Μελισσοκόμοι, φοιτητές και νοσηλευτές διαδήλωσαν μαζικά στο κέντρο της Αθήνας

 Μελισσοκόμοι, φοιτητές και νοσηλευτές διαδήλωσαν μαζικά στο κέντρο της Αθήνας

Μετά το διήμερο συλλαλητήριο των αγροτών στο Σύνταγμα, σειρά στις κινητοποιήσεις πήραν μελισσοκόμοι, γιατροί – νοσηλευτές και φοιτητές. Οι πορείες και διαδηλώσεις ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 5 το απόγευμα και πλέον η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά στο κέντρο της Αθήνας.

Φοιτητές και εκπαιδευτικοί βρέθηκαν μαζικά στο κέντρο της Αθήνας για την προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενάντια στην ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων. «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, θέλουμε δημόσιες και δωρεάν σπουδές», «Πτυχία με αξία, δωρεάν σπουδές, δεν είναι πελάτες οι φοιτητές», «η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται, ούτε προσκυνά». Αυτά είναι μερικά από τα συνθήματα που ακούγονται στο κέντρο της Αθήνας.

Από την πλευρά τους οι μαθητές, με το πανό τους στέλνουν και αυτοί το μήνυμά τους στην κυβέρνηση: «Έχετε απέναντι όλους τους μαθητές, θέλουμε δημόσιες και δωρεάν σπουδές».

Ήδη από νωρίς το πρωί διαδήλωσαν και οι μελισσοκόμοι στο Σύνταγμα, πραγματοποιώντας μεγάλη κινητοποίηση του κλάδου. Οι συγκεντρωμένοι έχουν προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη.

«Χάνονται οι μέλισσες, χανόμαστε κι εμείς. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι ελληνοποιήσεις, έχουμε πρόβλημα με το κόστος παραγωγής» λέει μελισσοκόμος με τον πρόεδρο των μελισσοκόμων Θεσσαλονίκης να λέει ότι «έχουμε φτάσει στο αμήν ιδιαίτερα τώρα που η παραγωγή έχει πέσει πάρα πολύ. Έχουμε αθέμιτο ανταγωνισμό των ελληνοποιήσεων με τον καταναλωτή να έχει πρόβλημα γιατί τρώει αμφιβόλου ποιότητας γλυκαντική ουσία».

Σύμφωνα με την Πανελλαδική Συντονιστική Κινητοποιήσεων Μελισσοκόμων, τα αιτήματά τους είναι:

  • Eλληνοποιήσεις (Διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού. Θεσμοθέτηση γυρεοσκοπικής εξέτασης ως εργαστηριακός έλεγχος).
  • Κόστος παραγωγής (αποφορολόγηση καυσίμου, διατήρηση αφορολογήτου στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών)
  • Άρση των περιοριστικών Πυροσβεστικών διατάξεων, που μας αφαιρούν το δικαίωμα στην εργασία.
  • Άρση περιορισμών τοπικών Δασαρχών. Τοποθέτηση μελισσοσμηνών, όπως ορίζει ο νόμος 6238/1934.
  • Επιδότηση επικονίασης. Πλήρη ένταξη στην ΚΑΠ και το πρασίνισμα.
  • Αναμόρφωση ΕΛΓΑ και ολική αποζημίωση σε απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο.
  • Κίνηση μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.

Και οι υγειονομικοί στους δρόμους

Από τις 08:30 στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν πανελλαδική πανυγειονομική κινητοποίηση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία συνδυάστηκε με στάση εργασίας στην Αττική έως τις 3 μ.μ. και 24ωρη απεργία στην περιφέρεια με πανελλαδική συγκέντρωση στις στην πλατεία Μαβίλη, καθώς και «Πορεία Σωτηρίας της Δημόσιας Υγείας – Πρόνοιας– ΕΚΑΒ» προς το υπουργείο Υγείας.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία απαιτούν σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση σε Υγεία, Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση, να πάψουν να λειτουργούν οι δημόσιες μονάδες με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Ξεχωρίζουν ακόμα στα αιτήματά τους τις μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και κλάδων, τη μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων, μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, ένταξη στα ΒΑΕ, επέκταση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

Στη σημερινή κινητοποίηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων τα Σωματεία των νοσοκομείων ΚΑΤ, «Ευαγγελισμός», η παναττική επιτροπή Συμβασιούχων, Λαϊκό, Δρομοκαΐτειο, Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας Νομού Άρτας, «Ελ. Βενιζέλου», «Σωτηρία», «Άγιος Σάββας», εργαζόμενοι στην καθαριότητα στον «Άγιο Σάββα», που απαιτούν την επαναπρόσληψή τους, «Γεννημάτας», ΨΝΑ Δαφνί, Κρατικό Νίκαιας, «Αττικόν», «Αγλαΐα Κυριακού», «Ελπίς», Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Πάτρας.

Σχετικά Άρθρα