Θύελλα με την τοποθέτηση Στυλιανίδη στη Βουλή ότι η μισή Κύπρος είναι τουρκική- Η εξήγηση του Υπουργού

 Θύελλα με την τοποθέτηση Στυλιανίδη στη Βουλή ότι η μισή Κύπρος είναι τουρκική- Η εξήγηση του Υπουργού

Ο υπουργός μιλούσε για εθνικά θέματα και για την εθνικ΄ξη τραγωδία στην Κύπρο αναφέροντας χαρακτηριστικά προκαλώντας θύελλα: «Και αν κάποιοι υπονοούν άλλου τύπου μάχες όπως τις μάχες που έδωσε η χούντα και χάθηκε η μισή Κύπρος εγώ είμαι εναντίον. Γιατί μεγάλωσα στην πράσινη γραμμή και ξέρω τι σημαίνουν οι μάχες να δίνονται απλώς και μόνο ως μάχες fake. Γιατί ο Ελληνισμός δεν έχει άλλα περιθώρια στη Κύπρο, γιατί η μισή Κύπρος είναι τουρκική».

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κ. Χήττας ζήτησε από τον Υπουργό να παρέμβει στα πρακτικά και να διαγραφεί η φράση. «Είπατε ήδη ότι η μισή Κύπρος είναι τουρκική και μείναμε με το στόμα ανοιχτό. Να διορθώσετε στα πρακτικά αυτά που είπατε στη Βουλή των Ελλήνων ότι η μισή Κύπρος είναι ήδη τουρκική. Όχι υπουργέ, είναι υπό κατοχή».

Από την πλευρά της πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ζήτησε να ανακληθεί η φράση, που «είπε εν τη ρύμη του λόγου», και δήλωσε «βέβαιη» ότι δεν την εννοούσε.

Απαντώντας ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι η φράση του είναι σε «εισαγωγικά» και πως ο ίδιος είναι πολεμιστής της Κύπρου και πως έχει δώσει αγώνες για την πατρίδα του. Όπως, πάντως, είπε έχουν γίνει αντίστοιχες διατυπώσεις με τις ίδιες λέξεις στην Κυπριακή Βουλή, ακόμη και από προέδρους Κυπριακής Δημοκρατίας ακόμη και στην Κύπρο.

Η τοποθέτηση Στυλιανίδη

«Οφείλω να απαντήσω ως Έλληνας της Κύπρου και μάλιστα με στοιχεία. Και δίχως διάθεση αντιδικίας. Πρώτον, επειδή γράφηκαν και ακούστηκαν πολλά ότι υπήρξε κυπριακή υποψηφιότητα για την θέση του γγ του Διεθνούς Ναυτικού Οργανισμού ΙΜΟ. Επικαλούμαι την δήλωση του κ. Χριστοδουλίδη που ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε ποτέ τέτοια υποψηφιότητα.

Ποτέ για τον χειρισμό που έκανε η ελληνική κυβέρνηση δεν υπήρξε καμία διαφωνία εκ μέρους της Κυριακής προεδρίας. Μιλάμε για μάχες του ελληνισμού. Είχα την τύχη να είμαι κυβερνητικός εκπρόσωπος σε μια περίοδο και βοήθησα όπου ο ελληνισμός έδωσε την μεγαλύτερη μάχη για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Υπήρξε απόλυτη αρμονία σε όλες τις ενέργειας

Εάν κάποιοι υπονοούν άλλου τύπου μάχης όπως η μάχες που έδωσε η χούντα και χάθηκε η μισή Κύπρος τότε είμαι εναντίον. Γιατί μεγάλωσα πράσινη γραμμή και ξέρω τι σημαίνει οι μάχες να δίνονται απλά και μόνο ως μάχες fake. Γιατί ο ελληνισμός δεν έχει άλλα περιθώρια στην Κύπρο. Η μισή Κύπρος είναι ήδη τουρκική».

Μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ο κ. Στυλιανίδης επανήλθε και είπε πως «η διατύπωση με ακριβώς τις ίδιες λέξεις έχει διατυπωθεί πολλές φορές στην κυπριακή Βουλή χωρίς να προκληθούν αντιδράσεις. Θεωρήθηκε από ορισμένους ότι εγώ παραχώρησα την μισή Κύπρο στην Τουρκία. Όσοι με ξέρουν ξέρουν και τους αγώνες μου για την ιδιαίτερη πατρίδα μου. Ήταν στα εισαγωγικά η φράση μου και πιστεύω ότι έτσι θα περάσει στα πρακτικά.

Παρακάμφθηκαν όμως όσα είπα για την πραγματική κατάσταση με τις υποψηφιότητες στον IMO. To πιο σημαντικό είναι ο πρωταγωνιστικός ρόλος στον οργανισμό και στη διεθνή ναυτιλία. Και οι κοινές μάχες του ελληνισμού για να επιβιώσει ο κυπριακός ελληνισμός στην Κύπρο πρέπει να είναι μάχες συνετές με επίγνωση του συσχετισμού δυνάμεων. Γιατί αυτό που έγινε το ’74 και το υπονόησα αν κάποιοι πιστεύουν ότι θα αρνηθούν την ρεαλιστική πραγματικότητα τότε ο Κυπριακός ελληνισμός όχι απλά κινδυνεύει αλλά θα βρεθεί προ σκληρών διλημμάτων και δυστυχώς ο ελληνισμός – όπως έχει συμβεί και σε άλλες τραγωδίες – θα βρεθεί προ νέας εθνικής τραγωδίας».

Σχετικά Άρθρα