομικού οφέλους και την περαιτέρω συνέχιση της δράσης τους.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εκτυπωτής τρισδιάστατων εκτυπώσεων (3Dprinter) με το τροφοδοτικό καλωδίου και των εξαρτημάτων του, 5 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 4 καρούλια που περιείχαν αναλώσιμο υλικό – πρώτη ύλη του εκτυπωτή τρισδιάστατων εκτυπώσεων (3Dprinter), πλαστική πιστολοειδής λαβή ημιαυτόματου όπλου, πλαστικός γεμιστήρας για ημιαυτόματο όπλο, 6 φορητά μέσα αποθήκευσης, το ένα εκ των οποίων συνδεδεμένο με τον εκτυπωτή τρισδιάστατων εκτυπώσεων (3Dprinter), 2 αναδιπλούμενοι σουγιάδες, 6 κινητά τηλέφωνα, 5 σκληροί δίσκοι, 2 πιστόλια κρότου με 2 γεμιστήρες, εκ των οποίων το ένα χωρίς το πλαστικό μέρος της λαβής του, 4 πλαστικά μέρη λαβής όπλου, ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας, 2 μεταλλικοί τρίφτες κάνναβης, πλαστικός κορμός με μηχανισμό σκανδάλης ημιαυτόματου όπλου και πλαστικό κλείστρο με κάννη ημιαυτόματου όπλου.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στη αρμόδια εισαγγελική αρχή».

Σχετικά Άρθρα