Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών εξελέγη ο Γεώργιος Χρούσος

 Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών εξελέγη ο Γεώργιος Χρούσος

Ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος του Τμήματος Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Χρούσος, αποτελεί πλέον εκλεγμένο τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο καθηγητής Γεώργιος Χρούσος είναι ο πλέον ανακτημένος κλινικός παιδίατρος και ενδοκρινολόγος στον κόσμο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα ISI (που μετρά τις αναζητήσεις για επιστημονικές εκδόσεις). Σύμφωνα με το μετρητή αναφορών της υπηρεσίας Google Scholar, είναι ο 37ος πλέον αναγνωρισμένος επιστήμονας στον κόσμο, ενώ κατατάσσεται μεταξύ των 250 κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίως στην Κλινική Ιατρική και τη Βιολογία και Βιοχημεία.

Πριν επιστρέψει στην Ελλάδα ήταν Διευθυντής του Tμήματος Παιδιατρικής και Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και της Ανθρώπινης Ανάπτυξης στην Βηθεσδά της Πολιτείας του Maryland και καθηγητής της Παιδιατρικής, Φυσιολογιας και Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου Georgetown στην Ουάσινγκτον.

Έχει συνεισφέρει σημαντικά στη βιοϊατρική βιβλιογραφία και η προσφορά του έχει ανοίξει νέους ορίζοντες σε ένα φάσμα χρόνιων σύμπλοκων διαταραχών του ανθρώπου, όπως η κατάθλιψη και το μεταβολικό σύνδρομο. Η εκλογή του στην Ακαδημία Αθηνών αποτελεί επιβράβευση του παγκόσμιου αντίκτυπου της έρευνάς του, που συνδέει το στρες με μια σειρά από παθήσεις, όπως ψυχιατρικές, αυτοάνοσες, αλλεργικές και ψυχοσωματικές διαταραχές.

Ενσωματωμένη εικόνα

Έχει λάβει πολλά διεθνή βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, όπως το Fred Conrad Koch Award από την Αμερικανική Ενδοκρινολογική Εταιρεία (2014), καθιστώντας τον τον πρώτο Έλληνα και τον τρίτο μη Αμερικανό που έχει τιμηθεί με αυτό το ύψιστο βραβείο.

Επιπλέον, ο Γ. Χρούσος είναι Master του (Διδάσκαλος) του Αμερικανικού Κολλεγίου Ιατρών (American College of Physicians) και του Αμερικανικoύ Κολλεγίου Ενδοκρινολογίας (American College of Endocrinology) και Εταίρος (Fellow) του Βασιλικού Κολλεγίου Ιατρών της Μεγάλης Βρετανίας (Royal College of Physicians, London, UK). Είναι επίσης Επίτιμος Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων της Λιέγης, της Ανκώνας και των Πατρών, καθώς και Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Warwick, Coventry, UK. Είναι, επιπλέον, εκλεγμένο μέλος του Ινστιτούτου Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (Institute of Medicine, The National Academy of Sciences, Washington, DC, USA, σήμερα National Academy of Medicine) και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών (Academia Europaea, London, UK).

Στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, διεύθυνε ένα από τα κορυφαία προγράμματα εκπαίδευσης στην Ενδοκρινολογία παγκοσμίως, συμβάλλοντας στην ακαδημαϊκή σταδιοδρομία περισσότερων από 60 διαπρεπών και βραβευμένων Ελλήνων και ξένων ιατρών–επιστημόνων. Η συνεισφορά του στην ιατρική επιστήμη και την ακαδημαϊκή κοινότητα είναι αδιαμφισβήτητη.

Το 2011 κατείχε την Διακεκριμμένη Εδρα Τζών Κλούγκε στην Τεχνολογία και Κοινωνία, Βιβλιοθήκη του Κογκρέσσου, Ουάσινγκτων, ΗΠΑ (Kluge Distinguished Chair in Technοlogy and Society, Library of Congress, USA). Το 2012, έλαβε το Albert Struyvenberg Medal της European Society of Clinical Investigation (ESCI). Υπήρξε Πρόεδρος της ESCI.

Ο κ. Χρούσος έχει λάβει πολυάριθμα διεθνή βραβεία για το έργο του, όπως:

· 1987 Richard E. Weitzman Memorial Award της US Endocrine Society,

· 1992 Superior Service Award, της U.S. Public Health Service,

· 1997 Clinical Investigator Award της US Endocrine Society,

· 1997 Hans Selye Award, του Hans Selye Foundation, Montreal, Canada,

· 1999 First Prize, Pharmacia-Upjohn International Award for Excellence in Published Clinical Research της US Endocrine Society,

· 1999 Novera Herbert Spector Award της International Society for Neuroimmunomodulation, Lugano, Switzerland,

· 2000 Henning Andersen Prize της European Society for Pediatric Endocrinology, Brussels, Belgium,

· 2002 Sir Edward Sharpey-Schafer Medal, των British Endocrine Societies,

· 2006 Lifetime Achievement Award, της International Society for Psycho-Neuro-Endocrinology, Glasgow, UK,

· 2007 Henning Andersen Prize της European Society for Pediatric Endocrinology, Helsinki, Finland, και

· 2008 Geoffrey Harris Prize in Neuroendocrinology της European Society of Endocrinology, Berlin, Germany.

Σχετικά Άρθρα