Γεωργιάδης: Η μεταρρύθμιση των απογευματινών χειρουργείων χρειάζεται χρόνο για να “δουλέψει”

 Γεωργιάδης: Η μεταρρύθμιση των απογευματινών χειρουργείων χρειάζεται χρόνο για να “δουλέψει”

Σε σημερινή του συνέντευξη σε ενημερωτική εκπομπή στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε, όπως ήταν φυσικό, στο μέτρο των απογευματινών χειρουργείων, δίνοντας σχετικές λεπτομέρειες για την οργάνωση και τη λειτουργία τους σε επίπεδο κλινικής, για την αναγκαία ενίσχυση των νοσοκομείων με υγειονομικό προσωπικό, αλλά και για τις αυξήσεις στους μισθούς στο ΕΣΥ, για τις ελλείψεις στα φάρμακα, και τέλος για τη διακοπή στη δίκη για το ΚΕΕΛΠΝΟ.

«Τα απογευματινά χειρουργεία ορίζονται σε επίπεδο κλινικής. Η κάθε κλινική δεν έχει έναν χειρουργό ούτε έναν αναισθησιολόγο, έχει μια ομάδα χειρουργών και μια ομάδα αναισθησιολόγων. Αυτές οι κλινικές που θα αποφασίσουν να κάνουν απογευματινά χειρουργεία, για να μοιράζονται τις αμοιβές, θα ορίζουν και τις ομάδες τους, δεν θα βάζουν τον ίδιο γιατρό συνέχεια. Δεν πρόκειται ποτέ να παραβιάσουμε τους όρους που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ασφαλή λειτουργία ενός χειρουργείου, είναι προφανές αυτό. Αυτό θα ήταν παράνομο».

«Επειδή έχουμε πια στη διάθεσή μας το ηλεκτρονικό εργαλείο που λέγεται Ενιαία Λίστα Χειρουργείου και έχουμε πλέον μετρήσει την παραγωγή επεμβάσεων εκάστης κλινικής, για να μπορεί μία κλινική να διενεργεί απογευματινά χειρουργεία θα πρέπει τα πρωινά χειρουργεία να είναι σε αριθμό και σε σοβαρότητα περιστατικών ίδια με πριν. Δηλαδή, δεν θα μπορεί να μειώνεις τον αριθμό των επεμβάσεων ή να απορρίπτεις σταθερά σοβαρές επεμβάσεις το πρωί για να τις κάνεις το απόγευμα. Θα πρέπει η πρωινή σου παραγωγή να είναι ίδια με αυτή που είχες πριν αρχίσεις τα απογευματινά χειρουργεία».

«Δεν προσδοκώ η μεταρρύθμιση αυτή να δουλέψει αμέσως, θα χρειαστεί κάποιο διάστημα. Οφείλω όμως να πω ότι είναι πολύ περισσότερες οι κλινικές που έχουν ήδη επικοινωνήσει με το Υπουργείο Υγείας και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να οργανώσουν απογευματινά χειρουργεία, από αυτές που νομίζαμε εμείς. Παραδείγματος χάρη, στη Θεσσαλονίκη, ξέρουμε ήδη ότι το νοσοκομείο Παπαγεωργίου θα συμμετάσχει στα απογευματινά χειρουργεία. Έχει σημασία αυτό τη στιγμή που το Παπαγεωργίου έχει τις μεγαλύτερες αναμονές στη χώρα. Άρα, πιστεύω ότι τελικά θα δούμε αρκετούς ανθρώπους να χειρουργούνται ταχύτερα».

Ενίσχυση των νοσοκομείων με προσωπικό

«Θα έχουμε 6.500 προσλήψεις εντός του 2024. Υπάρχει άλλη χρονιά που έχουμε κάνει 6.500 προσλήψεις; Το πρόβλημα δεν είναι αν αρκούν, αλλά αν θα έρθουν. 25.000 να βγάλουμε, θα έρθουν; Οι περισσότεροι διαγωνισμοί καταλήγουν άγονοι».

Ελλείψεις στα φάρμακα (με αφορμή το πρωτοσέλιδο στα «ΝΕΑ»)

«Ελλείψεις στα φάρμακα υπάρχουν και είναι γνωστές εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια. Από την εποχή της πανδημίας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη και η μεγάλη συζήτηση που έχει ξεκινήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι να δοθούν κίνητρα να φτιάχνονται φάρμακα σε Ευρωπαϊκό έδαφος.

