Απογευματινά χειρουργεία/Γιατροί: Δεν επαρκεί το προσωπικό, ασθενείς “ταχυτήτων”- Κυβέρνηση: Το σχέδιο θα αποδειχτεί λειτουργικό

 Απογευματινά χειρουργεία/Γιατροί: Δεν επαρκεί το προσωπικό, ασθενείς “ταχυτήτων”- Κυβέρνηση: Το σχέδιο θα αποδειχτεί λειτουργικό

Καταγγελίες και δραματικές προειδοποπιήσεις γιατρών και υγειονομικών για απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, με τη δημιουργία ασθενών διαφόρων ταχυτήτων, ανάλογα με την… τσέπη τους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπερασπιζόμενος το κυβερνητικό σχέδιο είπε στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών: «είναι προφανές ότι στην εφαρμογή θα αποδειχθεί ότι το σχέδιο αυτό είναι λειτουργικό, έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα από το υπουργείο για να μπορούν να λειτουργήσουν».

Αυτή την γενικόλογη φράση βρήκε ο κ. Μαρινάκης προκειμένου να απαντήσει στις καταγγελίες της Ματίνας Παγώνη, προέδρου της ΕΙΝΑΠ, η οποία ξεκαθάρισε ότι τα απογευματινά χειρουργεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

  • «Συμφωνούμε, προφανώς, στην εκτίμηση ότι πρέπει να μειωθεί η αναμονή στα χειρουργεία. Ωστόσο, είπαμε στον υπουργό ότι δεν έχουμε το προσωπικό γι’ αυτό. «Με ποιους αναισθησιολόγους και σε ποια χειρουργικά τραπέζια θα γίνουν αυτές οι επεμβάσεις;» ανέφερε η κ. Παγώνη σε παρέμβασή της στον ΣΚΑΪ για να συμπληρώσει «μας απάντησε ότι αυτοί που θα κάνουν απογευματινά χειρουργεία, προφανώς δεν θα χειρουργούν το πρωί. Με το υπάρχον προσωπικό όμως δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υποστήριξε ότι «βγαίνουν κερδισμένοι όλοι, οι ασθενείς που περιμένουν πολλά χρόνια να χειρουργηθούν, μέσω ενός προγράμματος από το Ταμείο Ανάκαμψης χωρίς δική τους συμμετοχή χωρίς πληρωμή, αυτοί που θέλουν να χειρουργηθούν στα πρωινά χειρουργεία θα χειρουργηθούν νωρίτερα».

«Με αυτό τον τρόπο θα έχουν ένα μεγαλύτερο εισόδημα οι γιατροί και οι νοσηλευτές, γιατί ένας από τους βασικούς λόγους της υποστελέχωσης των νοσοκομείων είναι γιατί το ΕΣΥ δεν είναι τόσο θελκτικό για έναν νέο επιστήμονα. Είναι ένα αποτελεσματικός τρόπος να λυθεί αυτό το ζήτημα. Είναι μια πρωτοβουλία που θεωρούμε ότι θα αποδώσει. Προφανώς θα αποδειχθεί στην πράξη και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια» επισήμανε «κλείνοντας» το θέμα. 

Ο υπουργός Υγείας, απέδωσε τις διαμαρτυρίες για τα απογευματινά χειρουργεία και την έλλειψη προσωπικού στην… Άκρα Αριστερά, λέγοντας χαρακτηριστικά «οι γιατροί που τα λένε αυτά είναι άκρα Αριστερά. Ο καθένας έχει την άποψη του. Δεν θα κάνει ο ίδιος γιατρός τα χειρουργεία το πρωί και το απογευμα. Τα απογευματινά χειρουργεία γίνονται σε επίπεδο κλινικής. Η κλινική έχει ομάδα χειρουργών και αναισθησιολόγων. Όποιοι κάνουν απογευματινά χειρουργεία θα κάνουν βάρδιες».

«Δεν θα παραβιάσουμε τους όρους εργασίας και τα ωράρια που ορίζει η ΕΕ, αυτό είναι σαφές, θα ήταν απαράδεκτο κάτι τέτοιο. Για να μπορεί μια κλινική να κάνει απογευματινά χειρουργεία, θα πρέπει να είναι ίδιος αριθμός με παλαιότερα και στο σύνολο και στην σοβαρότητα των επεμβάσεων των πρωινών χειρουργείων που γίνονται, θα υπάρχει έλεγχος για αυτό», προσέθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι την Παρασκευή θα βγει προκήρυξη για 700 θέσεις, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει ελκυστικότερη η δουλειά στο ΕΣΥ για τους γιατρούς.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης τοποθετήθηκε και για τις αυξήσεις σε υγειονομικούς αποκλείοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ισχυριζόμενος ότι θα πρέπει να αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ

«Ο κ. Γιαννάκος (σ.σ. ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ που συμμετείχε στην κουβέντα) είπε στην τηλεόραση ότι πρέπει να βάλουμε δύο ΕΝΦΙΑ ακόμα. Ο ΕΝΦΙΑ δίνει 2,6 δις. ευρώ. Θέλουμε 4 και κάτι, όπως είπε ο πρόεδρος. Θέλει ο κ. πρόεδρος αντί να πληρώνετε τον ΕΝΦΙΑ που πληρώνετε, να πληρώνετε το τριπλάσιο. Αν συμφωνούμε να το κάνουμε. Το κράτος δεν έχει τα δικά του λεφτά, έχει τα δικά σας λεφτά. Αν θέλουν οι Έλληνες πολίτες να πληρώνουν τρεις φορές τον ΕΝΦΙΑ για να υιοθετηθούν οι προτάσεις του κ. προέδρου… Αν διπλασιάσουμε τους μισθούς στο ΕΣΥ θα μας πουν ότι στη Ρουμανία είναι τριπλάσιοι. Άρα, να τους κάνουμε τριπλάσιους, άρα θα έχουμε άλλον έναν ΕΝΦΙΑ» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά Άρθρα