Long weekend μεταξύ Αττικής, Φωκίδας και Βοιωτίας

 Long weekend μεταξύ Αττικής, Φωκίδας και Βοιωτίας

Αττική, Φωκίδα και Βοιωτία αποτελούν κόσμους συγγενικούς και συμπληρωματικούς μεταξύ τους, ικανούς να σε αφήσουν άναυδο με την ομορφιά τους, είτε αυτή βρίσκεται σε κοινή θέα είτε κρυμμένη σε λιγότερο εκτεθειμένες πλευρές των δύο νομών.

Οι παραλίες της Δυτικής Αττικής αποτελούν τον συνδετικό κρίκο με τις ακτές της Φωκίδας και φτιάχνουν διαδρομές ενδιαφέρουσες και συνθετικές με την βοιωτική ενδοχώρα.

Σε αυτούς τους ελληνικούς μικρόκοσμους, χαρτογραφούνται διαδρομές μεταξύ χώματος και νερού, όπως εκείνη που ξεκινά από το Πόρτο Γερμενό και καταλήγει στην πρωτεύουσα της Βοιωτίας, τη Λιβαδειά, με ενδιάμεσο σταθμό το πάντα γοητευτικό Γαλαξίδι. Το ταξίδι σας σε αυτά τα μέρη, θα σας δώσει την ευκαιρία να έρθετε σε επαφή με περιπατητικές διαδρομές, αρχαίους τόπους, υπέροχες ακτές και δάση πανέμορφα, δίνοντας νέα διάσταση στις λέξεις γαλήνη και ηρεμία, την ίδια ώρα που η πρόσβασή σας στην αττική μητρόπολη παραμένει ανοικτή.

Πρώτη στάση του ιδιότυπου road trip το Πόρτο Γερμενό. Πέντε διαδοχικές παραλίες συναποτελούν το Πόρτο Γερμενό και μπορούν και οι πέντε να καυχιούνται για τα κρυστάλλινα νερά τους. Εδώ συνίσταται μια βόλτα στις ακτές και για τους πιο τολμηρούς μια πρώτη επαφή με τη θάλασσα. Υπάρχουν όμως και τα ελατοδάση του Κιθαιρώνα να δίνουν μια γενναία ανάσα δροσιάς και φυσικά αρκετές καλές επιλογές σε ό,τι αφορά το φρέσκο ψάρι μετά τις βουτιές σας.

Πόρτο Γερμενό/Photo: Shutterstock
Πόρτο Γερμενό/Photo: Shutterstock
Πόρτο Γερμανό/Phοto: Shutterstock

Αξίζει, όμως, πέρα από τη θάλασσα και μια επίσκεψη στην αρχαία, τειχισμένη πόλη της Αιγόσθενας, που περιστοιχίζει την πόλη και είναι κτισμένη σε κομβικό σημείο. To φρούριο, που βρίσκεται 450 μέτρα από τη θάλασσα, χρησιμοποιήθηκε και κατά τους βυζαντινούς χρόνους και θεωρείται το καλύτερα διατηρημένο φρούριο της αρχαιότητας. Το πλέον εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του φρουρίου είναι ο πύργος της νοτιοανατολικής γωνίας της ακρόπολης. Είναι τετράγωνος, πλευράς 8,9 μ. και ύψους 20μ περίπου.

Συνεχίστε το ταξίδι σας με το Γαλαξίδι, την αρχοντική κωμόπολη της Φωκίδας, «τοποθετημένη» στον μυχό του Κρισσαίου όρμου, στα νότια της Φωκίδας, επάνω στον Κορινθιακό κόλπο. Το γεγονός ότι το Γαλαξίδι χαρακτηρίστηκε διατηρητέος οικισμός είχε ως αποτέλεσμα να διατηρηθεί αναλλοίωτη η παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών, συνεπώς και η ήσυχη γραφικότητα του μέρους. Εδώ, τα λιθόστρωτα δρομάκια που ξεκινούν από το λιμάνι περνούν δίπλα από πετρόκτιστα αρχοντικά και περήφανα σπίτια με βοτσαλωτές αυλές.