Παραδείγματος χάρη η αμοξιλίνη, το βασικό υλικό του Amoxil και του Augmentin, είναι σε τεράστια έλλειψη στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει χώρα της Ευρώπης που δεν έχει έλλειψη σε αυτά τα φάρμακα. Κατά συνέπεια ναι, δεν είναι κάτι καινούριο αυτό που λένε «ΤΑ ΝΕΑ».

Τι έχουμε κάνει εμείς, τώρα; Έχουμε φτιάξει, με επείγοντα τρόπο, ηλεκτρονική πλατφόρμα που όλες οι φαρμακαποθήκες της χώρας έχουν υποχρεωθεί να καταθέτουν πλήρως τα αποθέματά τους και ό,τι εξάγουν. Ξέρουμε δηλαδή ακριβώς την διαθεσιμότητα του κάθε φαρμάκου στη χώρα και που θα βρούμε το κάθε φάρμακο».

Αυξήσεις στους μισθούς στο ΕΣΥ

«Η τετραετία του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει φέρει στις χρηματοδοτήσεις για την υγεία περίπου 3 δις ευρώ παραπάνω. Οι γιατροί από 1η Ιανουαρίου έχουν επιπλέον 20% αμοιβή στις εφημερίες τους και επιπλέον 15% στους μισθούς τους σε σχέση με το 2019. Ακριβώς, επειδή η οικονομία μας πηγαίνει καλά».

«Είμαστε ένα κράτος που περίπου το 80% των εσόδων του πηγαίνει σε μισθούς και συντάξεις. Όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή άμυνα, υγεία, παιδεία, είναι το 20%. Τα περιθώρια που έχουμε είναι συγκεκριμένα. Το να δώσουμε διπλάσιο μισθό στο ΕΣΥ δεν υπάρχει δυνατότητα. Σήμερα το ΕΣΥ ξοδεύει 3 δις, αν πάμε στα 6 δις, σημαίνει ότι πρέπει να βάλουμε δύο ΕΝΦΙΑ ακόμα».

Η διακοπή στη δίκη για το ΚΕΕΛΠΝΟ

«Γράφει σήμερα η εφημερίδα «ΑΥΓΗ» ότι «οι σωματοφύλακες μου απώθησαν δικηγόρο και εντέλει το δικαστήριο διέκοψε την εξέταση Πολάκη». Τι καταλαβαίνει κάποιος που το διαβάζει;  Ότι η εξέταση Πολάκη διεκόπη λόγω του επεισοδίου. Ποια είναι τα πραγματικά περιστατικά;  Την ώρα που ο Πολάκης κατέθετε στο βήμα και έχει αρχίσει να τσακώνεται με τον δικηγόρο υπερασπίσεως πλησιάζει ο δικηγόρος του στο έδρανο και του λέει: «Πες ότι έχεις κάτι επείγον για να φύγεις». Υπόψη ο μάρτυρας δεν μπορεί να έχει δικηγόρο, απαγορεύεται. Και τι κάνει ο «μέγας» Πολάκης; Βγάζει το κινητό από την τσέπη του, ενώ είναι πάνω στο βήμα που κατέθετε, και λέει: «Συγγνώμη, έχω ένα επείγον περιστατικό στο χειρουργείο». Τη δίκη δεν τη διέκοψε το δικαστήριο, ζήτησε ο Πολάκης να διακοπεί».

Ευρωεκλογές

«Δεν έχουμε κάνει συμβόλαιο αποκλειστικής ψήφου με κανέναν συμπολίτη μας, ούτε το γεγονός ότι κερδίσαμε πέρσι, υποχρεωτικά θα μας οδηγήσει να κερδίσουμε και φέτος. Για να κερδίσεις στις εκλογές πρέπει να λύνεις τα προβλήματα των άλλων ανθρώπων και να εργάζεσαι σκληρά για αυτό. Πιστεύω ότι η Κυβέρνησή μας θα εξακολουθήσει να λύνει τα προβλήματα των ανθρώπων και με αυτό θα πάμε να κριθούμε στις εκλογές. Στο τέλος θα μιλήσει το μεγάλο αφεντικό». 

Σχετικά Άρθρα