Το power game οδηγεί στο blame game χωρίς… ακροατήριο

 Το power game οδηγεί στο blame game χωρίς… ακροατήριο

Βραδυφλεγές σκηνικό, όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ρευστό τοπίο και συναφείς εκφράσεις για όσα (ξανα)συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ λίγους μήνες μετά από τη μεγάλη διάσπαση. Ένα απο τα σενάρια που ακούστηκαν είναι και το ζήτημα καθαίρεσης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά πριν δούμε πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο ας επιχειρήσουμε να σκιαγραφήσουμε πώς διαμορφώνεται το σκηνικό στην παρούσα φάση και ενόψει μιας νέας συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας.

Άγνωστο καταρχάς αν ο κ. Κασσελάκης δώσει το παρών στην απογευματινή συνεδρίαση (6 μ.μ.) αν και καθορίστηκε απογευματινή ώρα ώστε να έχει επιστρέψει εντός ελλαδικού χώρου.

Το ερωτηματολόγιο που απηύθυνε στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ξεσήκωσε αντανακλαστικά… “άγρια” ακόμη και από στελέχη που τον υποστήριξαν για την ηγεσία όπως ο Παύλος Πολάκης.

Έτσι έχει δημιουργηθεί ένα ιδιότυπο μπλοκ (με αντιπαλότητες άσβηστες μεταξύ κάποιων) στην Πολιτική Γραμματεία με σκληρή γραμμή απέναντι στο ερωτηματολόγιο.

Εκφραστής η Όλγα Γεροβασίλη η οποία όπως και ο Αλέκος Φλαμπουράρης φέρονται ως τακτικοί συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα.

Υπάρχουν οι “προεδρικοί” όπως επίσης και η τάση που βρίσκεται ανάμεσα και πέριξ του Διονύση Τεμπονέρα και αποτελεί ερωτηματικό τι θα πράξουν τελικά και τι θα επιλέξουν.

Με βάση την ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας δόθηκε το περιθώριο και το ερωτηματολόγιο να μην αποσυρθεί αλλά και να ικανοποιηθεί μερικώς το πολιτικό “εγώ” του προέδρου του κόμματος με τη σκληρή επιστολή του, η οποία απαντήθηκε μεν αλλά δεν μπορεί να αγνοηθεί το ύφος της σύνθεσης που διακρίνεται εμφανώς στις γραμμές της.

Κάποιοι μιλούν για νίκη στα σημεία του κ. Κασσελάκη, ωστόσο προφανώς και οι δύο πλευρές αν ληφθούν υπόψιν και οι περαιτέρω διευκρινίσεις επί του ερωτηματολογίου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση με τον Κέβιν Φέδερστοουν στο London School of Economics (LSE), επιθυμούν να πέσουν οι τόνοι ενόψει του Συνεδρίου και ασφαλώς ενόψει Ευρωεκλογών.

Όλα αυτά δεν πρέπει να οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα προχωρήσει σε μια ουσιαστική υποχώρηση, τουναντίον, τόσο σε σχέση με το ερωτηματολόγιο και, κυρίως, σε σχέση με την ειλημμένη του απόφαση να επανιδρύσει το κόμμα.

Όμως και τα στελέχη στην αντίπερα όχθη δεν φαίνεται να θέλουν να οδηγήσουν τα πράγματα στα άκρα και κάποιοι εντός ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται πως απλώς επιθυμούν να τον διατηρούν υπό έλεγχο παρά να τον καθαιρέσουν. Χωρίς να προτρέχουμε μια πρόταση στην ΠΓ για Κεντρική επιτροπή την Τετάρτη πριν από το Συνέδριο με το ερώτημα για καθαίρεση μοιάζει μη τελικά ρεαλιστικό σενάριο.

Πρακτικά, για το αντίθετο, αυτό θα σήμαινε ότι είναι έτοιμες οι 75 υπογραφές για τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής και ότι θα συγκεντρωθούν άλλες 151 ώστε να τεθεί στο Συνέδριο η πρόταση για καθαίρεση Κασσελάκη.

Και αν όλα αυτά συμβούν; Θα έχουμε ένα διαρκές Συνέδριο για την εκλογή νέου προέδρου;

Εδώ μπαίνουν και οι συσχετισμοί της ανθρωπογεωγραφίας των Συνέδρων που εκλέχτηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο με τις πληροφροίες να αναφέρουν πως από τις 5000 η πλειοψηφία είναι υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη.

Οπότε;

Συμπερασματικά: Το ερωτηματολόγιο μένει ως συμβουλευτικό με μελλοντική προοπτική και τα διαφωνούντα μέλη της ΠΓ κερδίζουν μια προσωρινή ικανοποίηση ότι έστειλαν το μήνυμα στον Κασσελάκη ότι στο εξής οι όποιες ενέργειες θα πρέπει να περνούν από τη βάσανο των οργάνων….

Όλα αυτά πριν τη σημερινή Πολιτική Γραμματεία και πριν από το Συνέδριο (η πρόταση να μην γίνει τελικά είναι πολύ χλωμή)…. Μένει να φανεί αν ο κ. Κασσελάκης έχοντας στα χέρια του τις απαντήσεις των μελών του ερωτηματολογίου και την πλειοψηφία των Συνέδρων αν και όχι πολύ ισχυρή θελήσει να κάνει πάλι την ανατροπή και να το μετατρέψει σε… “καταστατικό”.

Και όλα αυτά επίσης ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να βυθίζεται δημοσκοπικά και στις επερχόμενες ευρωεκλογές σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Opinion Poll είναι σε μονοψήφιο αριθμό….

Οπότε;

Οπότε εφόσον συνεχιστούν όλα αυτά σε λίγο δεν θα υπάρχουν καν πρόεδρος (μόνο κατ’ ευφημισμόν) ή στελέχη να συνεχίσουν το power game αλλά και να επιδωθούν στο προσφιλές blame game… στη συνέχεια καθώς δεν θα υπάρχει και κανένας να τους ακούσει…

Σχετικά Άρθρα