Γαλαξίδι/ Photo: Shutterstock
Γαλαξίδι/Photo: Shutterstock
Photo: Shutterstock

Εδώ, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε να στέκει αγέρωχη η επιβλητική εκκλησία του Αγίου Νικολάου, με τους δύο τρούλους και τα δύο καμπαναριά, ενώ η μικρή και πετρόκτιστη εκκλησία της Αγίας Παρασκευής διακατέχεται από μια ατμόσφαιρα ιδιαίτερη και μυστικιστική. Τέλος, σε απόσταση 4,5 χιλιομέτρων από την κωμόπολη και σε υψόμετρο 300 μέτρων βρίσκεται η Μονή Μεταµορφώσεως του Σωτήρος, με πανοραμική θέα στο Γαλαξίδι και σε ολόκληρη την περιοχή.

Στο Γαλαξίδι μπορείτε να κάνετε βόλτα σε μια από τις καταγάλανες και πανέμορφες παραλίες (παραλία Ναυτικού Ομίλου, Κεντρί, Καλαφάτης) και αν είστε εξοπλισμένοι με αρκετό θάρρος να κάνετε και μια βουτιά σε αυτές τις πρώτες ημέρες της άνοιξης.

Λιβαδειά/Photo: Shutterstock
Πηγές Κρύας/Photo: Shutterstock
Kάστρο Λιβαδειάς/Photo: Wikipedia Creative Commons

Μετά το Γαλαξίδι, σειρά έχει η Λιβαδειά. Εδώ, στην πρωτεύουσα του νομού, θα δείτε να συνοψίζονται όλα τα θελκτικά στοιχεία της Βοιωτίας. Το μαγικό, καταπράσινο τοπίο στις Πηγές της Κρύας με τα τρεχούμενα νερά, το εντυπωσιακό Κάστρο που ορθώνεται στο λόφο του Προφήτη Ηλία, πάνω από το φαράγγι της Έρκυνας και τα διάσημα σουβλάκια είναι οι βασικές αναφορές της πόλης.

Όχι όμως και οι μοναδικές, αφού μια επίσκεψη αξίζουν τόσο το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο, το οποίο φιλοξενεί σημαντικά εκθέματα που αναδεικνύουν την ιστορία του τόπου, όσο και το Μουσείο Παλαιών Επαγγελμάτων του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς, για να γνωρίσετε επαγγέλματα που χάθηκαν στον χρόνο.

Λιβαδειά/Photo: Shutterstock

Μισή ώρα μακριά από τη Λιβαδειά, αξίζει να κάνετε μια στάση την ευκαιρία να δείτε από κοντά τη Μονή Οσίου Λουκά ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της βυζαντινής τέχνης και αρχιτεκτονικής και περιλαμβάνεται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, ό,τι αφορά το φαγητό, μπορείτε να κάνετε μια στάση είτε στο Γαλαξίδι είτε στη Λιβαδειά. Ως προς την παραθαλάσσια πόλη της Φωκίδας, μπορείτε να βρείτε τις ενδιαφέρουσες επιλογές στις ψησταριές και τις ψαροταβέρνες της περιοχής, ενώ στη Λιβαδειά εκτός από τα περιβόητα σουβλάκια -τα οποία δικαιώνουν τη φήμη τους- θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε κοκορέτσικοντοσούβλι και όλα τα παρελκόμενα στις ταβέρνες της.

Σε ό,τι αφορά τη διαμονή σας πάλι, πέραν της επιλογής των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης που προσφέρονται και στα τρία σκέλη της διαδρομής, τόσο στο Γαλαξίδι όσο και στη Λιβαδειά υπάρχουν μια σειρά από καταλύματα και ξενοδοχεία που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες φιλοξενίας. Ενδεικτικές περιπτώσεις υποδειγματικής φιλοξενίας και άμεσης πρόσβασης στοπν αστικό ιστό αποτελούν εν προκειμένω οι περιπτώσεις των Levadia Hotel και Hotel Phillipos στη Λιβαδειά και των Hotel Ganimede και Nostos Hotel Galaxidi στο Γαλαξίδι.

Σχετικά Άρθρα