Ταραχή στο ΠΑΣΟΚ με τον αιφνιδιασμό Ανδρουλάκη για τα μη κρατικά ΑΕΙ- Γιατί το έκανε

 Ταραχή στο ΠΑΣΟΚ με τον αιφνιδιασμό Ανδρουλάκη για τα μη κρατικά ΑΕΙ- Γιατί το έκανε

Πριν καλά καλά εισαχθεί στην Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε σήμερα πως το κόμμα του θα το καταψηφίσει. Κι αυτό, παρά το γεγονός, όπως λένε στελέχη του κόμματος, ότι ο Κυριάκος Πιερακκάκης φέρεται να έχει ενσωματώσει αρκετές από τις παρατηρήσεις που διατύπωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Η κίνηση έχει προκαλέσει ταραχή στο ΠΑΣΟΚ και εκλαμβάνεται ως αιφνιδιασμός του προέδρου για να προκαταλάβει δηλώσεις βουλευτών που εμφανίζονται υπέρ αρκετών διατάξεων του νομοσχεδίου. Για να προλάβει τέτοιε ςδιαφοροποιήσεις ο κ. Ανδρουλάκης φέρεται να αποφάσισε να δώσει εγκαίρως τον τόνο του κόμματος, ώστε να μην δημιουργηθούν φαινόμενα όπως αυτά στον γάμο των ομοφύλων που οδήγησαν σε 11 αποχές βουλευτών.

«Πριν από δύο χρόνια μας ρωτούσαν αν είμαστε υπέρ ή κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας, υπονοώντας αν είμαστε υπέρ ή κατά του μπάχαλου που υπάρχει στα πανεπιστήμια σε θέματα ανομίας. Απαντούσαμε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ανομία στα πανεπιστήμια, αλλά η λύση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, που προτείνει η κυβέρνηση, είναι της πλάκας και δεν θα προσφέρει τίποτα, όπως και αποδείχτηκε», ανέφερε μιλώντας το πρωί στο Mega.
Εξήγησε γιατί το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο Πιερρακάκη.

«Δεν απαγορεύουμε. Ρυθμίζουμε. Αυτό είναι η Σοσιαλδημοκρατία, δεν απαγορεύει, ρυθμίζει. Τι ρυθμίζει; Να υπάρχει ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο. Σε όλη την Ευρώπη το 85-90% των φοιτητών σπουδάζουν σε δημόσια πανεπιστήμια. Πρέπει να το ενισχύσουμε με πόρους, εξοπλισμό, προσωπικό και έρευνα. Παράλληλα, να υπάρξουν κάποια μη κρατικά μη κερδοσκοπικά – και το υπογραμμίζω – με ακαδημαϊκά, οικονομικά και γεωγραφικά κριτήρια. Με το κυβερνητικό νομοσχέδιο θα έρθουν όλα τα μη κρατικά κερδοσκοπικά, -γιατί αυτό κάνουν με το franchising – στο Λεκανοπέδιο. Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη προχθές να δηλώνει πως αν δεν βγάλουν κάποια πανεπιστήμια καλούς γιατρούς, αυτοί δεν θα βρουν δουλειά. Μα, σοβαρά; Δηλαδή η αγορά θα ρυθμίσει το ακαδημαϊκό επίπεδο; Εμείς λέμε Ενιαία Αρχή Αξιολόγησης και για το δημόσιο και για το μη κρατικό. Εν ολίγοις, τον νόμο δεν θα τον ψηφίσουμε, γιατί θέλουμε μια καθαρή λύση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι την εμπορευματοποίηση, που υπονομεύει και ένα σοβαρό μη κρατικό μη κερδοσκοπικό και εν τέλει και το δημόσιο πανεπιστήμιο», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Μόλις πριν μερικές ημέρες, πάντως, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Νάντια Γιαννακοπούλου είχε αφήσει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο υπερψήφισης, απαντώντας ουσιαστικά σε δηλώσεις περι του αντιθέτου του βουλευτή Στ. Παραστατίδη.

Για τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, μίλησε η βουλευτής του κόμματος, Νάντια Γιαννακοπούλου. «Κανείς δεν μπορεί να προκαταλάβει την θέση του ΠΑΣΟΚ, σήμερα εγώ θα σας πω τις θέσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ που άλλωστε έχει και συνεδριακές θέσεις» ανέφερε η κα Γιαννακοπούλου μιλώντας στον RealFm.
Η κ. Γιαννακοπούλου ανέφερε συγκεκριμένα: «Ναι στα μη κρατικά πανεπιστήμια με δύο αυστηρές προϋποθέσεις: Αυστηροί όροι για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και στήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης.

Σχετικά Άρθρα