Milliyet:”Σκοτεινές σκιές στη γραμμή Αθήνας – Άγκυρας” – Επίθεση στον Δένδια με αναφορές στη σχέση Μητσοτάκη με Ερντογάν

 Milliyet:”Σκοτεινές σκιές στη γραμμή Αθήνας – Άγκυρας” – Επίθεση στον Δένδια με αναφορές στη σχέση Μητσοτάκη με Ερντογάν

Τα τουρκικά ΜΜΕ κατηγορούν την… Ελλάδα για κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα της  Milliyet κατά του Νίκου Δένδια. Σε πρωτοσέλιδο σημερινό άρθρο του, διευθυντής της εφημερίδας Οzay Şendir κάνει λόγο για «σκοτεινές σκιές στη γραμμή Αθήνας – Άγκυρας».

Δεν διστάζει μάλιστα να το κατηγορήσει για πολιτικές φιλοδοξίες αναφέροντας χαρακτηριστικά: ” Ο Δένδιας, ο σημερινός υπουργός Εθνικής Άμυνας, που πέρασε τη θητεία του ως Υπουργός Εξωτερικών θα είναι εχθρικός προς την Τουρκία μέχρι τέλους για να πραγματοποιήσει το όνειρό του… να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας προσπαθώντας να δηλητηριάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις”.

Και συνεχίζει “ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ένας έξυπνος άνθρωπος, απομάκρυνε τον Δένδια από το Υπουργείο Εξωτερικών επειδή κατάλαβε ότι εργαζόταν για τους δικούς του πολιτικούς στόχους και όχι για την Ελλάδα, και τον μετέφερε στο Υπουργείο Άμυνας, όπου δεν θα είχε πολλά περιθώρια για πολιτικές συνομιλίες. 

Ο Δένδιας όμως δεν σταματά. Συνέχισε να εργάζεται και να μιλάει ενάντια στη διαδικασία από την πρώτη μέρα της προσέγγισης Αθήνας-Άγκυρας. 

Το τελευταίο κόλπο του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας Δένδια ήταν αυτό: Η Ελλάδα πραγματοποίησε άσκηση σε ένα από τα νησιά που η Τουρκία είπε ότι έπρεπε να αποστρατικοποιηθεί. Η Τουρκία απάντησε σε αυτή την άσκηση με Notam στον αέρα και Navtex στη θάλασσα. Ο Δένδιας επέτρεψε αρχικά την άσκηση, γνωρίζοντας ότι θα δημιουργούσε προβλήματα και όταν η Άγκυρα αντέδρασε, άρχισε να φωνάζει «Δεν μπορείς να είσαι φίλος με τους Τούρκους». Η διαδικασία προσέγγισης σημαίνει προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων με συνομιλίες και μέχρι τότε οι χώρες διατηρούν τις θέσεις τους. 

Στο θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών αναφέρεται και το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ Μανώλης Κωστίδης

Το δίκτυο αναφέρει πως «αυξάνεται και πάλι η ένταση στο ζήτημα των νησιών τα οποία σύμφωνα με τις Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947 θα πρεπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Η Ελλάδα εξέδωσε Νavtex και ΝOTAM για στρατιωτικές ασκήσεις  στα οποία ενέταξε και περιοχές που περιλαμβάνει και τα νησιά τα οποία έχει στρατιωτικοποιήσει παραβιάζοντας τις διεθνείς συνθήκες. Η Τουρκία απάντησε με δικές της. Νavtex και ΝΟΤΑΜ που τονίζουν πως τα συγκεκριμένα νησιά θα πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Ακολούθησαν ρηματικές διακοινώσεις μεταξύ των υπουργείων των δυο χωρών» αναφέρει.

«Ήρθε μετά και ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας ο Νίκος Δένδιας ο οποίος στην επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικής πολιτικής του Κοινοβουλίου φωτογράφισε την Τουρκία και δήλωσε ´´Ανησυχώ και ανησυχώ μάλιστα πάρα πολύ. Όταν έχω 100 εκατομμύρια ανθρώπους δίπλα μου να διατυπώνουν ισχυρισμούς αντίθετους με το Διεθνές Δίκαιο᾽᾽». 

Σχετικά Άρθρα